Tujina

'Niso pobegnili, da bi šli drugam, ampak da bi poiskali hrano in pijačo'

Palermo, 18. 09. 2023 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tudi v prehodnem sprejemnem centru na jugu Sicilije, kamor so pred dnevi z otoka Lampedusa, ki se sooča z doslej največjim migracijskim valom, premestili večje število ljudi, zdaj zaradi prenatrpanosti vlada kaos. Najmanj sto prebežnikov je center samovoljno zapustilo, zdaj jih išče policija. Tamkajšnji župan je razmere v centru označil za nečloveške: "Niso pobegnili, da bi šli v druge kraje, ampak da bi poiskali hrano in pijačo," je dejal. Italijanska vlada medtem po obisku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen razpravlja o nadaljnjih ukrepih pri soočanju s prebežniško krizo.

Najmanj sto migrantov je preplezalo ograjo sprejemnega centra Porto Empedoclu, kjer naj bi bivalo več kot 1000 ljudi, in ga zapustilo, pri čemer je bil ranjen najmanj en policist, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Center v Porto Empedoclu je sicer prehodne narave. Od tam naj bi migrante premestili v centre v drugih delih Italije, vendar je prišlo do zamud zaradi težav s prevozom.

Prebežnike, ki so center samovoljno zapustili, zdaj išče policija. Župan Porto Empedocla  je bil do razmer v centru kritičen ter jih označil za nevzdržne in nečloveške. "Niso pobegnili, da bi šli v druge kraje, ampak da bi poiskali hrano in pijačo," je Calogero Martello povedal za RaiNews in zahteval pomoč vlade.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodal je, da skupine migrantov, ki se sprehajajo po mestu, vzbujajo strah med lokalnimi prebivalci. Prenatrpan sprejemni center naj bi sicer varovalo le okoli 20 policistov, navaja Ansa.

Lampedusa se sooča z doslej največjim migracijskim valom

Italijanska vlada se medtem sestaja v Rimu in razpravlja o razmerah na sredozemskem otoku Lampedusa, kamor je prejšnji teden prispelo več kot osem tisoč migrantov, kar je več, kot je prebivalcev otoka. Več tisoč migrantov so nato prepeljali na Sicilijo, med drugim v center v Porto Empedoclu, in druge dele Italije.

Lampeduso, kjer so zaradi migracijskega vala razglasili izredne razmere, sta v nedeljo obiskali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in italijanska premierka Giorgia Meloni. Porast nezakonitih prihodov, ki se je zgodil kljub julijskemu dogovoru Evropske komisije s Tunizijo o zajezitvi migracijskih tokov v Evropo, predstavlja pritisk na vlado premierke Melonijeve, ki je na volitvah zmagala tudi zaradi obljub, da bo njena vlada zajezila migracije. 

Von der Leynova je Italiji zagotovila podporo EU in predstavila akcijski načrt za reševanje krize. Ta med drugim predvideva pomoč Italiji prek agencij EU in krepitev podpore za premestitve migrantov, pri čemer je von der Leynova države EU pozvala k uporabi mehanizma prostovoljne solidarnosti. Načrt predvideva tudi pomoč Frontexa pri vračanju migrantov v matične države in nadzoru na morju, krepitev boja proti tihotapcem in posodobitev evropske zakonodaje na tem področju.