Tujina

Netanjahu prispel v Washington, napovedani so veliki protesti

Washington, 23. 07. 2024 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kot je navada, se svetovni voditelji, katerih država je v vojni, vsake toliko zglasijo tudi v Washingtonu. Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu je prispel v ameriško prestolnico, njegov glavni namen pa je govor na skupnem zasedanju kongresa. Na kocki je namreč ameriška podpora Izraelu v devetmesečni vojni v Gazi, kjer se število mrtvih približuje 40.000.

Obisk Netanjahuja v ZDA bo najbrž malce bolj napet kot ponavadi, saj izraelski premier prihaja ravno v času izjemnih političnih pretresov, poleg tega pa ameriške uradnike skrbi Netanjahujevo vmešavanje v ameriško notranjo politiko, piše AP. 

Poskus atentata na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa in odločitev Joeja Bidna, da se odpove ponovni kandidaturi ter podpre podpredsednico Kamalo Harris, sta namreč razburkala politiko in povzročila veliko trenja, a Netanjahu je svojo pot načrtoval že več tednov, preden se je ameriški politični parket zamajal. In Američani že načrtujejo proteste ob njegovem obisku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Priljubljenost Netanjahuja doma vztrajno pada, obisk v Washingtonu pa bi pomenil priložnost, da se pokaže kot svetovni državnik, prijatelj in zaveznik svetovne velesile. Močno je k temu pripomogel tudi predsednik predstavniškega doma Mike Johnson in mu poudaril trdno podporo. Netanjahu je sicer imel napete odnose z Bidnom kljub vojaški in diplomatski podpori, ki jo prejema s strani ZDA. Biden in Netanjahu naj bi se sestala v četrtek, ni pa še jasno, ali se bo srečal tudi s Trumpom.

A kot je povedal svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, se bo Biden osredotočil na to, kaj je potrebno, da bi ZDA, Izrael in drugi zavezniki dosegli dogovor o izpustitvi talcev in prekinitvi ognja. A Netanjahu je še pred odhodom opozoril, da to ni edina pomembna stvar, temveč morajo na vrsto priti tudi dolgoročnejša vprašanja. Ni skrivnost, da si izraelski premier želi nadaljevati vojno proti Hamasu in drugim oboroženim skupinam v regiji, ki jih podpira Iran.

Tudi če je ZDA glavna zaveznica Izraela, pa je vojna v Gazi močno razdelila ljudi, spodbudila proteste proti izraelski vojaški operaciji in nenazadnje privedla do več aretacij v univerzitetnih kampusih. Gre sicer za prvo Netanjahujevo potovanje v tujino, odkar je 7. oktobra izbruhnila vojna, je pa tudi prvo, odkar je Mednarodno sodišče sporočilo, da zahteva njegovo aretacijo zaradi morebitnih vojnih zločinov v izraelski ofenzivi. A v ZDA lahko potuje, saj odločitve Mednarodnega kazenskega sodišča za njih niso zavezujoče, ker ga ne priznavajo.

Netanjahu je večkrat kritiziral demokratsko upravo, vključno z Bidnovo. Leta 2015 je močno nasprotoval jedrskemu sporazumu predsednika Baracka Obame z Iranom in ga obsodil kot nevaren dogovor, s čimer je razjezil predstavnike administracije. A Sullivan je prepričan, da se letos tak scenarij ne bo ponovil.

Napovedani so protesti

Netanjahu najbrž ne bo prav lepo sprejet v kongresu, že zaradi demokratov, ki ostro nasprotujejo njegovi vojni v Gazi. Določeni zakonodajalci so tudi zavrnili udeležbo, bodo pa ta čas namenili družinam talcem, ki potujejo z Netanjahujem.

Pred kongresom so načrtovani številni protesti, nekateri obsojajo izraelsko vojaško kampanjo, nekateri pa izražajo podporo izraelskim oblastem, vendar kljub temu želijo, da se talci vrnejo domov. Največji protest naj bi se odvijal v sredo zjutraj, ko bodo organizatorji zahtevali Netanjahujevo aretacijo zaradi obtožb o vojnih zločinih. V vlogi za dovoljenje protesta je bilo predvidenih vsaj 5000 udeležencev, poroča AP. Manjši protesti so načrtovani tudi danes zvečer in v sredo čez cel dan, vključno z molitvenim bdenjem pred postajo Union Station.

Okoli hotela, kjer je Netanjahu nastanjen, je bila postavljena ograja, varnostniki pa pregledujejo vsakogar, ki vstopi v hotel, vključno z delavci. Policija je napovedala tudi daljše zapore ulic, aktivirana je tajna služba.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
24. 07. 2024 12.36
Janževcev ne bo, da bi mu kušnili rokico?
E.Nigma
24. 07. 2024 14.09
visoki
24. 07. 2024 11.46
-1
gremo najmanj 1 milijon na demonstraciji
Grma53
24. 07. 2024 11.39
+0
V skladu z vladno politiko, režimski mediji že vidijo v prihodnost.
Razumnež
24. 07. 2024 11.13
+0
Saj res.... Kako je pa z našimi FDV-jevci? So šli na morčka?