Tujina

Našli še zadnje truplo, travmatiziran pilot v bolnišnici: 'Sprašuje o ljudeh, ki so bili z njim'

Lizbona, 01. 09. 2024 06.30 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Portugalskem so našli še zadnje truplo, potem ko je helikopter, ki se je vračal z gašenja požara, strmoglavil v reko Douro na severu Portugalske, pri čemer je umrlo pet od šestih ljudi na krovu.

Pilot, ki je strmoglavljenje preživel, medtem ostaja v bolnišnici. Njegove poškodbe niso življenjsko nevarne, je pa utrpel zlome nog. Prav tako je zaradi tragedije "močno travmatiziran". 

Pilot Luís Filipe Rebelo se je sicer sam rešil iz razbitin, iz vode pa ga je rešil turistični čoln. Da je v zelo slabem psihičnem stanju, so medijem potrdili tudi njegovi prijatelji: "Še naprej sprašuje o ljudeh, ki so bili z njim". 

Povedali so še, da ima pilot 15 let izkušenj ter da gre za poklicu zelo predanega in natančnega človeka.

Helikopter je gasil požar v kraju Baiao – blizu kraja nesreče, ko je strmoglavil. Žrtve tragedije, stare od 29 do 45 let, so vsi pripadniki Enote za zaščito in reševanje. 

Potapljači iz portugalske mornarice in lokalnega hidrografskega inštituta so uporabili sonar, da bi našli razbitine, podporo so nudila tudi brezpilotna letala in vojaki. Prav tako so zajezili reko, da bi upočasnili njen tok in olajšali delo potapljačem. V operaciji je sodelovalo več kot 200 ljudi. 

Razbitine helikopterja so iz vode potegnili včeraj in jih odpeljali v hangar, kjer jih bodo pod drobnogled vzeli preiskovalci. 

Ko gre za preiskavo, pristojni pravijo: "Ne bomo razočarali njihovih družin."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vzrok nesreče medtem ostaja neznan. Urad za preprečevanje in preiskovanje letalskih in železniških nesreč (GPIAAF) je v izjavi sporočil, da se je "zaključil bistveni del terenskega preiskovalnega dela nesreče". "Po zbiranju dokazov na kraju nesreče in pogovorom z edinim preživelim ter pričami, poteka preiskava razbitin, prav tako se bo v nedeljo nadaljevalo iskanje še nekaterih delov helikopterja."

Prva poročila so sicer po nekaterih poročanjih portugalskih medijev nakazovala na tehnično napako. 

Po poročanju Correio da Manh je bil helikopter star 14 let in last španskega podjetja Babcock. 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
01. 09. 2024 10.58
"Da je v zelo slabem psihičnem stanju, so medijem potrdili tudi njegovi prijatelji: "Še naprej sprašuje o ljudeh, ki so bili z njim". " Če človeka zanima stanje drugih, še to ni razlog slabega psihičnega stanja. Saj so mu menda povedali, čemu tajiti.
borjac
01. 09. 2024 09.17
+10
Ubogi revež, ostali naj počivajo v miru.