Tujina

Nova delitev Nemčije na zahod in vzhod, blamaža za Scholzevo koalicijo

Berlin, 10. 06. 2024 09.40 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
312

Bo berlinska vlada 'preživela'? Nedeljske evropske volitve pod vprašaj znova postavljajo podporo koalicije nemškega kanclerja Olafa Scholza. Naposled so sicer slavili krščanski demokrati (CDU in CSU), a na drugo mesto se je povzpela skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD). Politični zemljevid Nemčije tako zdaj kaže polarno delitev države na zahodni in vzhodni blok. Scholzeva SPD pa je zabeležila najslabši rezultat na nacionalnih volitvah v več kot stoletju. Kljub temu pa nemški kancler za razliko od Macrona možnost razpisa predčasnih volitev izključuje.

Pogled na rezultat evropskih volitev na zemljevidu takoj razkrije v oči bodeče dejstvo. Nemčija je znova razklana na dva pola. Na zahodu po volitvah prevladuje podpora krščanskim demokratom (CDU in CSU), na vzhodu pa skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD). Kot izpostavlja nemški Bild, meja poteka skoraj točno med nekdanjo Nemško demokratično republiko in Zvezno republiko Nemčijo.

Nemška demokratična republika in Zvezna republika Nemčija
Nemška demokratična republika in Zvezna republika Nemčija FOTO: 24ur.com

Potem so tu tudi redki otočki drugih barv, ki kažejo, da so se prebivalci nekaterih okrajev vseeno odločili podpreti tudi kakšno drugo politiko. Berlin se je tako na primer obarval v barvo Zelenih, prav tako sosednji Potsdam. Potsdam-Mittelmark ter mesta Jena, Weimar in Erfurt so glasovali za CDU. Rdeče so medtem obarvane zadnje trdnjave vladajoče Socialdemokratske stranke Nemčije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In kakšni so začasni uradni izidi evropskih volitev v Nemčiji? CDU/CSU sta prejeli 30 odstotkov (29 mandatov), skrajno desna AfD 15,9 odstotka (15 mandatov), SPD 13,9 odstotka (14 mandatov), Zeleni 11,9 odstotka (12 mandatov), Zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW) 6,2 odstotka (šest mandatov), Svobodna demokratska stranka (FDP) 5,2 odstotka (pet mandatov).

Zanimivo je, da se je populistični BSW, ki je bil ustanovljen januarja, zavihtel na peto mesto; na svojih prvih volitvah je tako dosegel večji uspeh kot Levica, katere vidnejša figura je bila Wagenknechtova več let.

In kako se je odrezala nemška Levica? Z 2,7 odstotka glasov so prejeli tri mandate, z enakim številom glasov pa so tri mandate prejeli tudi Svobodni volivci (FW). Tri mandate je osvojila še stranka Volt, ki je prejela 2,6 odstotka glasov.

Sledi stranka z dvema evropskima mandatoma Die Partei in stranke, ki so osvojile en mandat: Tierschutzpartei, Familie, Ekološko-demokratična stranka (ÖDP) in drugi.

Blamaža za nemškega kanclerja, njegova SPD z najslabšim rezultatom v več kot stoletju 

Nemška vladajoča koalicija je v nedeljo na volitvah za Evropski parlament doživela hud udarec. Socialdemokrati kanclerja Olafa Scholza pa so ob tem zabeležili najslabši rezultat na nacionalnih volitvah v več kot stoletju, poroča Politico. Velika izguba levo usmerjene koalicije bo najverjetneje spodbudila tudi vprašanje o stabilnosti trenutne nemške vlade.

Trenutna nemška koalicija je sestavljena iz treh strank; poleg SPD še Zelenih, ki se jim je, sodeč po volitvah, podpora zmanjšala za skoraj polovico, in FDP. Koalicija se sicer trenutno spopada z vrsto vprašanj, od stagnirajočega gospodarstva do nedelovanja azilnega sistema in vojne v Ukrajini. Ker pa se glede nekaterih vprašanj mnenja trejo tudi znotraj trojice zaveznikov, rastejo špekulacije, da bi lahko vlada padla še veliko pred načrtovanimi jesenskimi volitvami v prihodnjem letu.

Vendar pa je predstavnik nemškega kanclerja Steffen Hebestreit dan po volitvah sporočil, da Nemčija ne bo sledila zgledu Francije in razpisala predčasnih parlamentarnih volitev kljub slabemu rezultatu za vse tri stranke vladajoče koalicije. Kot je še pojasnil na novinarski konferenci nemške vlade, so naslednje parlamentarne volitve predvidene prihodnjo jesen in takrat jih nameravajo tudi izvesti, STA povzema tuje tiskovne agencije.

Olaf Scholz
Olaf Scholz FOTO: AP

Nemška poslanka iz vrst AfD Alice Weidel je v nedeljo ob vprašanju novinarja, ali bi lahko rezultati vplivali tudi na prihajajoče zvezne volitve, odgovorila: "Gre za trend, za katerega verjamem, da se bo v prihodnje še dodatno razvil." Ocenila je tudi, da si Zeleni od poraza ne bodo nikoli opomogli, poroča nemški Focus.

Kljub številnim škandalom uspeh AfD-ja

V luči številnih kriz je namreč Nemčija politično krmilo obrnila proti desnici. Lars Klingbeil iz vrst SPD se sicer z navedbami Weidlove ni strinjal. Namesto tega je izrazil upanje, da bo izid volitev pretresel številne volivce, ki si bodo nato začeli prizadevati, da "nacisti" v prihodnje ne bodo več slavili volilnih uspehov. Ob tem je dodal, da je z oznako namigoval prav na AfD.

S tem se je strinjala tudi Sahra Wagenknecht, ki je dodala, da ima stranka v svojih vrstah ljudi "za katere to velja". AfD je sicer največ podpore požela predvsem v zveznih deželah nekdanje Vzhodne Nemčije. In to dasiravno se stranka spopada s številnimi tožbami in sankcijami.

Nemška notranja obveščevalna agencija je na primer podmladek AfD-ja MladoAlternativo za Nemčijo (JA) leta 2023 uvrstila na seznam skrajnežev. S tem se JA ni strinjal, da bi odstranili neželeno klasifikacijo, pa so se podali tudi na upravno sodišče. Vendar pa sodišče maja letos njihovi pritožbi ni ugodilo. Odločilo je namreč, da se jo lahko še naprej označuje kot ekstremistično, kar pa je sprožilo tudi razpravo o tem, ali bi morali skupino prepovedati.

Istega meseca je politična skupina Identiteta in demokracija (ID) v Evropskem parlamentu, domnevno zaradi sporne izjave člana AfD Maximiliana Kraha, iz svojih vrst izključila vseh devet evroposlancev te skrajno desne nemške stranke. Mesec prej pa so je v Evropi odmeval tudi nov primer vohunjenja. Zaradi slednjega so aretirali tesnega svetovalca vodilnega člana nemške AfD, ki ga sumijo vohunjenja za Kitajsko.

Prav zaradi skrajne desnice pa se je v začetku leta v številnih nemških mestih odvilo tudi več množičnih demonstracij. Slednje je takrat podprl tudi nemški kancler, na shodu pa se je pojavil še nemški obrambni minister Boris Pistorius, ki je komentiral poglede skrajno desne stranke in njihovo nasprotovanje priseljencem. "Želijo si vrnitve v temne čase rasne norosti, diskriminacije, neenakosti in nepravičnosti," je dejal konec januarja.

Krah se je sicer kljub izključitvi iz skrajno desne politične skupine ID in sporom na evropski ravni odločil ponovno kandidirati ter bil ob tem celo nosilec liste AfD. Po njegovi izključitvi so politika sicer pozivali, naj mandata ne sprejme, če bo izvoljen, pri stranki pa so se odločili celo, da Krah ne sme nastopati na predvolilnih dogodkih. 

Po uspehu nemške skrajne desnice so sicer novoizvoljeni evroposlanci stranke odločili, da Krah ne bo del njihove delegacije v Evropskem parlamentu. Kljub temu pa bo Krah še vedno evropski poslanec, prav tako ne bo zapustil AfD.

Vprašljiv pa je sicer tudi mandat drugouvrščenega na listi Petra Bystrona, ki zaradi preiskav o korupciji tako kot Krah ni smel sodelovati v predvolilni kampanji.

Kakšen bo zasuk Nemčije glede Ukrajine?

Je ključno vlogo pri uspehu strank igrala tudi vojna v Ukrajini? Politiki so po rezultatu volitev stopili v oster besedni dvoboj glede nemške in evropske podpore Ukrajini. Nekateri so poudarili, da je vojna za Nemčijo velik finančni napor. A vodja FDP Christian Lindner je poudaril, da je to denar za obrambo evropskega miru in svobode, ki se ju brani v Ukrajini.

Sahra Wagenknecht je ob tem poudarila, da bi morali premisliti o prioritetah. Milijardni znesek namreč po njenih besedah ne vključuje pomoči za begunce. Poudarja pa, da ni vse le v denarju, temveč da bi se morali zavzemati tudi za končanje vojne. "Vedno več orožja, ki ga pošiljamo na fronto, ne bo ustavilo pobojev," je dodala.

Vodja CDU Friedrich Merz se sicer z njo ni strinjal. Poudaril je, da lahko le ruski predsednik Vladimir Putin konča vojno. "Če Ukrajina odloži orožje, bo izgubljena," pa je dejal Omid Nouripour (Zeleni).

Weidlova je sicer mnenja, da Ukrajina v vojni ne more zmagati. Zato je pozvala k dialogu s Putinom. "Pogovoriti se moramo o tamkajšnji situaciji, ki postaja izjemno nevarna za celinsko Evropo. Ukrajina ne more zmagati v tej vojni, zakaj bi torej podaljševali smrt?" je vprašala. Neprimerno pa se ji zdi tudi, da se demonizira eno stran, drugo pa se zgolj hvali.

KOMENTARJI (312)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoxnarCa
14. 06. 2024 10.27
+1
Scholz je en navaden butelj
FoxnarCa
14. 06. 2024 09.57
wolksvagen je tudi vzhodni, opel tudi...
slayer2
10. 06. 2024 19.45
+7
Glas za vonlajdro,je glas za propad Evrope!!!
ZIPPO
10. 06. 2024 19.40
+0
Ja če je pa tole uredu. Iz zgodovine smo se naučili da ni.
tali?ni tom
10. 06. 2024 19.24
+9
tip je brez vsake morale! nobeden ga ne jemlje resno,on bi pa še! hja!
Zgubica Ukrajini...
10. 06. 2024 19.23
+5
Kaj pa skrajna desnica v Ukrajini? Ali pa rokovanje Borisa Johnsona z ukrajinskim neonacistom kateri ima na roki veliko tetovažo Hitlerja?
zakotnik
10. 06. 2024 18.40
+10
Bo treba malce razmisliti scholtz zakaj je tako kot je a ne, nore migrantske politike, nore zelene politike in sankcije, ki skodujejo najvec nemciji so pripeljale nekoc elitno gospodarstvo krepko navzdol
Boskica
10. 06. 2024 18.11
+6
Samo še Trump manjka pa bo takoj vojne konec v Ukrajini. Aja pa Zelenski bo moral svoje premoženje dokazati kako ga je pridobil
slovenc59
10. 06. 2024 19.24
-6
Zgubica Ukrajini...
10. 06. 2024 20.08
+1
Slavko Badič
10. 06. 2024 21.17
-3
Pravijo, da preveč Insajderja škodi. Enako velja za medij Nora24.
Boskica
10. 06. 2024 18.10
+11
Če misliš drugače kot trenutna vlada še ne pomeni da si nacist!!! To foro igrajo zdajšne vlade da bi si stolčke ohranle
Boskica
10. 06. 2024 18.08
+10
Scholz more to delat kaj mu Amerikanci rečejo.
devote
10. 06. 2024 17.51
+4
kar naj bo izvoljena Lajna, bo vsaj lahko pojasnjevala posle s Pfizerjem in vojno v ukr...
Aleš Hartner
10. 06. 2024 17.45
+21
Weidlova je mnenja, da Ukrajina v vojni ne more zmagati. Zato je pozvala k dialogu s Putinom. "Pogovoriti se moramo o tamkajšnji situaciji, ki postaja izjemno nevarna za celinsko Evropo. Ukrajina ne more zmagati v tej vojni, zakaj bi torej podaljševali smrt?" je vprašala. Neprimerno pa se ji zdi tudi, da se demonizira eno stran, drugo pa se zgolj hvali. Bravo, Alice Weidel, poslanka AfD!
Tone 12345
10. 06. 2024 17.33
+17
Brez risije in predsednika Putina evropska mirovna konferenca ne obstaja!!!!
Tone 12345
10. 06. 2024 17.32
+3
Ne razumem zakaj ne vzpostavijo meje vbeu kot so bile nekdaj z vsemi carinami vred ne razumem!
MarkoJur
10. 06. 2024 17.28
+16
Scholz, Macron, Laynova, Zelenski...vsi so isti nastavljenci...
Animal_Pump
10. 06. 2024 17.26
-12
Važno, da pri nas nista tista putofilska resnica...pa čudna levica blizu prišli. Ostalo mi je vseeno kdo je...Golob,vrabec,jastreb...
Brakedirt
10. 06. 2024 17.23
-1
je pa prav zanimivo kako partijci hvalijo afd in se slinijo zraven. desnicarji v eu parlamentu so se pred volitvami izjavili da z njimi ne bodo sodelovali.
Čebela Maja
10. 06. 2024 18.05
+4
piu
10. 06. 2024 20.22
+1
Natoforever
10. 06. 2024 17.19
-13
Ce potegnemo crto.Tresla se je gora..prišla je miška..Sredina je zmagala ima vecjo vecino kot pred 5 leti...Ursula bo brez tezav dobila nov 5 letni mandat...desnica pa ne nekje celo zelo izgubila..kot naprimer Poljska ali poraženi Orby..nič novega..Moja Ukrajina je resena. Stranke ki podpirajo ruSSkote..so daleeeccc..zadaj.
Natoforever
10. 06. 2024 17.20
-13
Zato je danes lep dan in čas za slavje ...SLAVA UKRAJINI HEROJEM SLAVA 🇺🇦
slayer2
10. 06. 2024 19.44
+2
Zgubica Ukrajini...
10. 06. 2024 20.11
+0
Bolfenk2
10. 06. 2024 17.10
+16
Ursola zanesljivo ne bo uspela sestaviti komisije s social demokrati, liberalci in zelenimi, ker bo vsaj polovica iz njene ljudske skupine proti. Janšisti so že povedali, da so proti. Raje naj sestavi večino z AfD, LaPenovci, Melonijevo in ostalimi populisti. Evropa mora biti desna, če hočemo preživet.
Natoforever
10. 06. 2024 17.14
-11
Sej zs govori da bo naprej probala z sredino..pol pa z Melonijevo na desno..vsekakor pa bo vodila EU se 5 let.
JApajaDAja
10. 06. 2024 17.15
+10
kakršnakoli že bo.....samo brez von der ursule!
rob3rt
10. 06. 2024 17.18
+7
Vsekakor pa bo vodila EU še 5 let. - Ne bo.
Natoforever
10. 06. 2024 17.20
-8
bo rekel nepomembni osebek ane 😄😄😄
Skinwalker
10. 06. 2024 17.09
+5
HAHAHAH. TO NE BO DRZALO...PROPAGANDNI APARAT NAREKUJE DA SE TAKSNI CLANKI OBJAVLJAJO.