Tujina

Nekaj bojnih letal F-16 že prispelo v Ukrajino

Kijev, 01. 08. 2024 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zahodne države so Ukrajini obljubile letala F-16 in nekatera so že prispela v Ukrajino, so potrdili uradniki v Washingtonu in Ukrajini. Letala naj bi kar kmalu poletela v nebo in pripomogla k okrepitvi sedanje flote letal iz sovjetske dobe, ki se intenzivno bori proti ruski invaziji.

Predsednik ZDA Joe Biden je že avgusta 2023 odobril napotitev rabljenih lovcev v Ukrajino, čeprav ZDA niso napotile nobenega svojega letala. V Ukrajino so svoja letala napotile Belgija, Danska, Nizozemska in Norveška, zavezale pa so se, da bodo zagotovile več kot 60 letal, a to lahko pomeni precej počasno dobavo, piše AP.

Rusija namreč počasi a vztrajno napreduje na bojišču, Ukrajina pa se sooča s pomanjkanjem orožja, opreme pa tudi vojakov. Z letali F-16 bi lahko okrepili vojaško moč, vendar analitiki trdijo, da sami po sebi ne bodo spremenili poteka vojne.

Letalo F-16
Letalo F-16 FOTO: Shutterstock

Letala F-16 bi verjetno lahko imela tri glavne naloge, je za AP komentiral Federico Borsari iz Centra za analizo evropske politike v Washingtonu. Lahko bi prestrezali rakete in brezpilotna letala, ki neusmiljeno bombardirajo Ukrajino, napadali sovražnikove sisteme zračne obrambe ter z raketami zrak-zemlja napadali položaje ruske vojske in skladišča streliva.

A veliko informacij, vključno s tem, kaj bodo zahodne vlade dovolile početi letalom F-16 in kakšno orožje bodo so skupaj z njimi poslali, je zaupnih.

Ugibanja so različna. Lahko bi nosili manevrirne rakete Storm Shadow, ki jih dobavlja Združeno kraljestvo, z dosegom več kot 250 kilometrov, lahko bodo letala nosila rakete zrak-zrak dolgega dosega, njihovi napredni radarji pa bi ukrajinskim pilotom omogočali, da natančno določijo cilje, ki so bolj oddaljeni, kot to lahko storijo ruski lovci MiG-29, Su-27 in Su-24.

Obvladovanje neba je namreč kritičen del kopenske kampanje, saj letala vojakom nudijo kritje. Vendar, poroča AP, bi lahko bilo to zelo tvegano za letala F-16 zaradi izpopolnjenih sistemov ruske zračne obrambe. A bi bojna letala vsaj nudila psihološko podporo Ukrajincem in jim dala potrebno moralno spodbudo.

Ne bodo pa letala imela lahkega dela, v zraku se bodo namreč spopadala z ruskimi raketnimi sistemi zemlja zrak S-300 in S-400, ki lahko naenkrat napadejo tudi več letal. Ruska vojska ima po ocenah analitikov namreč tudi več sto operativnih bojnih letal in izpopolnjene radarje za nadzor zraka. Ruski lovec Su-35 bo ena največjih groženj letalu F-16, pravi Borsari. Ima radar dolgega dosega, ki mu omogoča sledenje in napad do osmih ciljev naenkrat na širokem območju. A tudi za Ruse ni najbolj preprosto, spopadli se bodo z bolj mogočnim letalom, kot so ga do sedaj srečali v vojni. 

Ruska vojska naj bi v svojim vojakom že ponudila nagrade, če uničijo letalo F-16. Že zdaj z raketami dolgega dosega ciljajo na ukrajinska letališča, zato bodo morala letala biti precej na varnem spravljena. Analitiki pravijo, da bodo morali Ukrajinci biti pripravljeni hitro vzleteti v primeru opozorila o zračnem napadu. Ukrajina je sicer zatrdila, da bi lahko nekatera bojna letala obdržali v tujih oporiščih, da bi jih zaščitili pred ruskimi napadi, a se je ruski predsednik Vladimir Putin zelo ostro odzval in opozoril, da bo vsako zahodno oporišče, v katerem bodo nameščena ukrajinska bojna letala, "legitimna tarča" kremeljskih sil. Ameriški uradniki so v odgovor zatrdili, da bodo letala nameščena samo v Ukrajini.