Tujina

Netanjahu bo nadaljeval sporno reformo, Izraelci znova protestno na ulice

Tel Aviv, 18. 06. 2023 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal, da bo njegova vlada nadaljevala reformo pravosodnega sistema, ki ji nasprotuje opozicija, proti njej pa že mesece protestira na deset tisoče Izraelcev. Ti so se v soboto zvečer znova zbrali na protestih proti sporni reformi.

"Ta teden se bomo sestali in začeli s praktičnimi ukrepi," je dejal Netanjahu ob začetku tedenskega zasedanja vlade v Jeruzalemu. Obljubil je, da bo pravosodno reformo nadaljeval "na umirjen in odgovoren način", pri čemer drugih podrobnosti ni navedel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skrajno desna vlada pod vodstvom Netanjahuja je spričo nasprotovanja opozicije in množičnih protestov v državi marca začasno odložila proces sprejemanja reforme, da bi omogočila sklenitev kompromisa z opozicijo. Do napovedi Netanjahuja prihaja po tistem, ko je opozicija v sredo zapustila medstrankarske pogovore za dosego dogovora glede reforme.

Politični voditelji v državi za neuspeh pogovorov krivijo drug drugega. Netanjahu je opozicijo obtožil "izigravanja", medtem ko mu je vodja sredinske stranke Ješ atid, Jair Lapid, očital, da se samo pretvarja, da želi pogajanja.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: AP

Predstavniki opozicije so sporočili tudi, da bodo pogajanja nadaljevali šele, ko bo končana sestava organa za imenovanje sodnikov. Imenovanje sodnikov je sicer v središču reforme, za katero si prizadeva koalicija Netanjahujeve stranke Likud ter skrajno desnih in ultraortodoksnih judovskih zaveznikov.

Proti pravosodni reformi, s katero želi vlada po prepričanju opozicije oslabiti avtoriteto vrhovnega sodišča, politiki pa podeliti večja pooblastila pri izbiri sodnikov, je v soboto zvečer na ulicah izraelskih mest znova, že 24. teden zapored, protestiralo na deset tisoče ljudi.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slavko BabIč
18. 06. 2023 19.24
+1
Mene pa zanima zakaj Slovenija še ni priznala Palestine? Tanja imaš to čast da jo priznaš v naslednjih 3 mesecih!
borjac
18. 06. 2023 18.29
+3
Benjamin Netanjahu kopira sistem Dolfija leta 39 v Nemčiji, takrat so nacisti pobijali Žide in drugače misleče, sedaj pa bo Posebna policija, in Mossad pobijala Netanjahujeve nasprotnike, Žide ki mislijo drugače od njega, Palestince, živela Zahodna demokracija, ki pobija 3 letne fantke.
Slavko BabIč
18. 06. 2023 17.51
+3
on se ne bo nikol ustavil! isti je kot Jajo! njega sam arešt zaustavi!
pekoči paradižnik
18. 06. 2023 16.55
+3
pacientov prijatelj ne popušča pri podrejanju sodstva lastnim interesom.