Tujina

Nadel lasuljo in očala ter kot 'medicinski brat' zastrupil maminega partnerja

London, 03. 10. 2024 16.55 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nenavadna zgodba prihaja iz Velike Britanije. Tamkajšnji osebni zdravnik se je preoblekel v medicinskega brata in pod pretvezo, da gre za cepivo proti covidu-19, v partnerja svoje mame vbrizgal strup. In razlog? Skrbelo naj bi ga za dediščino.

53-letni Thomas Kwan je obtožen poskusa umora Patricka O'Hare, ki je dolgoletni partner njegove mame in hkrati tudi potencialna ovira, saj bi lahko podedoval njeno premoženje, poroča The Guardian.

Tožilstvo trdi, da je Kwan, sicer uspešen osebni zdravnik, skoval pretkan in zapleten načrt za umor 71-letnika. Med drugim je ponaredil dokumente britanskega zdravstvenega zavarovanja (NHS). Pripravil je pismo, v katerem je O'Hari sporočil, da mora zaradi svoje starosti prednostno na domu prejeti cepivo proti covidu-19. V še enem pismu mu je nato ponudil termin, O'Hara pa je sporočilu nasedel.  

Kwan je nato pod lažnim imenom rezerviral hotel in vanj prispel na dan, ko naj bi potekalo cepljenje. Tam naj bi se nato preoblekel v medicinskega brata, policija pa je na njegovem računalniku našla tudi fotografijo, na kateri nosi lasuljo, brado in brke. Posnetki hotelske varnostne kamere so razkrili, da je Kwan hotel zapustil oblečen v dolg plašč, klobuk, modre kirurške rokavice in klinično masko.  

"To je bil drzen načrt," je tožilec nagovoril poroto. "Umor je nameraval izvesti pred očmi lastne matere, katere življenjski sopotnik je bil O'Hara," je dejal in še enkrat poudaril, da se je Kwan več kot očitno namerno zamaskiral, kar da je bilo logično, saj je umor nameraval izpeljati pred lastno mamo, osebo, ki ga je dobro poznala.

Thomas Kwan
Thomas Kwan FOTO: Policija Northumbrije (Northumbria police)

O'Hara ga zaradi maske in zatemnjenih očal ob prihodu dejansko ni prepoznal. Pravzaprav sploh ni prosil, naj se identificira. Ko je Kwan potrkal na vrata, je O'Hara njegovi mami zgolj zavpil, da je prišel človek iz nacionalne zdravstvene službe.  

Po tem, ko je O'Hara izpolnil vprašalnik, Kwan pa mu je izmeril krvni tlak, vzel vzorec krvi in urina, je k njima prišla še Kwanova mama in ga vprašala, ali lahko medicinski brat tudi njej izmeri krvni tlak, saj je ravno prenehala jemati tablete zaradi izpuščaja. Kwan ji je izmeril pritisk, mama pa se ni zavedala, da gre za njenega sina.  

Nato je O'Hari vbrizgal "cepivo", O'Hara pa je med izjemno bolečim vbodom zavpil: "K vragu!" Medicinski brat ga je pomiril, da bolečina ni neobičajna. Ko je odšel, je njegova mama pripomnila, da je obiskovalec enake višine kot njen sin.  

O'Hara je kasneje začel čutiti vse večjo bolečino, na koncu pa je odhitel na urgenco. Zdravstveno osebje je domnevalo, da bolečino čuti preprosto zato, ker je bil medicinski brat nespreten. Naslednji dan je imel O'Hara na roki velike mehurje, mesto vboda pa je bilo tudi nenavadne barve. Osebni zdravnik ga je nemudoma napotil v bolnišnico, zdravniki pa so bili zmedeni, saj niso razumeli, kaj se dogaja. 

Kmalu je postalo jasno, da ima O'Hara nekrotizirajoči fasciitis, redko in smrtno nevarno bolezen, ki začne razžirati meso. Strokovnjaki so mu morali v več ponavljajočih se postopkih odstraniti dele roke, na intenzivni negi pa je preživel več tednov. 

Kwan je sicer z ženo in sinom živel v hiši na posestvu na območju Teessidea. Tožilstvo je izpostavilo, da je imel "globoko zaskrbljujoč, dolgoročen interes, ki meji na obsedenost" s strupi in kemičnimi toksini ter njihovo uporabo pri ubijanju ljudi. Med hišno preiskavo je policija v njegovi garaži našla različne kemikalije, med drugim tudi tekoče živo srebro, talij, žveplovo kislino in arzenik. Našli so tudi zrna ricinusovega olja in kavne filtre, pa tudi recept za izdelavo ricina iz ricinusa.

Sprva so menili, da je Kwan O'Haro zastrupil z ricinom, vendar je kemični strokovnjak ministrstva za obrambo menil, da je šlo verjetno za jodometan, ki se večinoma uporablja kot pesticid za zaplinjevanje. Doslej ni bil zabeležen še noben primer, ko bi človeku vbrizgali jodometan.  

Kwan je sicer priznal obtožbo dajanja škodljive snovi, vendar pa je zanikal druge obtožbe o poskusu umora ali naklepne povzročitve hude telesne poškodbe. Tožilec je izpostavil, da se bo Kwan skušal braniti s tem, da je želel žrtvi povzročiti zgolj blago bolečino ali nelagodje, in ob tem poudaril, da je obtoženec načrtoval umor, pri tem pa uporabil svoje enciklopedično znanje in izsledke raziskave strupov.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1536341
03. 10. 2024 21.20
Še en dokaz,da so zdravniki samo ljudje in ne bogovi.Še kako jih zanima denar in druge posvetne zadeve.Hipokratova zaveza je bolj postranskega pomena...
POWER RANGER
03. 10. 2024 20.52
-1
Vsa sreča, pa se to pri nas ne dogaja
zasvobodo22
03. 10. 2024 20.39
+5
saj je tud cepivo za covid v bistvu strup ljudje umirajo kot se nikoli onkoloski poka po sivih umirajo mladi
Čombe
03. 10. 2024 20.49
-4
Nace Štremljasti
03. 10. 2024 20.23
+2
to so saksonci tako jih je učila tudi stara babuška ki se je imela za kraljico beda od bede
nora_ovca
03. 10. 2024 20.08
+1
Meni je vse skupaj čudno. Kako mama ni prepoznala sina?
prince of persia
03. 10. 2024 19.25
+4
Zdravnik=lopov
gw
03. 10. 2024 19.20
+10
Kdo bi si mislil, da imajo v GB medicinske brate..🤔 Pri nas, v slovenščini, so to zdravstveni tehniki...
r h
03. 10. 2024 19.32
-1
zasvobodo22
03. 10. 2024 20.40
+1
ne v cerknici ma napisano na vratih medicinska sestra pa je tip
tamiflu
03. 10. 2024 19.08
+7
da pa sina ne prepoznaš po mimiki in govoru je pa čedno
slimy12
03. 10. 2024 18.55
+4