Tujina

Nekdanjega lastnika Harrodsa al Fayeda več žensk obtožilo posilstva

London, 19. 09. 2024 14.23 | Posodobljeno pred 6 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
8

Več bivših uslužbenk znane londonske veleblagovnice Harrods je njenega nekdanjega lastnika, egiptovskega poslovneža in milijarderja Mohameda al Fayeda, obtožilo spolnega napada in posilstva, je poročal BBC, ki bo drevi objavil poseben prispevek s pričevanji prizadetih žensk. Al Fayed je umrl lani.

Mohamed Al Fayed
Mohamed Al Fayed FOTO: AP

Več kot 20 žensk je spregovorilo za britanski BBC v okviru posebne preiskave in predstavilo obtožbe na račun al Fayeda glede domnevnih spolnih napadov in fizičnega nasilja na različnih krajih v Londonu, Parizu, St. Tropezu in Abu Dhabiju.

V dokumentarcu z naslovom "Al Fayed: plenilec v Harrodsu", ki naj bi ga danes zvečer predvajali na drugem programu BBC, nekdanje zaposlene pri Harrodsu al Fayeda obtožujejo poskusa posilstva in napadov med leti 1980 in 2000. 

Pet žensk je zatrdilo, da jih je al Fayed posilil, ko so delale v tej luksuzni veleblagovnici, še navaja BBC. "Jasno sem dala vedeti, da ne želim, da se to zgodi. Nisem dala soglasja. Samo želela sem, da se konča," pravi ena od žensk, ki trdi, da jo je Fayed posilil v njegovem stanovanju na londonski ulici Park Lane.

Al Fayed, ki je umrl lani star 94 let, je bil že v preteklosti obtožen spolnega napada in otipavanja več žensk. Policijska preiskava leta 2015 ni privedla do nobene obtožbe.

Mohamed Al Fayed in Sophia Loren
Mohamed Al Fayed in Sophia Loren FOTO: Profimedia

Obtožbe, podane v prispevku BBC, so zadnje v nizu obtožb, ki se nanašajo na vplivne osebe po začetku gibanja #MeToo leta 2017.

BBC tudi veleblagovnico obtožuje, da ni posredovala in da je prav tako poskušala prikriti obtožbe o spolnih napadih.

Sedanji lastniki Harrodsa so v odzivu dejali, da so zgroženi nad obtožbami o zlorabah, in se opravičili, da so kot podjetje pustili na cedilu zaposlene, ki naj bi bile žrtve al Fayeda.

"Pajkova mreža korupcije in zlorabe v tem podjetju je bila neverjetna in zelo temačna," je za BBC dejal odvetnik Bruce Drummond iz pravne ekipe, ki zastopa številne ženske.

Mohamed Al Fayed
Mohamed Al Fayed FOTO: Profimedia

Al Fayed, ki se je v Veliko Britanijo leta 1974 priselil iz Egipta, je bil desetletja pomembna osebnost v britanskem javnem življenju prav zaradi lastništva prestižne veleblagovnice Harrods.

Njegov sin Dodi al Fayed, ki je imel razmerje z britansko princeso Diano, je umrl skupaj z njo v prometni nesreči v Parizu leta 1997.

Al Fayed je Harrods leta 2010 prodal investicijski podružnici katarskega državnega premoženjskega sklada za 1,8 milijarde evrov.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
19. 09. 2024 18.29
Kako si lahko tak, žensko na silo, pa sej jo uničiš
wsharky
19. 09. 2024 18.08
+1
tudi ene igralke v resnih filmih se po 20 letih spomnijo, da so jih moški 'kao' nadlegovali, ampak takrat neslavne, bi pa vse naredile samo da dobijo filmsko vlogo
sosed5
19. 09. 2024 17.32
+2
Money, money, money. Prijava kd mozna, civilna tozba za milijoncke pa ne. Bo v trenutku konec takih brihtnih tozb.
FORTUDO1
19. 09. 2024 16.38
+1
Obsojam v vsakem primeru, ampak vedno se sprašujem, zakaj ženske, ki so bile zlorabljene ne ukrepajo in to ne prijavijo takoj, ko se je to zgodilo. Imamo ogromno primerov, ko se spomnijo po več ali pa že veliko let od samega dogodka. Ali morda potrpijo, dokler so koristi???
PegySue
19. 09. 2024 17.14
+4
Zato,ker so travmatizirane in v šoku še leta. Osramočene. V dvomih,če jim bodo verjeli. Bojijo se,da ne bodo po zlorabi še obsojene,da lažejo. Zato pa je običajno tako,da ko se oglasi ena,se opogumi še druga in tretja....
brabusednet
19. 09. 2024 16.38
+1
Verjetno so fajn zaslužile sedaj je pa šoldov zmajnkalo.Kdaj te farmacevtka Zokija ovadi.Mogoče ji je tiste miljone od odpisanih dolgov dal pa bo tiho.
Janez23
19. 09. 2024 16.38
+7
Že dolgo znano, da je muslimanom v Evropi dovoljeno vse, tudi posilstvo. Če jim pa že sodijo zaradi posilstva jih oprostijo, ali jim sodijo šele po smrti posiljevalca.
boslo
19. 09. 2024 15.38
+9
Obrezanim je to nekaj povsem normalnega....c.c.c