Tujina

Oba držita ključ do miru v Gazi. Pa si dogovor res želita?

Tel Aviv, 29. 08. 2024 15.35 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Najnovejši krog pogovorov o prekinitvi ognja v Gazi, ki svoje prepreke vedno znova najde v istih ključnih točkah, je še najbolj odvisen od dveh oseb: izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in vodje Hamasa Jahje Sinwarja. Zaprisežena sovražnika, oba sta znana kot trda pogajalca, ki vesta, da bo izid pogovorov močno vplival na njuno zapuščino. V Sinwarjevem primeru pa lahko pomeni celo njegovo smrt.

Benjamin Netanjahu in Jahja Sinvar
Benjamin Netanjahu in Jahja Sinvar FOTO: AP

Netanjahu že od začetka vojne obljublja popolno zmago nad Hamasom in vrnitev vseh talcev v Gazi, kar sta po mnenju mnogih nezdružljiva cilja. Sooča se s kritikami, ker talcev še ni domov, vendar se zdi, da se ga kritike ne dotaknejo, še posebej ne, ker želje družin talcev niso enake njegovim. Družinam namreč ni prav veliko mar, če Hamas ostane nedotaknjen, le da se talci vrnejo domov. Netanjahu pa je prepričan, da mu bo prej ali slej uspelo Hamasove borce izbrisati z obličja zemlje.

Kljub pritiskom tako družin, pa tudi ZDA, izraelske največje zaveznice, stvar ni tako preprosta. Četudi bi Netanjahu želel popustiti, mu to najbrž ne bi dovolila vladajoča koalicija, ki se opira na skrajno desne ministre, ki si želijo trajno ponovno zasedbo Gaze in so že zagrozili, da bodo zrušili vlado, če bo premier preveč popuščal. To bi vodilo k predčasnim volitvam, ki bi ga lahko odstavile z oblasti ravno v času, ko mu sodijo zaradi korupcije. 

V zraku ostaja tudi še "obračun" zaradi varnostnih napak v zvezi z napadom 7. oktobra, v katerem so borci pod vodstvom Hamasa vdrli na jug Izraela in ubili približno 1200 ljudi, večinoma civilistov, ugrabili pa približno 250 drugih. Javnost še vedno ni potešena in zahteva priznanje odgovornosti. Kako se je to lahko zgodilo pod Netanjahujevim nadzorom? Premier pa je zavrnil pozive k vladni preiskavi, vse dokler se vojna ne konča, poroča AP.

A dlje kot vojna traja in dlje kot vidimo sposobnosti izraelske vojske in vztrajnost Netanjahuja, bolj je verjetno, da bo Izrael dosegel nekaj, kar bo interpretirano kot zmaga: uboj Sinwarja in rešitev več talcev. Netanjahu bo s tem popravil svoj politični položaj, ki je zdaj zelo krhek, in se morda zopet postavil na noge. A tudi to je tvegano, število ubitih izraelskih vojakov se namreč vsak dan veča, Izrael pa tudi postaja vse bolj izolirana država zaradi trpljenja, ki ga vsakodnevno sproža nad Palestince. Zunanji in notranji pritiski namreč hitro spreminjajo mednarodno okolje za Izrael, že leta 2011 pa je Ehud Barak, takratni izraelski obrambni minister, dejal, da se bo Izrael v prihodnosti soočil z diplomatsko-političnim cunamijem mednarodne osamitve, če ne bo uspel rešiti spora s Palestinci. In Izraelu ni uspelo rešiti spora, ravno nasprotno, še poglobiti so ga uspeli.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: AP

V Izraelu je Netanjahu, kot omenjeno, vse manj priljubljen. Izraelski mediji vsak dan znova navajajo neimenovane visoke uradnike, ki izražajo razočaranje nad Netanjahujem, zlasti nad njegovo zahtevo po trajnem nadzoru nad dvema strateškima koridorjema v Gazi. Nekateri so ga celo obtožili, da sabotira pogovore o prekinitvi ognja.

Izrael in Hamas sicer trdita, da sta načeloma sprejela različne različice razvijajočega se predloga o prekinitvi ognja, ki ga podpirajo ZDA, hkrati pa obe strani predlagata spremembe in obtožujeta drugo stran, da postavlja nesprejemljive zahteve. Johanan Plesner, vodja izraelskega demokratičnega inštituta, lokalnega možganskega trusta, je priznal, da so lokalni mediji in deli izraelske družbe jezni na svojega premierja, vendar je po njegovem mnenju za zastoj v pogovorih še najbolj kriv Sinwar, ker je pokazal zelo malo zanimanja za kompromis.

Kakšne so zahteve Jahje Sinwarja?

Podpornik nosi plakat, na katerem je prikazan Jahja Sinwar.
Podpornik nosi plakat, na katerem je prikazan Jahja Sinwar. FOTO: AP

Sinwar si želi konec vojne, to je očitno, vendar zopet le pod svojimi pogoji. V izraelski ofenzivi je po podatkih lokalnih zdravstvenih uradnikov umrlo več kot 40.000 ljudi, 90 odstotkov prebivalcev Gaze je razseljenih, mesta pa so bila uničena. Hamas je izgubil na tisoče borcev in velik del svoje militantne infrastrukture.

Sinwarjeva edina pogajalska točka torej ostajajo talci, okoli 110 jih je še, ki jih še vedno zadržuje v Gazi in od katerih naj bi bila približno tretjina mrtvih. A glede na njegovo idejo o napadu na Izrael, ki jo je tudi uresničil, potrebuje veliko več kot le začasno prekinitev spopadov. Potrebuje zagotovila, da Izrael ne bo nadaljeval vojne, ko bodo talci osvobojeni, da se bo Izrael umaknil iz Gaze in da ne bo ponovne zasedbe ozemlja. Potrebuje tudi zagotovila, da se bodo Palestinci lahko vrnili na svoje domove in jih sčasoma obnovili, piše AP.

A zavlačevanje pogovorov je tvegano ne samo za Netanjahuja, še toliko bolj za Sinwarja. Smrt, uničenje in stiska v Gazi se nadaljujejo, kar lahko spodbudi nezadovoljstvo Palestincev s Hamasom, to pa za seboj spet potegne drugačne politične posledice.

Sinwar, ki krasi vrh izraelskega seznama najbolj iskanih oseb, pa je lahko ubit kadar koli. Toda glede na to, da je mučeništvo v sami zgodovini in ideologiji ter zavesti Hamasa osrednjega pomena, se mu morda zdi, da je boljša njegova smrt kot dogovor, ki je videti kot poraz.