Tujina

Nemška vojska zavrnila nemške oklepnike in sklenila posel s Patrio

Berlin, 20. 09. 2024 15.33 | Posodobljeno pred 18 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Še nekaj let nazaj si je bilo skoraj nemogoče predstavljati, da bi nemško obrambno ministrstvo zavrnilo oklepno vozilo, ki ga je ponujala domača orožarska industrija oz. veliki orožarski koncern Rheinmetall. Od leta 2026 bo Bundeswehr opremljen z 800 do 1000 enotami finskih oklepnikov Patria 6x6, v nemško vojsko pa hkrati vpeljujejo tudi finske minomete Patria NEMO 120, s katerimi bo opremljenih več vozil in plovil.

Transportno oklepno vozilo Fuchs Evolution proizvajalca Rheinmetall ne bo postalo hrbtenica mehaniziranih enot nemške vojske, potem je obrambno ministrstvo sprejelo sklep za nabavo oklepnikov finske Patrie. Kot je že aprila letos poročal nemški Bild, naj bi bil eden od poglavitnih razlog nižja cena Patrie, odsotnost serijske proizvodnje novega oklepnika Fuchs ter tudi težav oklepnikov boxer, ki jih prav tako proizvaja Rheinmetal. Poleg tega je bilo podjetje v zadnjem času tudi tarča nekaterih kritik glede operativnosti vozil Boxer, ki jih uporablja nemški kontingent v Litvi.

Finsko podjetje si je prav tako pridobilo zaupanje nemškega obrambnega ministrstva z minometnim sistemom Patria NEMO 120. Ta bo integriran na kupoli bojnega vozila in bo nadomestil nemški M113 Panzermörser 120. Uporabljali ga bodo tudi na oklepnikih Boxer ter po napovedih, vojaških ladjah in čolnih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rheinmetall sicer ni povsem izločen iz posla in bo s Patrio sodeloval. V sredo sta podjetji na razstavi Defence Vehicle Dynamics (DVD2024) v britanskem Millbrooku napovedali debi svojega prototipa Boxer Armored Mortar Variant, ki bo opremljen z omenjenim minometnim sistemom NEMO.

Patria CAVS 6x6
Patria CAVS 6x6 FOTO: Wikipedia

Kot finsko podjetje navaja v predstavitvi najmodernejšega bojnega vozila, je nova različica je zasnovana tako, da oboroženim silam zagotovi večjo ognjeno moč, mobilnost in zaščito. "Vozilo odlikuje visoka hitrost streljanja, neposredne in posredne strelne zmogljivosti ter sposobnost streljanja med premikanjem. 120-milimetrski minometni sistem NEMO s kupolo lahko izstreli do 10 nabojev na minuto z zmožnostjo simultanega izstreljevanja nabojev, kjer lahko do pet nabojev hkrati zadane tarčo." Sistem ponuja tudi večji doseg, saj lahko strelja na tarče v oddaljenosti do 10 kilometrov, kar vozilu in posadki omogoča večjo varnost in zaščito pred protinapadi.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dogovori o novih nabavah najnovejše oborožitve in modernizaciji oboroženih sil se sicer vrstijo kot po tekočem traku širom Evrope. Sprožilec je bila seveda (še trajajoča) ruska invazija na Ukrajino leta 2022, ki pa je s seboj prinesla tudi nemalo gospodarskih posledic, povezanih sankcijami, energetiko in proizvodnjo. Medtem ko nemška avtomobilska industrija doživlja udarec za udarcem, pa njeno vlogo motorja gospodarstva poskuša prevzeti vojaška industrija. Rheinmetall je pri tem do sedaj odigral veliko vlogo, saj so v Ukrajino odšle ogromne pošiljke orožja. Zaradi ogromnega povečanj vojaških naročil svoje gospodarstvo nad gladino, navzlic rekordnim sankcijam, drži tudi Rusija. 

V letu 2023 je Nemčija izvozila za približno 12,2 milijarde evrov orožja in druge vojaške opreme, v prvem letošnjem polletju pa 7,5 milijarde. Lanski izvoz je bil rekorden, letošnji bi lahko bil še večji. Ukrajina je bila deležna več kot polovice nemškega vojaškega izvoza. Kako so se stvari spremenile po letu 2022, priča tudi spomin na predvolilne obljube Olafa Scholza iz leta 2021, da bo Nemčija v primeru njegovega vodenja države zmanjšala vojaški izvoz.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mbedrac
20. 09. 2024 15.53
Kako lahko neko gospodarstvo sloni na proizvodnji orožja? Na dolgi rok zagotovo ne, da ne omenjam še škode, ki se dela ob uporabi orožja. Res ne vem, kam gre ta svet.
JK123
20. 09. 2024 15.47
+1
Ko je pa Janša kupoval Patrije, je bilo pa vse narobe. Kučan je zrihtal, da so vsi mediji pljuvali po Janši, ki na koncu ni bil niti obsojen. Celo zahteval je, da mu sodijo, pa je sodišče raje zavlačevalo, da je vse skupaj zastaralo. Pa daleč od tega, da bi bil fan organizatorja masovnih migracij iz Kosova v Slovenijo.
Maxx365
20. 09. 2024 15.55
Povsod so bili v aferi Patrija obsojeni samo v Sloveniji ne. In ne zato ker ne bi bili krivi ampak zato, ker je zastaralo. V Avstriji so pravnomočno obsodili Riedla in mu dokazali, da je izročil 900 tisoč evrov podkupnine janezovemu kurirju Jožetu Zagožnu, ki jih je v kovčkih pripeljal v Slovenijo, vemo komu.
300 let do specialista
20. 09. 2024 15.46
+1
🤣🤣🤣👏👏👏 to ZDA! Samo rušite "zaveznike", nemškim dedijem se kolca...
misekmali
20. 09. 2024 15.46
+5
Posnemajo Slovenijo.