Tujina

Nasralah zagrozil Cipru: 'Postali boste del te vojne'

Bejrut, 20. 06. 2024 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Vodja libanonske militantne skupine Hezbolah nadaljuje z grožnjami. Tokrat sicer niso usmerjene proti Izraelu, temveč proti Cipru. "Če bo Ciper odprl svoja letališča in baze izraelskim silam, bodo postali del te vojne," je opozoril. Ciprski predsednik Nikos Hristodulides je po grožnji zatrdil, da Nikozija ni vpletena v nobeno vojaško operacijo v regiji. "Ciper je del rešitve in ne problema," je poudaril in spomnil na pomorski koridor med Ciprom in območjem Gaze za dostavo pomoči palestinski enklavi.

Ciper in Izrael imata sklenjen dvostranski sporazum o sodelovanju na področju obrambe, v okviru katerega državi izvajata skupne vojaške vaje. Sajed Hasan Nasralah, vodja Hezbolaha, pa je zagrozil z vojno v primeru, da Ciper dopusti Izraelu, da uporabi njihovo ozemlje.

Nasralahove pripombe prihajajo le dan potem, ko so izraelski generali potrdili načrtovanje širše ofenzive proti Hezbolahu, izraelski zunanji minister Israel Katz pa je namignil, da je država tik pred odločitvijo, ali bo vojno razširila. Nasralah pa vztraja, da je treba podpirati Hamas, ki bije krvavi boj v Gazi, poleg tega pa konstantno opozarja Izrael, da niti eno mesto ne bo varno pred njihovimi napadi.

Hasan Nasrala
Hasan Nasrala FOTO: AP

"Imamo več kot 100.000 borcev, pripravili smo se na najhujši scenarij in Izrael to ve," je poudaril. "Leta 2006 smo imeli ambicijo bombardirati izraelsko oporišče na gori Meron. Danes borcem samo povemo, naj to storijo, in oni to takoj storijo."

Območje ob libanonsko-izraelski meji je od 7. oktobra lani stalno prizorišče obstreljevanja med Izraelom in Hezbolahom, ki je sicer zaveznik palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Razmere so se dodatno zaostrile potem, ko je bil prejšnji teden v izraelskem napadu na jugu Libanona ubit poveljnik Hezbolaha Sami Abdalah. Hezbolah se je odzval z izstrelitvijo več sto kosov streliva, vključno z brezpilotnimi letali in raketami proti Izraelu. 

Izraelska ofenziva medtem v Gazi traja že deveti mesec, mednarodne kritike zaradi podpore ZDA izraelskim zračnim in kopenskim napadom pa so vedno večje. Najvišje sodišče ZN je ugotovilo, da v Gazi obstaja "verjetna nevarnost genocida", kar Izrael odločno zanika. Izrael za smrt civilistov krivi Hamas in trdi, da med prebivalstvom delujejo borci.