Tujina

Atene posute s pepelom, na ulicah gost dim, na nebu krožijo helikopterji

Atene, 13. 08. 2024 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V predmestju Aten se je v ponedeljek razbesnel ogromen požar, ki je z domov pregnal več tisoč ljudi. Ker je ognjena stihija ogrožala domove, podjetja in šole, so gasilci sprožili množične evakuacije, ki še niso zaključene. Številni so se medtem odločili, da bodo kljub nevarnosti ostali na svojih posestvih in skušali obraniti svoj dom. Kljub opozorilom in evakuaciji prebivalcev pa so požari že terjali najmanj eno smrtno žrtev. V trgovini na severu grške prestolnice so namreč v trgovini odkrili truplo. Gasilci predvidevajo, da gre za žensko.

Pri gašenju obsežnega požara v predmestju grške prestolnice je v ponedeljek sodelovalo več kot 700 gasilcev, 199 gasilskih vozil in 35 letal za gašenje. Požari so prvič izbruhnili v nedeljo poldne okoli 35 kilometrov severno od grške prestolnice, zagorelo je na 40 različnih lokacijah.

Ker so ognjeni zublji ogrožali tudi številne domove, podjetja in šole, so gasilci z območja evakuirali več tisoč ljudi. V Penteliju, gozdnatem, hribovitem območju, so morali pristojni evakuirati tudi tri bolnišnice. Ogenj je zajel tudi lesno tovarno, na območju pa je bilo slišati številne eksplozije, ki so bile najverjetneje posledica eksplozij rezervoarjev goriva in stanovanjskih plinskih jeklenk.

V torek so pristojni odredili nove evakuacije z grškega obmorskega mesta Nea Makri.

Kljub nevarnosti so se nekateri prebivalci Pentelija odločili ostati v bližini svojih domov in poskušali pogasiti žarišča ognja s cevmi ali vejami dreves. BBC se je pogovarjal z 81-letnikom Vassilisom Stroubelisom, ki so mu plameni ničili dom. "Trideset let sem gradil vse to. Trideset let in nato bam, vse je uničeno," jim je povedal.

V  Grčiji so sicer zabeležili najbolj vroč junij in julij doslej. Podnebne spremembe povečujejo tveganje za vroče in suho vreme, ki lahko povzroči požare v naravi.

So pa ognjeni zublji terjali tudi najmanj eno smrtno žrtev. V mestu Vrilissia na severu Aten so namreč v trgovini odkrili truplo, domnevajo, da gre za žensko. Tiskovni predstavnik gasilske službe, polkovnik Vassilios Vathrakogiannis je v ponedeljek povedal še, da sta dva gasilca med gašenjem požarov utrpela opekline, zaradi česar sta potrebovala zdravniško pomoč.

Atene posute s pepelom

Da bi se zaščitili pred dimom, ki ga je veter nosil v Atene, so tamkajšnji prebivalci v ponedeljek na prostem nosili zaščitne maske. A ob prvem torkovem svitu se je ogromen oblak dima, ki se je zadrževal nad prestolnico, razblinil. Zrak kljub temu na območju ostaja "meglen".

Ponoči so morali sicer vse zrakoplove, ki so se čez dan borili z ognjenimi zublji prizemljiti, a so se nato z jutrom znova dvignili v zrak in se pognali nad ognjeno fronto. Prebivalci tistih predelov Aten, ki jih požar neposredno ni prizadel, so povedali, da so na svojih balkonih našli pepel.

Po besedah polkovnik Vathrakogiannisa v severovzhodni regiji Atike, ki vključuje dele Aten, sicer ni več aktivne požarne fronte, a da je klub temu še vedno aktivnih veliko manjših "lokaliziranih požarov", večinoma okoli mest Marathon in Penteli. Dodal je, da so razmere še vedno izjemno nevarne ter da nevarnost za izbruh novih požarov do nadaljnjega ostaja.

Grški nacionalni observatorij je v ponedeljek zvečer sporočil, da satelitske slike kažejo, da je do poldneva po lokalnem času ogenj prizadel že dobrih 40 tisoč hektarov zemlje.

Zaradi požarov je Grčiji pomoč že obljubilo več evropskih držav. Grška vlada je namreč aktivirala mehanizem EU na področju civilne zaščite. Dve letali za gašenje je tako mediteranski državi obljubila Italija, Francija in Srbiji ji bosta zagotovili vsaka po en helikopter, Turčija pa bo sosedi priskrbela dve letali in helikopter.

Španija, Češka in Romunija so se medtem odločile, da v Grčijo pošiljajo dodatna vozila, osebje in pomoč. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem na spletu zapisala, da bo EU "v boju z uničujočimi požari Grčiji stala ob strani".

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
13. 08. 2024 17.22
Na koncu primes svoje zakladke in letis...Tudi jaz oba kuzija in futr zanju- to je najpomembnejse
Bozje oko
13. 08. 2024 16.03
Zelo me zalosti, da se v glavah vodilnih nic ne spremeni, da bi se eu sredstva investirala v varnost eu davkoplacevalcev. Zakaj se ne zdruzijo letalske sile s floto 50 ...letal, ki bi vsi naenkrat posredovali pri tako mogocnih pozarih, ki jih gasilci nikakor ne morejo pogasiti???
Potouceni kramoh
13. 08. 2024 14.55
+5
Slovenclji imamo zlo radi Grke.Pred leti, v času EU trojke, smo jim donirali 364 mio evrov za pomoč in za dodatni razvoj korupcije v državi.Uni pa niti ne vedo kje Slovenija je.
Mr Nobady
13. 08. 2024 14.38
+1
Bolj se vse segreva, več je požarov, več je požarov in dima, bolj se še vse segreva
Mr Nobady
13. 08. 2024 14.37
-2
Še že veselim, da bo zaradi podnebnih sprememb konec z zimo in mrazem, imeli bomo samo vročo poletje, jesen in poletje
JanezNovakJohn
13. 08. 2024 13.49
Skrbi me za vnuke. Čez 10 let bo pekel.
JanezNovakJohn
13. 08. 2024 13.50
25.maj
13. 08. 2024 11.07
+3
ČE BEREM KOMENTARJE, MISLIM, DA SO V SLOVENIJI SAMI NORCI
UsliŠana
13. 08. 2024 10.40
+4
Včasih je bila lja v pomoč ljudem, taborniška vojska zdaj je samo za hujskanje...&
MucaNeGrize
13. 08. 2024 09.26
+8
groza...ubogi ljudje in živali...Kje je prekleta vojska , nato...ki požira miljarde...?
Rde?a pesa in hren
13. 08. 2024 09.00
+9
Sodni dan, z ali brez cloveka, se je zacel ze ored desetletji. Ta bo pocasen, kot posrednompecenje na rostilju...