Tujina

Nemčija še strožje na mejah: uvaja stacionarni nadzor

Berlin, 17. 10. 2023 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tisa Stergel
Komentarji
5

Ne bo več tako lahko, kot je bilo, sporočajo iz Nemčije. Vse tiste, ki bodo vstopali v Nemčijo na prehodih s Poljsko, Češko ali Švico, čaka stacionarni nadzor. Takšen, kot ga od leta 2015 imajo na meji z Avstrijo. Obvestilo o okrepljenem nadzoru meja, ki so ga pripravili v ponedeljek, je na poti v Bruselj na Evropsko komisijo. Je strah pred gnečo na meji upravičen?

Odločitev za stacionarni nadzor temelji na preprečevanju nezakonitega vstopa v državo in učinkovitejšem boju proti tihotapcem ljudi. A dejstvo, da bodo nadzori na mejah stalni, povečuje strah pred zastoji in gnečo. Sploh med tistimi potniki, ki so zaradi transporta vezani na časovni rok. Nemčija je sicer že pred tem zaostrila nadzor na meji s Poljsko in Češko, a ni bilo mišljeno, da bo začasen nadzor postal stalen.

Na Saškem se je akcija zvezne policije takoj po uvedbi začasnega nadzora izkazala za uspešno, saj so policisti ustavili domnevnega tihotapca, ki je bil na poti s sedmimi Sirci v Nemčijo. Ujeli so ga ob nadzoru meje na avtocesti A17, ki povezuje Saško na vzhodu Nemčije s Češko. Glede bojazni o gneči in zastojih policist Axel Bernhard zamahne z roko: "Ljudje mislijo, da okrepljen nadzor na meji pomeni, da pregledamo vsakega. V tem primeru ni tako. Intenziteta ni tako visoka. To pomeni, da pregledamo osebne avtomobile, kombije, manjše tovornjake, ki nam padejo v oči."

A pri stalnem nadzoru morda strah pred daljšimi čakalnimi dobami na mejah ni čisto neupravičen, poročajo nemški mediji. Ideja schengenskega območja, območja odpravljenih notranjih meja držav Evropske unije in posledičnega svobodnega gibanja, postaja vprašljiva. Morda se je tudi zato nemška notranja ministrica Nancy Faeser tako dolgo otepala stacionarnega nadzora, ugibajo nemški mediji. A po minulem nesrečnem petku, 13. oktobra, ko je sedem migrantov umrlo v prometni nesreči na Bavarskem, si je ministrica premislila: "Močno smo poostrili nadzor, ki ga na mejah izvaja zvezna policija. Ustaviti moramo kruto tihotapljenje kriminalnih združb na nemških tleh."

Ministrica je strožji nadzor zagovarjala s tem, da bi lahko policija ciljno, ko bi sumila na tihotapljenje ljudi, vozila ustavila neposredno na meji. Tihotapce pa je lažje ujeti med stacionarnim nadzorom, saj pri nadzoru stran od meje pogosto že izginejo, ko policija nato ujame prebežnike. Pritisk na Faeserjevo, naj uvede stacionarni nadzor, sta izvajala predvsem notranja ministra vzhodnih nemških dežel Brandenburga in Saške.

Nemške dežele so zaradi soočanja s povečanim navalom migrantov pozvale zvezno vlado k povečanju sredstev. Situacijo so primerjale z letom 2015, poroča Deutsche Welle, ko je Nemčijo preplavilo več kot milijon prebežnikov, ki so večinoma bežali pred vojno na Bližnjem vzhodu. 

Opozicijske stranke pa so nemško vlado obenem pozvale k omejitvi števila prosilcev za azil. Konservativni bavarski premier Markus Söder je predlagal zgornjo mejo, ki naj se ustavi pri 200 tisoč prosilcih za azil na leto.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekodnas
18. 10. 2023 08.15
+2
Nemci uvajajo nadzor sedem let prepozno, saj so se " ta boljši" inženirji, doktorji, astronavti že popolnoma "integrirali" v njihov sistem socialnih transferjev in ga popolnoma obvladajo, istočasno so jim dodelili " so zasedli" boljše in brezplačne stanovanjske nepremičnine kot marsikateri Nemec in so zelo zadovoljni kar se bivanja v Nemčiji tiče.
4556
17. 10. 2023 17.45
+7
Nemci imajo od 2015 preko 500 mrtvih za katere so odgovorni migranti --marsikje si na večer ljudje sploh ne upajo ven -Naši levičarski izdajalci pa te še celo vabijo in skrivajo pred vrnitvijo čez mejo -groza kako si sami žagamo vejo na kateri sedimo. DOL Z IZDAJALCI --FAŠISTI.
ElaJane
17. 10. 2023 15.45
+14
Dovolj ja že migracij,vsaka država naj do nadaljnega zapre svoje meje. Za migrante seveda
zdravkob
17. 10. 2023 15.40
+9
Končno so se spomnil, da je trgovina z belim blagom oz. tihotapljenje ljudi kaznivo dejanje. To je najnizkotnejš ekaznivo dejanje kar jih je, a oblast to spregleduje že desetletje. Propad morale Zahoda je strašen.
Fregasto
17. 10. 2023 15.44
+6