Tujina

Netanjahu pohvalil vojake, Hamas pa: 'Vdor 7. oktobra je bil veličasten'

Jeruzalem, 06. 10. 2024 21.13 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
0

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob obletnici začetka vojne v Gazi pohvalil izraelsko vojsko. Kot je dejal, je svet osupel nad njihovimi udarci, ki so jih v zadnjem letu zadali svojim sovražnikom, zlasti v Gazi in Libanonu. Palestinska islamistična skupina Hamas pa je vdor v Izrael 7. oktobra lani označila kot "veličasten".

"Pred enim letom smo prejeli strašen udarec. V dvanajstih mesecih od takrat smo spremenili realnost na vseh področjih. Ves svet je osupel nad udarci, ki jih zadajate našim sovražnikom," je Benjamin Netanjahu po poročanju španske tiskovne agencije EFE dejal izraelskim vojakom ob meji z Libanonom.

Obiskal je oporišče izraelske vojske blizu meje z Libanonom, kjer je z visokimi vojaškimi predstavniki razpravljal o nedavnih kopenskih operacijah v Libanonu in uničenju zmogljivosti Hezbolaha.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: AP

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi pa je ob obletnici napada Hamasa vojakom sporočil, da je vojaško krilo Hamasa poraženo, boj proti terorističnim strukturam pa se bo nadaljeval.

Kar zadeva boj proti Hezbolahu v Libanonu pa je Halevi menil, da je bil libanonskemu šiitskemu gibanju zadan hud udarec. "Uničujemo zmogljivosti naših sovražnikov in zagotovili bomo, da se te zmogljivosti ne bodo obnovile, tako da se 7. oktober ne bo nikoli več ponovil," je poudaril.

Halevi je v pismu vojakom 7. oktober 2023 označil tudi za dan, ko "nam je spodletelo pri opravljanju našega poslanstva zaščite državljanov države Izrael". Kot poroča dpa, je zapisal, da to "ni le dan spomina, ampak tudi poziv k globokemu samopremisleku", tudi "o priznanju naših napak in dolžnosti, da se iz njih nekaj naučimo".

Hamas: Vdor 7. oktobra je bil veličasten

Medtem je palestinska islamistična skupina Hamas vdor v Izrael 7. oktobra lani označila kot "veličasten". Vdor je "razbil iluzije, ki si jih je sovražnik ustvaril sam ter svet in regijo prepričal o svoji domnevni premoči in zmogljivostih", je v video izjavi, objavljeni v Dohi, dejal član Hamasa Halil al Haja.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal al Haja, leto dni po napadu "vsa Palestina, zlasti Gaza, in naše palestinsko ljudstvo s svojim uporom, krvjo in vztrajnostjo piše novo zgodovino".

Spomnimo. Na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je bilo ubitih več kot 1205 ljudi, je Izrael odgovoril s silovito vojaško ofenzivo v Gazi. V izraelskih povračilnih ukrepih je bilo doslej po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje v Gazi ubitih najmanj 41.870 Palestincev, večinoma civilistov, še poroča AFP.

Izraelska vojska je sicer danes sporočila, da je začela novo kopensko ofenzivo v Gazi, spopadi pa se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nadaljujejo tudi ob meji z Libanonom. Izraelske enote so s tanki napredovale v Džabalijo na severovzhodu Gaze, na tem območju pa naj bi se po navedbah vojske Hamas skušal prerazporediti.