Tujina

Nihče ne želi sodelovati s stranko, ki je na volitvah prejela največ glasov

Dunaj, 22. 10. 2024 15.26 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je mandat za sestavo vlade podelil vodji Ljudske stranke (ÖVP) Karlu Nehammerju. Obenem ga je zaprosil, naj nemudoma začne pogajanja s socialdemokrati (SPÖ). Za to se je odločil, ker da skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), ki so sicer na volitvah zmagali, ne najdejo koalicijskega partnerja.

Čeprav se mandat za sestavo vlade običajno podeli vodji stranke, ki je na volitvah prejela največ glasov, to ni zapisano v avstrijski ustavi. Alexander Van der Bellen je še dejal, da gre tokrat za popolnoma neobičajen primer, saj da nihče ni želel sodelovati v vladi s stranko, ki je prejela največ glasov.

"Herbert Kickl ni našel nobenega koalicijskega partnerja, ki bi mu omogočil, da postane zvezni kancler," je danes ob naznanitvi odločitve v palači Hofburg, sedežu avstrijskega predsednika, po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Van der Bellen.

Obenem sta mu vodja ÖVP Nehammer in SPÖ Andreas Babler pojasnila, da iz skrbi za demokracijo in pravno državo ne želita vladati z FPÖ, je dejal. Kot utemeljitev sta po njegovih besedah navedla tudi Rusiji naklonjeno usmeritev stranke, odsotnost ograjevanja od desnih ekstremov, varnostne pomisleke tujih obveščevalnih služb in žaljivo govorico.

"Avstrija potrebuje stabilno vlado, ki je sposobna ukrepati in ima integriteto," je menil Van der Bellen. Ni izključil možnosti, da bi bili lahko del nove vlade s ciljem zagotoviti čim širšo parlamentarno večino tudi liberalni Neos ali Zeleni. Ljudska stranka in socialdemokrati naj v pogovorih sami ugotovijo, ali potrebujejo še tretjega partnerja, je dejal.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je dobil mandat za sestavo vlade.
Avstrijski kancler Karl Nehammer je dobil mandat za sestavo vlade. FOTO: AP

Spomnimo

Na parlamentarnih volitvah konec septembra so slavili svobodnjaki pred ljudsko stranko in socialdemokrati. Vodja ÖVP in trenutni kancler Karl Nehammer je sicer po volitvah izrazil pripravljenost za sodelovanje z FPÖ – pod pogojem, da vodja stranke Herbert Kickl ne bo prevzel nobene funkcije v vladi. A Kickl je vztrajal, da želi postati naslednji kancler.

Tudi druge stranke so zavrnile zamisel o oblikovanju koalicije s svobodnjaki. Ti imajo v novem sklicu 183-članskega parlamenta 57 sedežev, ljudska stranka 51, socialdemokrati pa 41. V parlament se je uspelo prebiti še liberalnemu Neosu z 18 poslanci in Zelenim s 16. Neos je po poročanju APA že izrazil interes za sodelovanje v novi vladi.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini
22. 10. 2024 17.21
Ja, kdo pa pravi, da je v politiki lahko. Sicer pa je tem nacijem čisto prav. Stranke, ki bi eventuelno sodelovale z njimi, bodo morale zelo dobro razmisliti, koliko jih bo to stalo na naslednjih volitvah. Ista scena kot pri slovenskem arestantu. Pardon, ...albanskem.😀
Bratje Slovani
22. 10. 2024 16.50
+0
Motenci tipa SDS.Razlika je v tem,da so v SDS komunisti,pri teh pa naciji.
SlobodaNE
22. 10. 2024 16.43
-1
To pa ni pošteno.
Tomaz Korosec
22. 10. 2024 16.41
+3
Če se postaviš na stališče, da imaš sam v vsem najbolj prav, potem težko dobiš normalnega partnerja. Tudi pri nas to velja.
walter2
22. 10. 2024 16.21
+4
Koroški slovenci so si oddahnili!
zmerni pesimist
22. 10. 2024 16.15
-5
Butasti avstrijci
St. Gallen
22. 10. 2024 16.19
+0
M_teoretik
22. 10. 2024 16.14
+4
Torej kdor je glasoval za njih so stran vrženi glasovi!?