Tujina

Noseča žena umrla pred očmi hčerke: 'Imam občutek, da je dojenček nekaj slutil'

Sarajevo, 07. 10. 2024 07.02 | Posodobljeno pred 25 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uničujoče poplave v BiH so mnogim življenje spremenile za vedno. 30-letni Dino Begić iz okolice Jablanice je v šoku. Njegova hčerka je ostala brez mame, noseče žene Alje ni več.

Posledice ujme v Jablanici v BiH.
Posledice ujme v Jablanici v BiH. FOTO: Bobo

Vse skupaj se je začelo okoli polnoči, je povedal za 24sata.hr. Odšel je iz hiše, skušali so namreč očistiti potok, da voda ne bi vdrla v hišo. "Tako je deževalo, da nismo videli ničesar. Takrat sem ženo zadnjič videl živo. Bili smo zunaj in se poskušali boriti s potokom, da bi rešili hišo, toda voda je bila neusmiljena. Vse je drlo močneje in močneje."

Medtem je žena zbudila 5-letno hčerko, jo oblekla in pripravila na evakuacijo. Ko je žena videla, da hiša ne bo zdržala in da se mora umakniti, se je odločila, da gre ven. Odločila se je skriti v bližnjo sosedovo garažo, ki ni bila v neposrednem stiku z vodo.

A do tja ni prišla. Drevo, ki je padlo, je ločilo mamo in deklico, ki sta se držali za roke. Mama je umrla pred očmi deklice. In to, da je videla nekaj tako strašnega, preganja Dina. 

Kako se je deklica rešila, ne ve. "Bila je vsa krvava in hudo poškodovana, zato smo jo odpeljali v Konjic na šivanje. Polna je prask, a najhuje je to, da je videla smrt svoje matere. Sinoči se je zbudila v sanjah in mi povedala, da je sanjala poplavo in debla. Ta prizor smrti se pojavi v njeni podzavesti. Ampak zame je največja sreča, da je živa in prav ona mi daje moč za življenje. Prvo noč ni mogla spati niti jesti, zdaj pa je malo bolje. Začela je jesti juho, ker jo še vedno boli čeljust in ne more žvečiti hrane. Ampak zame je najbolj pomembno, da je tu."

Je pa skupaj z ženo izgubil drugo hčerko. "Zelo smo bili veseli, da se bo naša družina razširila. S hčerko sta pregledovali  oblačila, ki sta jih kupili za otroka. Pripravljala se je na prihajajoči porod. Pred nekaj dnevi mi je povedala, da je dojenček zelo nemiren, kot da se želi roditi pred predvidenim rokom. In zdaj, ko se mi vrti v glavi, imam občutek, da je dojenček nekaj vedel in slutil, ko je bil tako nemiren."

S hčerko sta trenutno pri njegovi teti. "Hiša je, kot da je nikoli ni bilo. Imeli smo lepo dvonadstropno hišo. Dobro smo živeli, a zadela nas je ta težka usoda."

 Zdaj se trudi hčerki zagotoviti psihološko pomoč. "Moja hčerka je zelo navezana name in zdaj po vsem skupaj želi biti ves čas z mano. Stalno je v mojem naročju. Upam, da bomo vse nekako prebrodili."

Tragedija je močno prizadela tudi reševalce. Sabahudin Spahović iz Zvezne uprave civilne zaščite je povedal, da so v petek v ruševinah našli živega dečka.

"Tisto, kar mi bo ostalo v spominu za vse življenje, česar si ne bom mogla izbiti iz glave, je zagotovo najdba majhnega otroka. Živ, pod ploščo, ki je morala tehtati dve toni. Skupaj z domačini in vsemi prisotnimi nam je uspelo otroka spraviti ven živega in ga prepeljati v prvo zdravstveno ustanovo. Dobil sem informacijo, da je otrok zdrav in da ima vse, kar potrebuje." 

A to je bil zadnji svetel žarek. Še vedno pogrešajo več ljudi, a to zdaj ni več reševalna akcija, saj ni več preživelih. Zdaj iščejo trupla.

Pomoč je v BiH poslala tudi Slovenija.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medŠihtom
07. 10. 2024 08.00
v bosni se čudijo in čudijo, zakaj v sloveniji taka drama glede teh par sto kubikov šodra. sprašujejo, a se v propadli sloveniji res nič ne dogaja, o korupciji se mora molčat, gospodarstvo je na škrgah, državni dinozaverski projekti se nikamor ne premaknejo, podjetniki ki so še ostali, skrbno skrivajo finance pred državo in so raje tiho in veliko raje investirajo v tujini kot doma. o čem v sloveniji sploh pisat, najlazje je potemtakem o dogajanju v drugih državah, kjer se kaj premika, ali udarjajo naravne nresreče ? pa seveda tisto česar nimajo, angleški dvor in vse okol njega !