Tujina

Nagrado Saharov prejela voditelja venezuelske opozicije

Bruselj, 24. 10. 2024 14.47 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prejemnika letošnje nagrade Saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament, sta voditelja venezuelske opozicije Maria Corina Machado in Edmundo Gonzalez Urrutia, so sporočili v Bruslju. Priznanje sta prejela za svoja prizadevanja za ponovno vzpostavitev svobode in demokracije v domovini.

"Nagrado Saharov za svobodo misli za leto 2024 prejmeta Maria Corina Machado in novoizvoljeni predsednik Edmundo Gonzalez Urrutia za njun pogumni boj za ponovno vzpostavitev svobode in demokracije v Venezueli," je ob razglasitvi povedala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Po njenih besedah prejemnika v prizadevanjih za pošten, svoboden in miren prenos oblasti neustrašno zagovarjata vrednote, ki so dragocene milijonom Venezuelcev in Evropskemu parlamentu – pravičnost, demokracijo in pravno državo.

 Edmundo Gonzalez Urrutia in Maria Corina Machado
Edmundo Gonzalez Urrutia in Maria Corina Machado FOTO: AP

V odzivu je Urrutia pozdravil solidarnost Evrope z njegovo domovino. Kot je zapisal na omrežju X, nagrada Saharov "uteleša globoko solidarnost evropskih narodov z venezuelskim ljudstvom in njegovim bojem za ponovno vzpostavitev demokracije" v Venezueli.

Machado si je lani v Venezueli zagotovila predsedniško kandidaturo opozicijske Demokratične enotne platforme, a so ji oblasti nato onemogočile udeležbo na volitvah, nakar je kandidat opozicije postal Urrutia. Na volitvah julija letos je zmago razglasil dosedanji predsednik Nicolas Maduro, toda opazovalci in številne države dvomijo v uradne izide.

Evropski parlament je Urrutio septembra priznal za legitimnega predsednika Venezuele. V luči pregona se je Machado medtem umaknila iz javnega življenja, konec septembra pa ji je Svet Evrope namenil nagrado Vaclava Havla za človekove pravice. Urrutia se je po izdaji naloga za aretacijo zatekel v Španijo, ki mu je podelila politični azil.

Nagrado Saharov jima bodo uradno podelili 18. decembra na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Med finalisti so bili sicer še ženski mirovni gibanji Women wage peace in Women of the sun iz Izraela in Palestine ter azerbajdžanski protikorupcijski aktivist Gubad Ibadoglu.

Lani je nagrado posthumno prejela 22-letna Iranka kurdskega porekla Mahsa Amini, ki je septembra 2022 umrla v policijskem pridržanju. Obenem je Evropski parlament nagradil tudi iransko protestno gibanje Ženske, svoboda, življenje.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ulebule
24. 10. 2024 16.36
-1
Blinken jima piše govore 😆
ulebule
24. 10. 2024 16.35
-2
ta nagrada je krneki, velika hinavščina, nič drugega!
sabro4
24. 10. 2024 16.01
+0
po teh potezah se vidi da je frustracija zahoda neizmerljiva
sabro4
24. 10. 2024 16.00
+0
Nagrado Saharov prejela voditelja venezuelske opozicije..................Maduro hitro odstopi in predaj vladavino izvoljencu #zahojenih elit g. Edmundu Gonzalez Urrutia
petb
24. 10. 2024 15.09
+3
Prejemnika letošnje nagrade Saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament, sta voditelja venezuelske opozicije Maria Corina Machado in Edmundo Gonzalez Urrutia, ker so njune misli čiste kot solza, skladne z mislimi EU in ZDA.