Tujina

Osumljenca za napad z nožem v Solingenu premestili na jug Nemčije

Düsseldorf, 25. 08. 2024 07.14 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemška policija je aretirala osumljenca za petkov napad z nožem na festivalu v nemškem mestu Solingen, v katerem so umrli trije ljudje. Po celodnevni obsežni iskalni akciji se je se predal sam, poročajo nemški mediji. "Jaz sem tisti, ki ga iščete," naj bi jim dejal 26-letnik, premočen od dežja in v krvavih oblačilih. Skoraj dva dni po napadu so ga prepeljali na jug države, kjer bo stopil pred sodnika. Tožilstvo vodi preiskavo zaradi suma umora, poskusa umora in članstva v tuji teroristični organizaciji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odgovornost je prevzela Islamska država
    02:25
    Iz 24UR: Odgovornost je prevzela Islamska država
  • Nemška policija vdrla v azilni dom
    00:58
    Nemška policija vdrla v azilni dom
  • Krvav napad z nožem v Nemčiji
    02:03
    Krvav napad z nožem v Nemčiji

"Človeka, ki smo ga iskali ves dan, smo pravkar pridržali," je pozno v soboto za javno televizijo ARD povedal Herbert Reul, notranji minister zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija. O podrobnostih ni govoril.

Policija je nato danes sporočila, da je aretirala 26-letnega moškega iz Sirije, ki se je sam predal policistom in nato priznal zločin. "Njegova vpletenost v dogodek je trenutno predmet temeljite preiskave," so še navedli v izjavi. Po poročanju AP zvezno tožilstvo vodi preiskavo v smeri suma umora, poskusa umora in članstva v tuji teroristični organizaciji. 

Nemški Bild in Spiegel poročata, da je osumljenec, premočen od dežja in v umazanih krvavih oblačilih, malo po 23. uri pristopil k policistom in jim rekel: "Jaz sem tisti, ki ga iščete ...", poroča Bild. Kje se je nahajal v vmesnem času, ni znano. Nekateri poročajo , da se je skrival na nekem dvorišču, po besedah notranjega deležnega ministra Herberta Reula pa je osumljenec prišel iz doma za begunce v mestu, ki so ga predtem že preiskali. 

Osumljenec bo stopil pred sodnika

Kot je prvi poročal Spiegel, je moški v Nemčijo prišel leta 2022 in v Bielefeldu zaprosil za azil. Varnostne službe ga prej niso poznale ali identificirale kot skrajneža.

Po poročanju nemške tiskovne agencije, ki virov sicer ni navedla, naj bi moškemu prošnjo za azil lani zavrnili in naj bi ga deportirali.

Vklenjenega 26-letnika so danes iz policijske postaje v Solingenu s helikopterjem prepeljali v mesto Karlsruhe na jugu Nemčije, kjer bo stopil pred zvezno sodišče, ki je tudi najvišje civilno in kazensko sodišče v državi. Sodnik bo nato odločil o pogojih pripora, poroča Deutsche Welle.

Osumljenca so premestili na jug Nemčije, kjer bo stopil pred sodnika.
Osumljenca so premestili na jug Nemčije, kjer bo stopil pred sodnika. FOTO: Profimedia

To je sicer že tretja aretacija po napadu na festivalu v nemškem mestu Solingen, v katerem so umrli trije ljudje. Najprej je nemška policija pridržala 15-letnika, ki sicer ni veljal za glavnega osumljenca, naj bi pa vedel za napad.

Pozneje so sporočili, da je bil en moški pridržan v begunskem centru blizu kraja napada. Bild je poročal, da so policisti posebne enote vdrli v begunski center in aretirali 36-letnega osumljenca. Toda on "ni bil tisti, ki smo ga imeli na očeh od začetka," je malo pred polnočjo na ARD sporočil Reul. "Zdaj imamo osebo, ki smo jo iskali ves dan, v priporu. Zasegli smo tudi dokaze."

Islamska država je medtem v sobotni izjavi na Telegramu sporočila, da je napad v Solingenu izpeljal njihov pripadnik, šlo pa naj bi za maščevanje za muslimane v Palestini in drugod. Po navedbah policije in preiskovalcev verodostojnosti te trditve za zdaj ni mogoče potrditi, prav tako še preverjajo, kako naj bi bil osumljenec povezan z ekstremisti. 

Spomnimo

Moški je med festivalom ob praznovanju 650-letnice ustanovitve industrijskega mesta Solingen naključno zabodel mimoidoče. Dva moška, stara 56 in 67 let, in 56-letno žensko je zabodel do smrti, še osem oseb je ranjenih.

Razmere na trgu so bile po napadu "zelo napete", kar je otežilo odkrivanje storilca, je sporočila policija. Potrdili so tudi, da je napadalec z nožem meril na grla in vratove ljudi.

Solingen - mesto, znano po jeklarski industriji – ima približno 160.000 prebivalcev. Leži približno 25 km vzhodno od Düsseldorfa. Po napadu je bilo načrtovano tridnevno praznovanje obletnice mesta, na katerem so pričakovali okoli 75.000 ljudi, odpovedano.

Župan Solingena Tim Kurzbach je povedal, da "so vsi v Solingenu v šoku, grozi in veliki žalosti. "Srce mi para, ker se je napad zgodil v našem mestu. V očeh imam solze, ko pomislim na tiste, ki smo jih izgubili. Molim za vse tiste, ki se še vedno borijo za svoja življenja. Sočustvujem s tistimi, ki so morali to doživeti, ti prizori so morali biti grozljivi."

Prizorišče napada, ki je šokiral vso državo, zdaj varuje policija, ljudje tja nosijo cvetje in sveče.

Igralci nemške Bundeslige so na sobotnih tekmah nosili črne trakove.

KOMENTARJI (659)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NobenVečNePleše
26. 08. 2024 20.42
Upajmo, srčno upajmo, da bojo žrtve teh islamskih invazijcev v prihodnje podmladki izdajalskih levih politikov in oni sami, ker nam uvažajo te kriminalce in lopove. Prosimo karmo, da jim da fajn po mrdi, pokvarjencev levosučnim rdečim
alam12
26. 08. 2024 10.25
+4
Ti fantje pridejo v druge države in počnejo, kar hočejo, nočejo se ujemati z vašo kulturo, temveč želijo, da se spremenite, njihovi otroci nosijo svoje tradicionalne noše v šolo, medtem ko morajo vsi drugi otroci obleči uniforme brez kap. Dovoljeno jim je, da delajo kar hočejo in ne prenašajo kritik in hočejo prepričati druge, ki ne odobravajo nečesa, da so rasisti.,, Velik del odgovornosti nosijo vlade, ki lažejo, da primankuje delavcev, ker se prebivalstvo starain dokazano iz države izmolzejo več denarja, kot ga kdajkoli vrnejo preko davkov..so večkrat slabo plačani, kar ustvarja profit predvsem lastnikom, medtem, ko državljani razen strahu nimamo od tega nič in nemi govorit, da je islam Miroljubna religija, če karkoli se zgodi se sklicujejo v imenu vere.. Lp
realist135
26. 08. 2024 08.13
+9
Lani so mu zavrnili prošnjo za azil in naj bi ga deportirali?? In so ga oblasti še vsaj osem mesecev gledali in futrali... s tem dejanjem bo dobil vizo za 20 let udobnega življenja v nemškem hotelu pardon zaporu(zastonj hrana, tv, internet, fitnes, klima ...). Nemci pa bodo plačevali za njegovo namestitev. 20 let bo imel cajta da bo po internetu širil muslimansko propagando, ko ga ispustijo bo pa spet naredil enak zločin in zopet se bodo nemci čudili kako je to mogoče...evropejcem ni rešitve ker bo politika vse uničla kar so naši starši zgradili mi pa samo gledamo in pišemo komentarje barka pa tone :(. Smo kot na Titaniku. Okrester je med potapljanjem naprej igral kot da se ni nič zgodilo. Tak orkerster je danes evropska (tudi slovenska da ne bo pomote) politika. Če narodi ne bomo reagirali nas bo politika uničla.
proofreader
26. 08. 2024 08.04
+6
Po poročanju nemške tiskovne agencije, ki virov sicer ni navedla, naj bi moškemu prošnjo za azil lani zavrnili in naj bi ga deportirali.
proofreader
26. 08. 2024 08.03
+6
V zadnjih 24 urah smo zaradi nezakonitega vstopa na meji z Republiko Hrvaško obravnavali 216 oseb, 208 na območju PU Novo mesto in 8 na območju PU Maribor. Med obravnavanimi tujci je bilo največ državljanov Sirije (80), Afganistana (54) in Pakistana (23).
Resnica v obraz
25. 08. 2024 21.30
+11
GB v Rotherhamu, mestu, v katerem so muslimanske moške tolpe v dobrem desetletju (1997–2010) spolno zlorabile 1400 najstnic in celo otrok. In lokalna politika, oblasti in mediji so molčali in prikrivali te množične zločine, ker so se bali, da jih bodo obtožili rasizma, islamofobije, ksenofobije in tako napre
main
25. 08. 2024 21.20
+17
Uvažate jih, da vas koljejo in ustrahujejo.
mario7
25. 08. 2024 21.58
-4
patogen
25. 08. 2024 21.08
+12
Tisti, ki so stali leta 2016 na odru velkom partija v Ljubljani, so soodgovorni za te zločine.
mario7
25. 08. 2024 21.23
-4
Soodgovorni ste tisti kateri ste že takrat imeli večino v EU parlamentu in imate jo danes. Zakaj EPP ne stori nič?
Lajnaa
25. 08. 2024 21.08
+11
... premočen od dežja in v krvavih oblačilih ... skoraj dva dni po napadu so ga prepeljali na jug države ... seveda tam ga čaka sonček in čista, dišeča oblačila, topla juhica in levičarski odvetnik, ki bo vlekel za nos policijo, sodstvo in celoten prišteven del nemške populacije. Ko se zadeva utiša, bo fant pristal na zdravljenju v kakšni psihiatrični terapevtski bolnišnici z urejenim parkom, TV, fitnesom in bazenom, po nekaj letih mu bodo socialne službe uredile službo, stanovanje ter ljubečo podporo. In bo zopet med nami ;)
iziizi
25. 08. 2024 21.05
+10
če bi zahtevali odgovornost politikov in jih za te odločitve zaprli za ve deset let bi do tega ne prišlo odgovornost
b75
25. 08. 2024 21.04
+10
Upam da narod ze enkrat vstane pa rece da je dost...ker asimilacije ne bo nikol Poslusam o tem kako so ze bosanski delavci v sloveniji predragi za tovarno,ki naredi dober dobicek,pa da zanje delajo pakistanci ker so cenejsi...pa kam gre to...v zepe monopolistov...a za rajo je pa vseen ce jih takole zako.. jejo al kaj
patogen
25. 08. 2024 21.01
+10
Ko so jih Hrvatje vračali v BIH, pa je RTV poslala novinarje, da so posneli kako ubogi so v Cazinski krajini. In kako grdi so Hrvatje, ki jih deportirajo nazaj. Tisti Boštjan Anžin. Takrat so pa naenkrat postali begunci. problem je torej v RTV in slovenskih levičarjih, ki jih očitno hočejo sem...
mario7
25. 08. 2024 21.28
-5
Problem je v vas desničarjih. Vse vzvode oblasti imate v EU parlamentu,ne naredite nič. Zakaj ne. EPP=sds+ nsi
jedupančpil
25. 08. 2024 21.41
+3
Salea
25. 08. 2024 20.57
+11
Kdaj bo dovolj? Kdaj bomo rekli ne migracijam!? Vsak teden je kakšna nova novica o umorih, pa odlocevalcem enostavno ne prebije!
majmun11223344
25. 08. 2024 21.31
+0
Ko bomo imeli naravni prirastek spet 2.2 na pa na 1.6. Če ima par manj kot dva otroka potem se določena populacija manjša, mogoče se sliši smešno, vendar izračunajte,koliko prebivalcev manjka,če ima par enega otroka in potem ima ta otrok ko odraste spet enega. Govorimo o dveh generacijah ,kar je okrog 50 let Z ročnostjo kot jo imamo sedaj že nekaj let,je rezultat 40 procentov prebivalcev manj čez 40 do 50 let. Se tega zavedate?
John_Gotti
25. 08. 2024 20.55
+9
Treba se bo malo zamisliti.. Na Bih/hr meji jih na tisoče, da ne govorimo o Grških otokih in ko bo to prišlo vse gor bo tega vedno več👀
patogen
25. 08. 2024 20.57
+5
Vprašaj se raje, kdo jih spušča sem? leta 2020 za časa Korone. ni bilo nobenega. Levičarji in liberalci...
mario7
25. 08. 2024 21.31
-3
V evropo jih spušča sds in nsi. EPP ima v eu parlamentu 188 poslancev. Drugouvrščeni socialisti samo 136 poslancev. Zakaj EPP ne stori nič glede migracij?
helij
25. 08. 2024 20.51
+4
angela merkel
patogen
25. 08. 2024 20.56
+7
Levičarji in liberalci. Z ogromno dozo naivnosti in nekompetenstnosti. Kar je značilnost omenjenih.
mario7
25. 08. 2024 21.32
-5
Kaj imajo levičarji z tem? merkelca :villcome.
2fast4
25. 08. 2024 20.48
+9
V kontra obliki nekje na jugu afganistana bi te dali iz kože in jo uporabili za del padala...
Na pol ovca
25. 08. 2024 20.46
-5
Šefom oz ustanoviteljem ISIS gre po planu, za tiste butaste to so tisti na katere prisega JJ
patogen
25. 08. 2024 20.49
+9
Ko gre za zaščitene skupine, se ne pogajamo, je dejal Luka Mesec 2018 na TV. Zaščiteno manjšino in pomoči potrebne, ki prihajajo čez mejo. Sedaj pa imamo oboje...
mario7
25. 08. 2024 21.33
-4
V EU jih je vabila desničarka (CDU) a. merkel
Miran1960
25. 08. 2024 20.38
+10
Zavit v svinjsko kožo in dostavit
M_teoretik
25. 08. 2024 20.25
+8
Misijoni po celem svetu lahko pridejo domov. Dela za širjenje krščanskih vrednot jim ne bo zmanjkalo!?
patogen
25. 08. 2024 20.51
-1
Tvoji so počistili vse krščanske in judovske skupnosti na Bližnjem Vzhodu. 900.000 Judov po letu 1948 iz arabskih držav, ter veliko več kristjanov, ki jih pa levičarji niso šteli, zato ni pomembno.
canelo
25. 08. 2024 20.17
+8
Niso problem samo migracije. Treba je razumet vrednosti sistem določene religije in potem je hitro jasno zakaj se gre!
patogen
25. 08. 2024 20.52
+8
Stvar je razložljiva preprsoteje. Religija 7. stoletja, ki je ohranila 7. stoletje, ter krščanska, ki je šla skozi reformacijo, protestantizem, humanizem in renesanso. Naštej kdaj je šla mohamedanska skozi vse to?