Tujina

Zaradi izgredov po napadu z nožem v Londonu aretirali več kot 100 ljudi

London, 01. 08. 2024 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tragičnem napadu na otroke v plesni šoli v Southportu, v katerem so umrle tri deklice, so po Angliji izbruhnili protesti. V več mestih so prerasli v nasilne izgrede, zgolj v Londonu pa je policija aretirala več kot 100 ljudi. Izgredniki so tudi v drugih mestih policistom grozili s kiji, vanje metali steklenice in kamenje, zagorelo pa je tudi policijsko vozilo.

Britanska policija je 17-letnega fanta obtožila umora treh mladih deklet in desetih poskusov umora v napadu z nožem na udeležence poletne plesne šole. Policija imena napadalca ni javno objavila, saj gre za mladoletno osebo. So pa se prek družbenih omrežij razširile lažne informacije, da je osumljenec radikalni islamistični migrant, kar je na noge spravilo številne domačine, ki so nastrojeni proti migrantom, poroča Reuters.

Policija je sicer zatrdila, da napad ni bil povezan s terorizmom in da je bil osumljenec rojen v Veliki Britaniji, kar naj bi ovrglo ugibanja o njegovi narodnosti. Policisti so sicer dodali, da je kljub temu, da je najstnik obtožen umorov in poskusov umorov, preiskava še v teku.

V Londonu so včeraj zvečer organizirali velik protest, ki so ga naslovili z "Dovolj je." Vendar pa protest ni minil mirno, saj so se protestniki spopadli s policisti, ki so več izgrednikov tudi aretirali. "Zaradi kaznivih dejanj, kot so nasilni izgredi, napad na delavca nujne medicinske pomoči in kršitve protestnih pogojev, je bilo aretiranih več kot 100 ljudi. Nekateri policisti so utrpeli lažje poškodbe," je sporočila metropolitanska policija.

Poleg tega so demonstranti pred Downing Streetom v policiste, opremljene s ščiti, metali pločevinke piva in steklenice, na trgu Parlamenta pa so v kip Winstona Churchilla metali celo bakle, poroča The Guardian. Številni so vzklikali "Svojo državo hočemo nazaj" in "Oh Tommy Robinson," kar se nanaša na desničarskega aktivista.

V Hartlepoolu zažgali policijsko vozilo, metali steklenice in jajca

Burno je bilo tudi na drugem koncu države, v mestu Hartlepool. Tam so se protesti začeli okoli 18. ure, izgredniki pa so policistom grozili z lesenimi kiji in palicami ter vanje metali steklenice in jajca. Predmete so v policiste metali tudi mladoletniki. Protestniki so zažgali policijski avtomobil, ki so ga gasilci nato pogasili. Številni protestniki so se nato fotografirali s pogorelim avtomobilom.

Na pomoč so prihiteli tudi policisti iz sosednjih enot. Številni protestniki so vzklikali protimigranstka sporočila, policisti pa so rešili skupino treh moških in žensko, ki so ustali ujeti v vrstni hiši. Policisti v bojni opremi so skupino pospremili iz hiše, žensko pa so morali dvigniti in odnesti, saj je imela napad panike.

Spopad med protestniki in policijo v središču mesta je trajal približno do polnoči.

Do izgredov je sicer prišlo tudi v Manchestru, Aldershotu, Farnboroughu in nekaterih drugih krajih. Lokalni politiki so pozvali k umiritvi razmer.

Nasilni protesti izbruhnili že v torek, poškodovanih več kot 50 policistov

Nasilni protesti so sicer izbruhnili že v torek, ko je bilo v Southportu poškodovanih več kot 50 policistov. Protestniki so zažigali policijske kombije in razbijali vrtne zidove, da so v policiste metali opeke.

Do izgreda v bližini mestne mošeje je prišlo potem, ko so po spletu zaokrožile lažne govorice o osumljencu.

V ponedeljkovem napadu v običajno mirnem mestu so bile ubite tri deklice, stare od šest do devet let, osem drugih otrok pa je dobilo vbodne rane. Pet jih je ostalo v kritičnem stanju v bolnišnici, skupaj z dvema odraslima, ki sta jih poskušala zaščititi, je sporočila policija.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
01. 08. 2024 21.22
+1
Mogoče pa domorodni Britanci vseeno ne bodo dali in si svojo domovino priborili nazaj, er so sedaj kljub večini v zeeeeeelo podrejenem položaju. Skorumpirani politiki so popustili celo do te mere da imajo muslimani paralelni pravosodni sistem v civilnem pravu.
Slovener
01. 08. 2024 15.37
+11
In tako z pomočjo piar službe postanejo problem izgredniki in ne morilci !
Grma53
01. 08. 2024 15.13
+8
Skrajni levičarji plešejo od veselja, ker so uspeli z uvozom migrantov zanetiti to "revolucijo", kajti le z revolucijo lahko pridejo na oblast
Robi Nutrija
01. 08. 2024 16.09
+5
Na žalost bomo plesali vsi, dokler se jih ne bomo znebili in še nekaj časa potem, ko bomo izvajali deportacije.
veneti
01. 08. 2024 13.14
+9
za moje pojme če kdo naredi kaj takega se pregleda in iz države izgnati vse sorodnike do 16 kolena.
Misija1
01. 08. 2024 20.02
+1
Podobno dela Izrael, pa se določeni osebki tudi na tem portalu vsajajo nad tem. Izrael vsem, ki so obtoženi terorizma oziroma ki morijo, najprej poruši lastno nepremičnino. Dodatno pa porušijo nepremičnine najbližjih sorodnikov. Zakaj? Zato, ker se islamistom gladko fučka za lastno smrt. Ni pa jim vseeno, ko vedo, da bo zaradi njih in njihovih izprijenih dejanj trpelo nekaj 10 sorodnikov. Tako Izrael prepreči marsikateri napad. Seveda pa se še vedno najdejo osebki, ki itak nimajo kaj izgubiti in izvajajo teror.
Fregasto
01. 08. 2024 12.13
+12
V Stuttgartu v torek 17 letni sirijec zabodel tri moške različne starosti na dvorišču pred hišo. Problem je, ker policija premalo ščiti svoje državljane, migranti so pa zelo spretni z noži in navajeni uličnih borb.
Grma53
01. 08. 2024 15.15
+7
Tudi migranti vedo, da so kirurgi dobro plačani, pa vadijo. Levičarji pa plešejo
patogen
01. 08. 2024 11.29
+14
Levičarski izgredi po Nemčiji, Franciji Angliji = 0 aretiranih. Izgredi domoljubov = 100 aretiranih.
mmickica
01. 08. 2024 11.01
+15
Ljudje bodo zaceli povsod jemati pravuco v svoje roke, ce se bo tem kvazi drzavljanom se dolgo dopuscali, da imajo prevec pravic.
veneti
01. 08. 2024 10.35
+14
Ja če ni nič objavljeno o napadalcu, zakaj tako suvereno navajate da so navedbe lažne? Če policija nič ne objavi potem je vse odprto? Imate samo vi informacije, ki jih celi svet nima?
boris c
01. 08. 2024 10.20
+20
Mater, kako z izjavami ščitijo osumljenca. Še malo, pa bodo rekli, da je šlo za samoobrambo. Nič čudnega, da se narodu potem utrga.
patogen
01. 08. 2024 11.30
+9
Sedaj sledi zgodba o njegovi družbeni izključenosti, pa da bi ga morali sprejeti kot nekaj več.