Tujina

Invazija na Gazo čez 24 do 48 ur? Ameriška flota v podporo Izraelu

Gaza, 08. 10. 2023 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan, U.Ž., STA, M.V.
Komentarji
20

Dan po napadu Hamasa je izraelski varnostni kabinet v državi še uradno razglasil vojno stanje. Na območju Izraela se spopadi nadaljujejo, protinapadi v Gazi so usmerjeni v poveljniške točke Hamasa. Cilj izraelske vojske je "prevzeti nadzor nad celotnim območjem Gaze in pobiti vse teroriste," je sporočil tiskovni predstavnik vojske Richard Hecht. Kot je dodal, je smrtnih žrtev veliko, število strmo narašča, borci Hamasa pa so ugrabili številne ljudi, tako vojake kot civiliste, vključno z otroki. Ameriška flota se medtem premika proti vzhodnemu Sredozemlju v znak podpore Izraelu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Razglasili vojno stanje
    03:50
    Iz 24UR: Razglasili vojno stanje
  • Izraelske zračne sile so napadle Hamasovo infrastrukturo
    00:44
    Izraelske zračne sile so napadle Hamasovo infrastrukturo
  • Napadi na Gazo
    02:13
    Napadi na Gazo
  • V spopade se je vmešalo tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah
    00:45
    V spopade se je vmešalo tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah

Po tem, ko je skrajno palestinsko gibanje Hamas v soboto napadlo Izrael, je varnostni kabinet v državi uradno razglasil vojno stanje. To omogoča "daljnosežne vojaške korake" po napadih palestinske skrajne organizacije Hamas, so sporočili iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja

"Vojna, ki jo je Izraelu vsilil morilski teroristični napad z območja Gaze, se je začela 7. oktobra 2023 ob 6. uri zjutraj," so ob tem navedli v sporočilu za javnost. Netanjahu je obljubil, da bodo enklavo Gaza spremenili v "zapuščen otok". To bi lahko pomenilo, da se Izrael pripravlja na kopensko invazijo in uničenje gosto poseljene in izolirane enklave, v kateri živi skoraj 2,4 milijona ljudi.

"Močno se bomo maščevali za ta črni dan," je dejal izraelski voditelj v televizijskem nagovoru. "Maščevali se bomo za vse mlade, ki so izgubili življenje. Ciljali bomo na vse položaje Hamasa. Gazo bomo spremenili v zapuščen otok. Državljanom Gaze, pravim: Zdaj morate oditi. Ciljali bomo na vsak kotiček."

Že včeraj je sicer Izrael z več napadi iz zraka odgovoril na sobotno nasilje. Izraelska bojna letala so od začetka povračilnih napadov zadela 150 tarč, je za BBC povedal palestinski varnostni vir. To vključuje več kompleksov, kjer naj bi prebivali voditelji Hamasa.

V povračilnih napadih na Gazo je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 370 Palestincev, več kot 2200 je ranjenih. Od tega jih je nekaj sto v kritičnem stanju, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Med ubitimi je 20 otrok, med ranjenimi pa najmanj 120 mladoletnikov, so tudi dodali na ministrstvu. Poleg tega naj bi v spopadih izraelske sile ubile še vsaj 400 pripadnikov palestinske teroristične skupine Hamas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugi strani meje: Hamas še raketira, spopadi v mestih in na cestah

Na drugi strani meje, v Izraelu, so dopoldan začeli z evakuacijo naselij ob meji, nekaj vasi in mest naj bi izraelske obrambne sile že izpraznile. Nadaljujejo spopadi na vsaj osmih lokacijah, vključno z vsaj dvema, kjer so oboroženi napadalci zadrževali talce, poroča BBC. Točke spopadov, ki jih je dopoldan razkrila izraelska vojska so: Zikim, Sderot, Yakhini, Kfar Aza, Be'eri, Kibbutz Re'im, Kissufim in Sufa.

Po navedbah izraelske vojske je bilo na območju ubitih najmanj 700 Izraelcev, ranjenih pa več tisoč, samo okoli 2000 se jih zdravi v bolnišnicah, poroča Al Jazeera.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hamas zajel vsaj 100 talcev: tudi ženske, otroki in nosečnice

Govori se, da je Hamas čez mejo v Gazo odpeljal okoli 100 talcev, med katerimi so tudi otroci, ženske, starejši in invalidi, je sporočila izraelska vojska. Nekateri so živi, drugi mrtvi, je povedal vojaški tiskovni predstavnik Jonathan Conricus. Hamas je okoli 13. ure po našem času sporočil, da bodo do večera objavili število ujetih vojakov in civilistov. Po navedbah neimenovanega uradnika naj bi bilo med ujetimi 20 otrok in šest žensk, ena izmed njih naj bi bila noseča.

Spopadi v Izraelu
Spopadi v Izraelu FOTO: AP

Po spletu kroži več videoposnetkov ugrabitve izraelskih državljanov, enega je uspel preveriti BBC in prikazuje tovornjak, ki se pelje skozi množice na območju Gaze ter prevaža izraelske talce. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob tem Hamas posvaril, da bodo poškodbam talcem sledile hude posledice. "Hamas je odprl vrata v pekel," je tudi komentiral.

Teroristična skupina se je sicer na obsodbe glede ugrabitev in uboja civilistov odzvala z obrambo. Njihov tiskovni predstavnik je zagotovil, da ne napadajo civilistov. "Upam, da ima Amnesty International dovolj usmiljenja, da nam pošlje orožje, s katerim bomo napadali samo vojake," je celo pozval k dobavi orožja.

Palestinci na Zahodnem bregu so zaradi dogajanja v Gazi začeli splošno stavko. Na ozemlju, ki ga nadzorujejo palestinske oblasti, so zaprta vsa podjetja, univerze in banke, poroča palestinska agencija Wafa. "Ta demonstracija enotnosti in solidarnosti na celotnem Zahodnem bregu pošilja močno sporočilo, da palestinsko ljudstvo ne bo stalo križem rok pred nadaljevanjem izraelske agresije," so sporočile palestinske oblasti.

Cilj Izraela: Prevzeti nadzor nad območjem Gaze in pobiti 'vse teroriste'

Cilj izraelske vojske je prevzeti nadzor nad celotnim območjem Gaze in pobiti vse teroriste, je po navedbah ameriške televizijske mreže CNN dejal tiskovni predstavnik vojske Richard Hecht. Napovedal je, da bodo evakuirali izraelska naselja na mejnem območju z Gazo. Na tisoče ljudi naj bi odpeljali v druge kraje v Izraelu. Na desetine družin je že začelo zapuščati svoje domove in se zatekati v šole, ki so pod okriljem Združenih narodov. Uporabniki na družbenem omrežju X zračne napade v Gazi opisujejo kot "kontinuirane" in "množične". Na poti so vojaške okrepitve, skupaj naj bi Izrael aktiviral že okoli 10.000 vojakov.

Bombardiranje Gaze
Bombardiranje Gaze FOTO: AP

Prebivalci Gaze bodo dobili navodila pred napadi na cilje skrajnega palestinskega gibanja Hamas, "da bi se izognili kolateralni škodi", je dejal Hecht. A evakuacije s palestinskega ozemlja ne bo. "Rekli jim bomo, naj gredo na sever, na jug, na vzhod," je dodal. 

Združeni narodi poročajo, da se je k njihovi palestinski podružnici zateklo okoli 20.000 prebivalcev iz Gaze. Nič ne kaže, da bi se povračilni napadi kmalu nehali. Palestinci poročajo, da Izrael cilja na civilno infrastrukturo. "Želijo se prikazati v dobri luči, a so le pred nekaj minutami bombardirali stanovanjsko zgradbo. Umrlo je 18 prebivalcev," je za Al Jazeero opisal eden izmed Palestincev Zaki Anwar.

Uničevanje Hamasovih ciljev

Izraelske zračne sile so objavile posnetek svojih napadov na več zgradb na območju Gaze, kjer naj bi bile baze Hamasa. Sporočile so, da bojna letala napadajo Hamasovo "operativno infrastrukturo".  Kot trdijo, so ponoči z izstrelki zadeli 10 ciljev Hamasa v večnadstropnih stavbah v Gazi, vključno s sedežem obveščevalne službe in vojaškim objektom. Zadeli so tudi banki, ki ju je Hamas uporabljal za financiranje terorističnih dejavnosti proti izraelskim civilistom, obrat za proizvodnjo orožja organizacije Islamski džihad v Gazi in skladišča orožja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izraelska vojska skuša poleg tega osvoboditi judovske skupnosti v bližini Gaze, kamor so se infiltrirali pripadniki Hamasa in zajeli številne talce. Tako naj bi že rešili prebivalce kibucev Be'eri in Ofakim in osvobodili policijsko postajo v Sderotu. Ubili naj bi več pripadnikov Hamasa, ki so zasedli postajo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Izraelski povračilni napad na Gazo.
Izraelski povračilni napad na Gazo. FOTO: AP

Netanhjahu: Začenjamo dolgo in težko vojno

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že v soboto sporočil, da bo Izrael prekinil dobavo elektrike, goriva in blaga Gazi. Izrael namreč nadzoruje zračni prostor nad Gazo in njeno obalo ter omejuje, komu in kakšnemu blagu je dovoljen vstop in izstop prek mejnih prehodov. 

Zaradi spopadov je več letalskih družb za prihodnje dni že odpovedalo polete v Tel Aviv, med njimi American Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates in Ryanair. FAA je ameriške pilote, ki letijo nad izraelskim zračnim prostorom, pozvala, naj bodo izjemno previdni.

"Začenjamo dolgo in težko vojno, v katero nas je prisilil morilski napad Hamasa," je zapisal na omrežju X. "Prva faza se v tem času končuje z uničenjem velike večine sovražnih sil, ki so prodrle na naše ozemlje. Hkrati smo začeli ofenzivno fazo, ki se bo nadaljevala brez omejitev in predaha, dokler cilji ne bodo doseženi. Povrnili bomo varnost državljanom Izraela in zmagali bomo," je dodal. 

Kmalu po napadu je ljudem sporočil, da je država v vojni, zvečer pa je napovedal maščevanje "za ta črni dan". "Vse kraje, kjer se skriva Hamas in od koder napada, bomo uničili," je napovedal. Prebivalce Gaze je pozval, naj zbežijo od tam, saj bodo z vso silo odgovorili na napad.

Avtobusi z izraelskimi rezervisti so tako ponoči začeli prihajati v baze na jugu države. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju izraelskih medijev, ki se sklicujejo na vire v Pentagonu, naj bi kopenska invazija na Gazo sledila v roku 24 do 48 ur.

Na Izrael tudi izstrelki Hezbolaha iz Libanona, Iran podprl Plaestince

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, je danes izvedlo topniški in raketni napad na izraelske položaje na obmejnem območju. Kot so zapisali, je gibanje "solidarno" z obsežnim napadom iz zraka, morja in kopnega na Izrael, ki ga je v soboto izvedel Hamas. Hezbolah "je napadel tri položaje cionističnega sovražnika v zasedenih libanonskih kmetijah Šeba (...) z velikim številom topniških granat in vodenih izstrelkov", so dodali.

Meja libanon-izrael
Meja libanon-izrael FOTO: AP

Izraelska vojska je sporočila, da je s topništvom odgovorila na obstreljevanje z juga Libanona. "Izraelsko topništvo je v procesu napada na območje Libanona, od koder je bil izstreljen strel," so zapisali v izjavi. Podrobnosti niso navedli. 

Ker se je v spopad proti Izraelu vključilo tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, Libanonce skrbi, da bi se spor preselil tudi k njim. Situacija na izraelsko-libanonski meji je sicer zaenkrat umirjena.

Tiskovni predstavnik Hamasa Gazi Hamad je danes za britansko medijsko skupino BBC zatrdil, da so za napad na Izrael dobili neposredno podporo Irana. 

Raketiranje iz Gaze.
Raketiranje iz Gaze. FOTO: AP

Iranski predsednik Ebrahim Raisi  se je sicer danes po telefonu slišal s poveljnikom Hamasa in mu izrazil podporo. "Iran podpira samoobrambo palestinskega naroda. Sionistični režim in njegovi podporniki (...) morajo nositi odgovornost za dogajanje," je kasneje dejal v sporočilu za javnost.  "Treba je okrepiti solidarnost med islamskimi državami v podporo palestinskemu ljudstvu in odporu," pa je pred tem v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Hakanom Fidanom dejal iranski zunanji minister.

Visoki predstavnik Bele hiše je sicer v soboto dejal, da je za zdaj še prezgodaj reči, ali je Iran v napad "neposredno vpleten".

Ocene: Cilj napada spodkopavanje regionalnih zavezništev

Napad Hamasa sovpada s poskusi ZDA, da bi Savdska Arabija dosegla normalizacijo odnosov z Izraelom v zameno za obrambni sporazum med Washingtonom in Rijadom. Analitičarka Laura Blumenfald je za Reuters ocenila, da je Hamas "videl, da se Izraelci in Savdijci približujejo dogovoru", zaradi česar se je odločil ukrepati.

Vodja Hamasa v Libanonu Osama Hamdan je za Reuters povedal, da naj bi napad arabske države v regiji spodbudil k spoznanju, da sprejetje izraelskih varnostnih zahtev ne bo vodilo k miru v regiji. "Za tiste, ki želijo stabilnost in mir v regiji, mora biti izhodišče konec izraelske okupacije," je poudaril. Po mnenju nekdanjega ameriškega diplomata na Bližnjem vzhodu Richarda Liberona dejanja Hamasa pošiljajo Savdijcem jasen signal, da palestinskega vprašanja ne bi smeli obravnavati kot le še eno podtemo v pogajanjih o normalizaciji odnosov z Izraelom.

Rakete nad Izraelom
Rakete nad Izraelom FOTO: AP

Po drugi strani je neimenovan visoki uradnik v vladi ameriškega predsednika Joeja Bidna opozoril, da je "res prezgodaj za ugibanje" o vplivu, ki bi ga konflikt med Izraelci in Palestinci lahko imel na prizadevanja za normalizacijo odnosov med Jeruzalemom in Rijadom, še navaja Reuters.

Že mesece se pojavljajo ugibanja, ali bo Savdska Arabija naslednja arabska država, ki bo normalizirala odnose z Izraelom, potem ko so dogovore o vzpostavitvi diplomatskih odnosov s to državo ob podpori ZDA v zadnjih letih sklenili Združeni arabski emirati, Maroko in Bahrajn.

Savdska Arabija ni sicer nikoli priznala Izraela in je dolgo vztrajala, da tega tudi ne bo storila brez pravične rešitve za Palestince in dokler ne bo dosežena rešitev izraelsko-palestinskega spora z dvema državama.

Palestinci poudarjajo, da mora kakršenkoli dogovor med Izraelom in Savdsko Arabijo vključevati tudi njihove pravice, ni pa jasno, v kolikšni meri bi bila skrajno desna izraelska vlada premierja Benjamina Netanjahuja pripravljena popuščati pri svojih stališčih. Netanjahu je sicer septembra dejal, da normalizacijo pričakuje v nekaj mesecih.

Številne države so v soboto obsodile napad na Izrael, ameriški predsednik Joe Biden pa je dejal, da se ima ta pravico braniti. Obljubil je "kot skala trdno" podporo Izraelu, vključno z vojaško pomočjo ZDA. Pogovori o tem na visoki ravni med ameriškimi in izraelskimi uradniki že intenzivno tečejo, je dejal visoki uradnik ameriške administracije. Nakazal je, da je napoved Washingtona o vojaški pomoči možna že danes, a ob tem opozoril, da bodo zadeve zapletle razmere v ameriškem kongresu, kjer spodnji dom trenutno nima vodje.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je po napadih Hamasa na Izrael izdalo opozorilo za slovenske državljane na tem območju. Za nujno konzularno pomoč jih je napotilo na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.23

Kopenska operacija v Gazi

Izraelski mediji poročajo, da bi se lahko kopenska ofenziva izraelske vojske v Gazi začela v roku 24 ali 48 ur.

21.20

Erdogan: Samo neodvisnost Palestine lahko prinese mir

Turški predsednik je pozval k takojšnjemu premirju in pri tem ponudil svojo pomoč. Kot je dejal, lahko samo neodvisnost Palestine prinese mir na Bližnjem vzhodu.

21.14

Preloženi športni dogodki

Evropska nogometna zveza Uefa je zaradi vojnega stanja v Izraelu preložila tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 med Izraelom in Švico.

21.05

Na festivalu Nova ubitih 260 ljudi

Po poročanju The New Jerusalem Times je preiskava pokazala, da je bilo na festivalu Nova ubitih 260 civilistov.

20.42

Ameriško vojaško transportno letalo na poti v Izrael

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.