Tujina

Putin vzpostavlja nov blok proti Zahodu, jeza v Washingtonu in Bruslju

Hanoj, 20. 06. 2024 06.15 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., N.Š.
Komentarji
0

Vladimir Putin je po obisku pri prijatelju Kim Džong Unu prispel še v Vietnam na pogovore s tamkajšnjimi komunističnimi voditelji. To je njegova zadnja postaja na njegovi turneji po azijskih državah, potem ko je s severnokorejskim voditeljem podpisal obrambni pakt. Putin je pristal v vietnamski prestolnici, kjer sta ga na rdeči preprogi pričakala vietnamski podpredsednik vlade Tran Hong Ha in partijski diplomat Le Hoai Trung.

Putin je med obiskom dejal, da je krepitev strateških vezi "ena od njegovih prednostnih nalog". Dan po podpisu sporazuma o vzajemni obrambi s Severno Korejo je še poudaril, da želita Moskva in Hanoj zgraditi tisto, kar je imenoval "zanesljivo varnostno arhitekturo v azijsko-pacifiški regiji". Dejal je tudi, da si Rusija želi razširiti naložbe v energijo v Vietnamu.

Ker je "celovito strateško partnerstvo", o katerem je govoril Putin, podobno sporazumu, ki ga ima Vietnam z Združenimi državami in Kitajsko, je njegov obisk sprožil kritike zahodnih partnerjev Hanoja, ki so protestirali, da mu ne bi smeli dati odra, na katerem lahko brani vojno v Ukrajini. 

A v Vietnamu jih kritike očitno ne ganejo. Za ruskega predsednika so pripravili bleščeč vojaški sprejem, visoki predstavniki države pa so mu peli hvalospeve. Skratka, bilo je precej podobno kot takrat, ko sta državo obiskala predsednik ZDA Joe Biden in kitajski predsednik Ši Džinping.

Predsednik To Lam je Putinu čestital za ponovno izvolitev in pohvalil dosežke Rusije, vključno z "notranjo politično stabilnostjo".

"Še enkrat čestitam našemu tovarišu za prejeto izjemno podporo na nedavnih predsedniških volitvah, kar je poudarilo zaupanje ruskega ljudstva," je dejal Lam, poroča Reuters.

Predsednika sta bila priči izmenjavi 11 sporazumov in memorandumov o sodelovanju, vključno z dogovori o nafti in plinu, jedrski znanosti in izobraževanju.

Putin je še dejal, da spoštuje dialog z regionalnim blokom, Združenjem držav jugovzhodne Azije, v katerem ima Vietnam po njegovih besedah aktivno vlogo.

Podobno kot ZDA, ki so glavni izvozni trg Vietnama, tudi EU ni navdušena nad krepitvijo odnosov te države z Moskvo. 

Tiskovni predstavnik delegacije EU v Vietnamu je dejal, da ima Hanoj seveda pravico razvijati lastno zunanjo politiko, vendar je dejal, da je ruska vojna v Ukrajini dokazala, da Moskva ne spoštuje mednarodnega prava.

Niti Vietnam niti Rusija sicer nista članici ICC.

Obisk Putina v Vietnamu ni presenetljiva izbira. Državi sta namreč globoko povezani že od petdesetih let prejšnjega stoletja, Moskva pa je bila desetletja glavna dobaviteljica orožja Hanoju. Že pred obiskom je ruski predsednik pohvalil Vietnam, ker podpira "pragmatičen način reševanja krize v Ukrajini". Vietnam namreč uradno vodi nevtralno politiko in se je vzdržal obsodbe ruskega napada na Ukrajino, kar je stališče, ki ga veliko držav ocenjuje za preveč popustljivega. Poleg tega sta po njegovih besedah državi napredovali tudi na področju energije in trgovine.

In čeprav se Rusija sooča z mednarodno izolacijo, pa je Vietnam vzpostavil zavezništva tako z ZDA kot z EU. ZDA so lani celo nadgradile diplomatske odnose s Hanojem, a so ostro nasprotovale Putinovemu obisku. 

Vietnam torej uspešno žonglira z vsemi svetovnimi akterji, vzdržuje namreč prijateljske odnose z vsemi konkurenčnimi velesilami. Vietnam je namreč v samem središču ameriških prizadevanj za preprečevanje naraščajočega kitajskega vpliva v regiji in ključni del indo-pacifiške strategije.

"Z vidika Vietnama Rusija še vedno velja za pomembno partnerico z globokimi zgodovinskimi vezmi in pomembno vlogo v vietnamski obrambni in varnostni politiki," je za CNN komentiral Le Hong Hiep, višji sodelavec programa vietnamskih študij na singapurskem inštitutu ISEAS – Yusof Ishak. Vendar pa Vietnam pazi, da se ne bi pokazal kot preblizu Rusiji. 

In čeprav s tem, ko so gostli Putina, tvegajo gnev ZDA in zaveznikov, država s tem kaže, da ne bo žrtvovala svojih dobrih odnosov z eno od sil samo zato, da bi izpolnili pričakovanja druge. "Ne gre za to, da bi se postavili na eno ali drugo stran. Gre za to, da ohranjajo svojo zunanjo politiko diverzifikacije in izvajajo strategijo avtonomije."

Obisk Putina sledi odmevnemu obisku v Pjongjangu, kjer sta voditelja podpisala pakt o medsebojni obrambi. Sporazum vključuje klavzulo, po kateri si morata državi priskočiti na pomoč, če je katera od njiju napadena, kar vzbuja zaskrbljenost Zahoda glede morebitne ruske pomoči severnokorejskemu raketnemu ali jedrskemu programu.

Je pa vse skupaj nov udarec za Zahod, ki se trudi izolirati Rusijo in tako končati vojno v Ukrajini. Putin namreč uspešno pospešuje stike s prijateljskimi državami in si prizadeva za vzpostavitev nove svetovne ureditve, ki bi nasprotovala Zahodu. Ena od takih organizacij je BRICS, ki ji bo letos predsedovala prav Moskva. Vedno več držav si prizadeva za vstop v ta blok, Rusija pa bo prva članica, ki ga bo nadzorovala, odkar je v začetku leta, ko so se mu uradno pridružili Iran, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Etiopija in Egipt, znatno razširil svoj globalni vpliv. Zadnja država, ki bi se rada pridružila, je Malezija, zainteresiran pa naj bi bil tudi Vietnam.