Tujina

Nekoč so ga označili za 'neuravnovešenega prevaranta', zdaj so Trumpa podprli

Milwaukee, 17. 07. 2024 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Drugi dan republikanske nacionalne konvencije je minil v znamenju izrazov podpore Donaldu Trumpu iz ust nekdanjih strankarskih tekmecev. Da ima Trump njeno podporo, je v torek jasno dejala tudi bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki je v tekmi z nekdanjim predsednikom ZDA za republikansko nominacijo za novembrske volitve vztrajala najdlje.

Nikki Halley so ob prihodu na oder pričakali izrazi neodobravanja, ko pa ga je zapuščala, so ji delegati v dvorani glasno ploskali. "Donald Trump ima mojo trdno podporo in pika," je dejala in se zahvalila Donaldu Trumpu, da jo je povabil na konvencijo, ki bo trajala do četrtka.

Senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je bil Trumpov tekmec leta 2016, pa je opisoval sobotni atentat na nekdanjega predsednika v Pensilvaniji in se zahvalil bogu, da ga je obvaroval najhujšega.

Govorniki so se sicer v največji meri posvečali vprašanju migracij in ob tem ponavljali neutemeljene obtožbe, da demokrati na čelu z Bidnom odpirajo meje, da si povečajo volilno bazo. Floridski guverner Ron DeSantis je tako večino govora posvetil kritikam demokratskih politik glede priseljevanja, izobraževanja in vprašanj spolne identitete. Za aktualnega predsednika Joeja Bidna je dejal, da ni sposoben voditi države in da je "lutka, ki vsiljuje levičarsko agendo".

"Biden želi, da ilegalci volijo zanj in zato je odprl mejo," je dejal vodja republikanske večine v zveznem predstavniškem domu Steve Scalise. A pri tem je pozabil na dejstvo, da lahko v ZDA volijo samo državljani, nezakoniti priseljenci pa trenutno nimajo nobene možnosti, da bi prišli do državljanstva, ker so s prihodom v ZDA kršili zakon. Slednje ob taktiki "strašenja" republikancev vztrajno poudarjajo tudi demokrati.

Delegati so Trumpa potrdili kot predsedniškega kandidata v ponedeljek, ko je naznanil, da bo njegov podpredsedniški kandidat senator iz Ohia J.D. Vance. Ta bo na konvenciji govoril danes, ko je tema nacionalna varnost. V ponedeljek so prav tako potrdili tudi kratko strankarsko platformo, kjer na Trumpovo zahtevo ni omembe prizadevanj za prepoved splava na ravni celotnih ZDA.

Trump je v torek ob prihodu v dvorano znova požel velik aplavz. Varnost na konvenciji je po sobotnem atentatu nanj okrepljena, kljub temu pa po navedbah ameriških medijev prihaja do incidentov. Republikanski kongresnik Derrick Van Orden iz Wisconsina je v sredo policiji prijavil, da ga je napadla in poškodovala 24-letna pripadnica levičarske skupine Codepink.

Že v ponedeljek so nedaleč od dvorane kjer poteka konvencija aretirali 21-letnika, ki je imel v nahrbtniku avtomatsko puško, enega moškega, ki je v mestu mahal z nožema in ni ubogal ukazov, naj ju položi na tla, pa je policija ubila.

Biden v prvem večjem govoru po streljanju Trumpa obtožil, da 'laže, kot pes teče'

Ameriški predsednik Joe Biden je imel v torek svoj prvi večji govor po atentatu na Trumpa. Biden je občinstvo nagovoril v Las Vegasu. In kaj je dejal?

Med drugim je ponovil, da obžaluje, kako razgreta je postala politika. "Kot sem dejal v nedeljo zvečer - vsi imamo dolžnosti znižati temperaturo in obsoditi nasilje v kakršni koli obliki. Zapomniti si morate, da v ZDA nismo sovražniki, da smo prijatelji, smo sosedje," je povedal Biden. "Resnično sem počaščen, da sem v tem napetem trenutku v naši državi, lahko tukaj," je dejal ter dodal, da je hvaležen, da Trump v napadu ni bil huje poškodovan.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

V govoru se je sicer večinoma izogibal osebnim napadom, je pa odločno nasprotoval nekaterim politikam svojega tekmeca. "Čeprav moramo znižati temperaturo naše politike, pa to še ne pomeni, da bi morali nehati govoriti resnico," je dejal predsednik. 

Biden je streljanje na republikanskega rivala izkoristil za odločno obsodbo obroženega nasilja v Ameriki. "Cena nasilja je bolečina. Če želite govoriti o boju proti nasilju, se morate postaviti proti vsakemu nasilju," je dejal ter ob tem naštel druge vidnejše primere, vključno z umorom Georgea Floyda in dogodki 6. januarja 2021. "Več otrok v Ameriki je umrlo zaradi strelnih ran kot zaradi katerega koli drugega razloga," je poudaril.

A v nekem trenutku je o Trumpu vseeno dejal, da laže, "kot pes teče", poroča ABC News.Ter še, da je čas Trumpovega predsedovanja predstavljal pekel za temnopolto skupnost v Ameriki. Navedel je tudi prizadevanja njegovega rivala za razveljavitev zakona o dostopni zdravstveni oskrbi, njegovo znižanje davkov, ki je koristilo predvsem premožnim Američanom, in njegovo politiko v času pandemije covida-19. 

Iran naj bi načrtoval atentat na Trumpa

Ameriški obveščevalci so po navedbah televizije CNN pred tedni prejeli informacijo, da naj bi Iran načrtoval atentat na Trumpa. Tajna služba je okrepila varovanje Trumpa, a vseeno v nedeljo ni uspela preprečiti sobotnega atentata, ki pa naj ne bi bil povezan z domnevnimi iranskimi načrti. Povezav med načrtom Teherana in 20-letnim Thomasom Crooksom, ki je v soboto na predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji streljal na republikanskega predsedniškega kandidata, naj namreč ne bi bilo.

Ameriški svet za nacionalno varnost je medtem pojasnil, da že več let spremlja grožnje Teherana nekdanjim uradnikom Trumpove predsedniške administracije, saj naj bi se Iran želel maščevati za uboj generala iranske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Solejmanija, ki je bil ubit leta 2020 v napadu ameriškega brezpilotnega letalnika.

Teheran je obtožbe o načrtovanju atentata že zavrnil. "Iran odločno zavrača kakršnokoli vpletenost v nedavni napad na Trumpa," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani.

Iranska misija pri Združenih narodih pa je obtožbe o načrtovanju atentata označila za neutemeljene in zlonamerne. "Z vidika Irana je Trump zločinec, ki se mu mora soditi zaradi odreditve umora generala Solejmanija," je še dodala.

Poročanje ameriških medijev o iranskem domnevnem načrtovanju atentata sicer prihaja v času, ko je tajna služba na udaru zaradi sobotnega atentata na Trumpa. Mnogi se namreč sprašujejo, kako je Crooks ob okrepljeni varnosti uspel izstreliti večje število nabojev in raniti Trumpa z razdalje približno 150 metrov.

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
17. 07. 2024 18.50
+2
Takšna je pač večna žalostna slika desnih...dnevni interesi pred moralo in etiko. Zda tipičen primer....samo najslabši imajo možnosti.
Jon Bacek
17. 07. 2024 19.53
+0
SREBRNIBREG.
17. 07. 2024 20.26
+1
To je ta Biden katerega janšisti obožujejo saj se bori proti Putinu kot oni?
Aleš Hartner
17. 07. 2024 18.09
+3
Iran ima vso pravico, da se maščuje za umor generala Qasema Soleimanija. General je bil eden najbolj zaslužnih za boj proti Islamski državi in ko so ga Američani umorili, je bil na mirovni diplomatski misiji. Kdor ubija diplomatske predstavnike na mirovnih misijah, je terorist.
SREBRNIBREG.
17. 07. 2024 16.41
+1
V Ameriki se sedaj godi isto kot v Sloveniji. Državljani se na volitvah trudijo vsaj pošteni in normalni kdo naj NE bo predsednik ne kdo naj bo.
Maxx365
17. 07. 2024 14.31
Zdaj se folku/volivcem nihče ne upa zamerit, ker je trump s tem postal ena velika "žrtev", ki bo to vsekakor znal dobro vnovčiti na volitvah.
son?ek11
17. 07. 2024 14.00
+1
Pa saj take predstave z raznimi "atentati" tudi pri nas poznamo, samo da pri nas več ne pali( ne vžge)
visoki
17. 07. 2024 13.40
ritoljubci že v akciji
metaloh
17. 07. 2024 13.31
+2
Sedaj je v Ameriki povsem drugo geslo ,, God save us from Trump,,
mackon08
17. 07. 2024 13.31
+1
Obračajo je pač kako veter piha.
Kollerik
17. 07. 2024 12.50
+7
Amerika tone...
UsliŠana
17. 07. 2024 12.17
-6
Raje bi videla in se poklonila Trampu kakor samemu papežu. Tramp je velik Mož.!
metaloh
17. 07. 2024 13.30
+0
Ja veliki mož zablode,ki Ameriko vodi v kaos !!!
visoki
17. 07. 2024 13.33
+5
prizdravi
17. 07. 2024 12.03
-1
Vsi, ki so kritizirali Trumpa, mislijo danes še vedno enako, le da je zdaj, po predstavi z "atentatom", jasno, da bo Trump zmagal na volitvah; posledično se bodo delile dobro plačane funkcije in se je treba zato preriniti čim bližje h koritu!
Projekt 2026
17. 07. 2024 12.03
+1
To pove vse...
Vse stransko
17. 07. 2024 11.58
+2
???? "a vseeno v nedeljo ni uspela preprečiti sobotnega atentata"???? Kako v nedeljo preprečiš sobotno dejanje????
Balerion
17. 07. 2024 11.29
-3
Gremo Donald. Razmeči te globalistke.
visoki
17. 07. 2024 13.34
-1
Banion
17. 07. 2024 11.16
+5
dajte mor stemi zarotami, tam se tako ali tako kar naprej streljajao in po običaju policaji strelce tudi na mestu kaznujejo tako da se nikoli ne ve kaj in kako. Tudi sedaj se na veliko ugiba ker je pač šlo za kandidata, ko nekdo v šoli pobije kup učencev je toenodnevna novica. Kdo je pri nas ustrelil Krambergerja an pijano lovec že ne a se o tem molči in nekateri bodo skrivnost odnesli v grob.
Grande cojones
17. 07. 2024 10.51
-5
Značilen desničar. Obrača plašč in menja barve po sistemu kaj mi najbolj koristi. Brez načelnosti. Je pa čudno, da je kot desničar poročen z osebo Indijskega porekla in je oster nasprotnik migracij!? V glavnem dvolični desničar ala "JJ" in še kdo v Sloveniji.
GibbsNCIS
17. 07. 2024 11.11
-3
ka pa levičar dela? prej je Bajdna podpiral na polno, sedaj se ga hočejo losat ker ni za nikamor...enako je pri našmu Golobu...
Kollerik
17. 07. 2024 12.50
-2
Demokrati niso levičarji...mislim, ste oprani skrajni populisti tja v glavo... :))
dane30
17. 07. 2024 10.50
+13
Trump je zame manjše zlo v ZDA. Žalostijo me EU politiki, ker ni niti manjšega zla. Ali zastopajo interese ZDA ali Rusije, za EU jih ne briga....
Zmaga Ukrajini ...
17. 07. 2024 10.20
-4
To so sami hillbillyji in rednecki,... predstavniki rovtarjev, ki so napadli Kongres. Tole je sramota politike in sramota človeštva na splošno.
štajerski janezek
17. 07. 2024 10.46
+4
Enako jaz mislim za tebe pa tega ne obešam na velik zvon... :)
Maastrion
17. 07. 2024 11.23
+1
Če je kdo redneck ali hilbilly kot zmerjaš, si to izklučno ti, ter še par tebi podobnih osebkov! Nisi niti na takšnji stopnji, da bi lahko človek normalno komuniciral s tabo! Žalostno... Sploh pa brez omenjenih, ti mestna srajca nebi pisala bedarij po tem portalu!
Zmaga Ukrajini ...
17. 07. 2024 11.26
-2
Aha,...dva rovtarja sta se že prepoznala.🤣
Pure
17. 07. 2024 11.27
+3
zmaga ukrajini je nek nedonosencek ki joka čist tipično k vsi woke osebki.... vprašanje če ve sploh kerga spola je ..skoraj sigurno pa ga še mami živi
Vse stransko
17. 07. 2024 12.12
+1
atija pa ni spoznal. je iz epruvete ta uki.
Kollerik
17. 07. 2024 12.51
-2
Zmaga, hiter se javijo ti traktoristi, ko jih pocukaš. :))
Zmaga Ukrajini ...
17. 07. 2024 14.21
-2
Hahaha, ja, res je. Tile traktoristi so takoj pripravljeni na traktorjado .... sami socialci s preveč časa. In seveda s traktorjem.😆😆😆
natmat
17. 07. 2024 10.16
+3
Doma mi je nekam znano...med Ruplom in Janšo...ire brez meja...
bohinj je zakon
17. 07. 2024 10.05
+6
So naši politiki drugacni ? Niso. Lažejo in kradejo. Selijo se drugim. Vsako drugo leto.
puspan
17. 07. 2024 11.12
+0
Vse je to, kar se pri nas dogaja sedaj, sem že dolgo nazaj napovedal. Namreč prihaja generacija lenuhov in brezdelnežev, ki imajo vsi samo par levih rok in polna usta Janšizma, ki je vsega kriv za njihove težave. Hvala Bogu, da prihaja čas razjasnitve stanja, kajti tako gre svet samo še v maloro in pogubo.