Tujina

Novi zapleti: predstavitev komisarjev prestavljena na prihodnji teden

Bruselj, 10. 09. 2024 11.38 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.V., U.Z., STA
Komentarji
352

Zapleti s predstavitvijo komisarske ekipe Ursule von der Leyen se nadaljujejo. Predstavitev kolegija komisarjev v Evropskem parlamentu, sprva predvidena za sredo, je prestavljena na prihodnji torek, saj Slovenija še ni zaključila postopka imenovanja komisarske kandidatke, so sporočili iz Bruslja. Evropski socialisti so medtem von der Leynovi namenili svarilo.

Nagovor Ursule von der Leyen
Nagovor Ursule von der Leyen FOTO: AP

Da predstavitve komisarjev v evropskem parlamentu jutri ne bo in je predvidoma odložena na prihodnji teden, je najprej neuradno poročal naš bruseljski dopisnik Peter Žerjavič. "Slovenija uradne kandidatke že tako ne bo imela pred petkom. Prihodnji teden EP zaseda v Strasbourgu, zato bo predstavitev razreza parlamentarnemu vodstvu najbrž tam." 

Informacijo so pozneje potrdili tudi v Bruslju. Tiskovni predstavnik komisije Eric Mamer je po poročanju STA sporočil, da je slovenska vlada Evropsko komisijo obvestila, da bo slovenski parlament stališče o kandidatki Marti Kos podal v petek. Šele nato bo lahko zaključila postopek in novo kandidatko uradno predlagala. Zato je komisija po njegovih besedah Evropski parlament zaprosila, da preloži predstavitev sestave prihodnjega kolegija komisarjev vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta s strani predsednice von der Leyenove, dokler seznam kandidatov ne bo dokončan.

Von der Leyenova se bo srečanja konference predsednikov parlamenta udeležila prihodnji torek v Strasbourgu. Pričakovati pa je, da bo pred tem opravila pogovor z novo slovensko kandidatko, pri čemer pa še ni znano, kdaj. Mamer je v odgovoru na vprašanje STA o morebitnem srečanju von der Leyen in Kos pojasnil, da je oziroma bo predsednica v stiku z vsemi kandidati in kandidatkami za položaje v komisiji, saj jih želi spoznati.

Evropski socialisti s svarilom von der Leynovi

Evropski socialisti so medtem predsednico Evropske komisije posvarili, da za podporo pri oblikovanju nove sestave komisije od nje pričakujejo upoštevanje progresivne proevropske večine, pravično porazdelitev položajev izvršnih podpredsednikov ter spoštovanje socialnih pravic in uravnoteženosti spolov. "Če se ta pričakovanja ne bodo uresničila, opozarjamo, da bo zelo težko ali celo nemogoče podpreti komisarje, ki jih bo predlagala predsednica von der Leyen," sta zapisali Stranka evropskih socialistov (PES) in politična skupina socialistov in demokratov (S&D).

"Čas je, da kot evropska socialistična družina jasno opozorimo na zahteve glede naslednjega mandata komisije. Naša podpora nikoli ni bila samoumevna. Vedno smo bili jasni, da mora naslednja komisija izpolniti naša pričakovanja, tako glede politike kot načel," je opozoril predsednik PES Stefan Löfven.

Predsednica politične skupine S&D v Evropskem parlamentu Iratxe Garcia Perez pa je izrazila skrb, da naslednja sestava komisije "ne bo ustrezno odražala ključnih evropskih vrednot". Dodala je, da von der Leynova z določenimi potezami tvega "izgubo progresivne podpore", pri čemer je med drugim izpostavila vključitev skrajno desnih Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) v komisijo.

Italija je namreč za komisarja predlagala trenutnega ministra za evropske zadeve Raffaeleja Fitta iz vrst skrajno desne stranke Bratje Italije pod vodstvom premierke Giorgie Meloni, ki je v evropskem parlamentu del skupine ECR.

Garcia Perez je ob tem opozorila še, da v novi komisiji očitno ne bo dosedanjega komisarja za delo in socialne pravice Nicolasa Schmita iz Luksemburga, ki je bil vodilni kandidat S&D na junijskih volitvah v Evropski parlament. To je po besedah Garcie sporno in v nasprotju s prakso spoštovanja t. i. politike spitzenkandidatov. Izpostavila je še, da socialisti na položaju komisarja za delo in socialne pravice pričakujejo "izkušenega kandidata iz progresivne družine".

Kot smo že poročali, je Slovenija za svojo kandidatko nominirala Kosovo, vendar mora pred uradno potrditvijo vlada pridobiti še mnenje odbora državnega zbora za evropske zadeve. Tega naj bi prejela v petek. Mnenje sicer ni zavezujoče. Predhodni kandidat Tomaž Vesel je od kandidature odstopil. Von der Leynova naj bi namreč od več držav članic zahtevala zamenjavo kandidata za kandidatko, saj si prizadeva za spolno, politično in geografsko uravnoteženje komisije. 

Kandidati bodo sicer opravili zaslišanje v pristojnem odboru Evropskega parlamenta. To bo predvidoma oktobra, nato pa bo celotna komisija šla še skozi potrjevanje na plenarnem zasedanju parlamenta. Kateri resor bo pripadel Sloveniji, še ni znano.

KOMENTARJI (352)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avgust.
10. 09. 2024 21.34
Ali bodo politiki zahoda kdaj odgovarjali za tisoče mrtvih - bivša podsekretarka USA Viktorija Nuland je baje priznala, da je zahod oz. voditelji zahodnih držav naročili Zelenskemu, naj odbije mirovni sporazum z Rusijo dosežen v Istambulu leta 2022. Bo to kdaj obravnavano v Hagu?
Dark Knight
10. 09. 2024 21.07
+1
Srebrni še kar misli, da tukaj nekaj pomeni :-D
FIRBCA
10. 09. 2024 20.57
+3
Pokojni Berloskoni je dobro dejal Merklca nas bo spravila na kolena in to se sedaj nadaljuje. Tem placencem ni vazno kaj bo z EU vazno, da bodo z lepimi denarji nekje na varnem.
Dark Knight
10. 09. 2024 20.55
+3
Levičarji=največje zlo na svetu.
Anion6anion
10. 09. 2024 20.49
+2
Lark
10. 09. 2024 20.46
+2
Neverjetno. Nima sramu, potem pa še misli, da nam lahko proda zgodbo, da smo mi krivi. Če bi to poskusili narediti Hrvatom ipd., bi vsi novinarji rekli na glas, da jih izsiljujejo ipd., vi pa prodajate naprej te neumnosti. Bravo
avgust.
10. 09. 2024 21.13
V bistvu je naša vlada že priznala, da smo mi krivi in vsi novinarji kot papige to ponovijo.
piu
10. 09. 2024 20.40
+2
Če kdo misli, da bodo lewaci operativno delali se bo obrisal pod nosom.......
Marcus Aureliuss
10. 09. 2024 20.06
+8
Za ženska mene osebno spominja na Dolfija 1939. Skratka, popolnoma zgresena politika, ki bo vodila v več vojn na obmocju EU.
reaf
10. 09. 2024 19.58
+8
Torej je Kos snedel Goloba ... uf, bo še letelo perje ... 🫣
avgust.
10. 09. 2024 20.13
+3
To bo sedaj malce familiarno. Golobu preti preiskava, pa bo brat naše nove komisarke malce pomagal, baje da ga najamejo tudi največji in služi 400 tisoč na leto. Bil je prvi predsednik KPK in pozna vse finte, kako se stvari po poti zgubijo in podobno. Na koncu gre vedno za denar. Mi je pa vseeno nenavadno od Kosove, da je pogoltnila ponos, a očitno ji tudi položaj res veliko pomeni. tako kot Fajonovi. To so te gospe brez otrok, ki se potem "morajo" zaradi sebe dokazati nekje drugje.
avgust.
10. 09. 2024 19.55
+6
Sicer pa lahko vsak dan beremo dosežke te vlade, ki se tako trudijo reševati Ursuline namesto domačih problemov: odšlo 800 policistov, zaprli pediatrični oddelek trboveljske bolnice, ker ni kadra, 200.000 žensk brez ginekologa, nove cene že tako najdražje elektrike v EU, nobeno zgrajeno stanovanje od tisoče napovedanih, litijska, neuporabni računalniki, milijonska nakazila društvom Nike in Jenula, tisoči ilegalnih pribežnikov, katerih popis in osnovne potrebščine mi plačujemo, začetek šole s popolnim kaosom pri organizaciji prometa, pa nihče nič ne vpraša Bratuškove, da o farsi popoplavne obnove, ko so zbran denar nakazali drugam, sploh ne govorimo, gospodarstvo nam pa tone, saj je za PV pomemben samo sektor energetike. Ja, res ste lahko ponosni podporniki te vlade, vsak dan slabše je. Sedaj smo pa še celi Evropi pokazali, kako pohlevni smo in takoj poslali ustrezno osebo po nareku. Še tuji časopisi se nam smejejo.
avgust.
10. 09. 2024 19.45
+7
Ha ha ha ha ha. Berem komentarje spodaj. Naša vlada se podela in umakne kandidata, da ustreže Ursuli, ki želi voljne in vodljiva ženske, komentatorji pa SDS obtožujejo, čeprav nič niso imeli zraven. To je tu vsakdanja praksa. Ko vlada na celi črti več kot očitno naredi neumnost ali sramoto, je tu cela vojska, ki potem nekaj brez veze čez SDS udriha, čeprav jih ni bilo niti zraven. Res neki inteligentni osebki, njihovi komentarji pa pravi biseri v stilu žibertmi in janezdollar- ja.
biggbrader
10. 09. 2024 19.47
+4
Dva, ko jih tastari pripeljejo med udbovce.
txoxnxy
10. 09. 2024 19.17
+4
Glede na situacijo bo najboljše razpisati referendum . Ker se ima ta njihova Uršula za mal plemenito ji predlagam da dobi pravega plemenitega kandidata za komisarja . Enega in edinega gospoda Jelinčiča plemenitega .
zibertmi
10. 09. 2024 19.10
-7
sds je cokla slovenskega napredka.
zibertmi
10. 09. 2024 19.10
-4
janezdollar
10. 09. 2024 18.30
-8
Desničarji so res podn od podna…vsepovsod kjer se pojavijo… 🤮🤮🤮
SREBRNIBREG.
10. 09. 2024 18.47
-6
Desničarji niso tako napačni katerih pa v Sloveniji ni. Eno je sds sekta drugo pa njihov privesek kot cerkvena stranka.
St. Gallen
10. 09. 2024 19.05
+10
Zgubica Ukrajini...
10. 09. 2024 19.46
+0
zibertmi
10. 09. 2024 18.22
-4
po besedah breznikarja -predsednika odbora in člana sds,se zna zgodit,da na koncu ,zaradi nagajanja sds ,sploh ne bomo imeli komisarja.pod sds vlado zardi neimenovanja nismo imeli evropskih niti domačih tožilcev.samo ,da se kaže neka moč.vse se vrača.vse se plača
biggbrader
10. 09. 2024 19.49
+1
Ali je bolje da imamo bivšo udbovko v Bruslju ? Saj bo vse prišlo na dan.
zibertmi
10. 09. 2024 20.58
janez je bil tudi udbovec do izključitve iz partije leta 83.je še vedno edini privrženec komunistov tistega časa v parlamentu.zver pa prav tako komunist
spaceair
10. 09. 2024 18.09
+10
da nimamo cenejšega goriva so dvignili okoljske dajatve da so pustili trošarine iste.. nikoli več leve vlade
SREBRNIBREG.
10. 09. 2024 18.24
-13
Tvpj twito je v času enih volitev zagotavljal, da bomo imeli najcenejše gorivo v regiji pa smo po njegovem prevzemu imeli najdražje. Lepo je nafarbak naivne. NIKOLI VEČ SDS SEKTE NA VLADO.
Dark Knight
10. 09. 2024 20.56
+1
Zdravko Lajh 1
11. 09. 2024 08.37
Če se prav spomnim, smo v času njegove vlade imeli gorivo po 1 EUR ... tvoj spomin je očitno na ravni bukovega štora.
spaceair
10. 09. 2024 18.08
+1
in posledično midijski cirkus ki je totalno nepomemben za normalno prebivalstvo
Hribovito2020
10. 09. 2024 18.00
+14
buuuu ZmagaU
10. 09. 2024 17.45
+5
tale Urška von der L. je full podobna Emmi Thompson v MiB 3...
Dark Knight
10. 09. 2024 17.40
+27
Levičarji=največje zlo na svetu
zibertmi
10. 09. 2024 19.24
-2
in voditelj rajha in stvarnik 2.svetovne vojne ,je bil levičar.pojdi še enkrat v osnovno šolo pa dobro poslušaj zgodovino.kdo je potomec tiste ideoligije