Tujina

Napad blizu urada Rdečega križa v Gazi: mnogi mrtvi, še več ranjenih

Gaza, 22. 06. 2024 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V strelskem napadu blizu urada Rdečega križa v Gazi je bilo v petek ubitih 22 ljudi, 45 je bilo ranjenih, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil mednarodni odbor Rdečega križa. Ob uradu v šotorih živi več sto razseljenih Palestincev.

Mednarodni odbor Rdečega križa ni navedel, kdo je izvedel napad, je pa na družbenem omrežju sporočil, da so izstrelki poškodovali njihov urad.

Po obstreljevanju so v bližnjo terensko bolnišnico Rdečega križa prepeljali 22 trupel in 45 ranjencev, število žrtev pa je po navedbah Rdečega križa najverjetneje še višje.

Napad na Gazo
Napad na Gazo FOTO: Profimedia

Ministrstvo za zdravje na območju Gaze, ki ga upravlja palestinsko islamistično gibanje Hamas, je sporočilo, da je izraelska vojska obstreljevala šotore razseljenih oseb na območju Al Mawasi blizu urada Rdečega križa. Po njihovih podatkih je bilo v napadu ubitih 25 ljudi, 50 pa ranjenih.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je povedal, da zadevo preučujejo. "Začetna preiskava kaže, da ni dokazov, da so izraelske sile izvedle napad na humanitarnem območju v četrti Al Mawasi," je dejal za AFP.

Rdeči križ je opozoril, da streljanje blizu humanitarnih objektov, katerih lokacije so znane stranem v konfliktu in ki so jasno označeni z znakom Rdečega križa, ogroža življenja civilistov in osebja Rdečega križa. Dodal je, da gre za enega od številnih podobnih incidentov v zadnjih dneh.

EU napad blizu urada Rdečega križa obsodila

"Potrebna je neodvisna preiskava, krivci pa morajo za incident odgovarjati," je na družbenem omrežju zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell.

Ob tem je spomnil, da k zaščiti civilistov zavezujejo ženevske konvencije, kar velja za vse strani v konfliktu. Dodal je, da je treba Mednarodnemu odboru Rdečega križa omogočiti, da svoje naloge v skladu z ženevskimi konvencijami opravlja v varnem okolju, vključno z zaščito civilistov, pomočjo žrtvam in dostopom do zapornikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mednarodni odbor Rdečega križa vztrajno poziva Izrael in Hamas, naj spoštujeta mednarodno pravo in zaščitita civiliste, ki so se znašli sredi konflikta, ki je izbruhnil ob napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. Predsednica mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjana Spoljarić Egger je obe strani pozvala, naj storita več za zaščito civilistov in dejala, da je to "meja med človečnostjo in barbarstvom".