Tujina

Na Tajskem dovoljene poroke istospolnih parov

Bangkok, 18. 06. 2024 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tajski senat je s prepričljivo večino podprl zakon, v skladu s katerim bodo odslej v državi dovoljene poroke istospolnih parov. Tajska je tako postala šele tretja azijska država, ki je legalizirala poroke istospolnih parov.

Tajski senat je zakonski predlog podprl s 130 glasovi proti štirim, še 18 je bilo vzdržanih. Zakon mora sedaj podpisati še kralj Maha Vajiralongkorn, veljati pa bo začel 120 dni po objavi v uradnem listu, navaja AFP.

Tajska je s tem po Nepalu in Tajvanu postala šele tretja država v Aziji, kjer so dovoljene poroke istospolnih partnerjev. Aktivisti za pravice pripadnikov skupnosti LGBTQ na Tajskem so odločitev senata navdušeno pozdravili.

"Danes je dan, ko se bodo Tajci nasmehnili. To je zmaga za ljudi," je pred glasovanjem v senatu dejal poslanec tajske napredne stranke Move Forward (MFP) Tunyawaj Kamolwongwat. V skladu z novim zakonom bodo istospolnim parom omogočene tudi druge pravice, ki jih imajo zakonci, kot so posvojitve otrok ali dedovanje.

Tajska sicer že dolgo slovi po strpnosti do skupnosti LGBTQ, kot kažejo tudi nedavne javnomnenjske raziskave. Današnje glasovanje po navedbah AFP predstavlja vrhunec dolgoletnih kampanj in onemogočenih poskusov sprejemanja zakonodaje o enakopravnih zakonskih zvezah za istospolne partnerje.

Čeprav ima ta poteza senata na Tajskem relativno visoko podporo javnosti, pa je večina pretežno budistične države še vedno bolj tradicionalna in konservativna.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
18. 06. 2024 19.56
Bravo, kako lepo. kako napredno. Čim več takšnih porok. Tole se namreč da komentirati. kako napredni so tajci. korak pred nami, kjer bi se tisoče slovencev rado poročalo med seboj, imelo otroke vzgajalo otroke, imelo vnuke. Pa ne upajo zaradi klero okostenele družbe...
LuxVeritas
18. 06. 2024 15.27
+2
njaboljs smesno je da lgbtq vedno vsiljusjejo ideje v ne muslimanskem svetu, cas je da sirite svoje ideje tudi muslimanom, jih je 1/4 na svetu. hop hop, pa taki zavezniki.
4556
18. 06. 2024 14.59
+3
V Alžiriji Afganistanu Siriji so tudi dovoljene takšne poroke od tam prihaja večina ilegalcev --levaki zamislite si ,ko vam bodo to prepovedali tudi v Sloveniji --bo kaj kmalu ,če boste nadaljevali s politiko -odprtih vrat-
zdravkob
18. 06. 2024 14.15
+2
V deželi otroške prostitucije...
St. Gallen
18. 06. 2024 13.33
+4
v skladu s tradicijo. Ladyboy je tam ze od nekdaj vpeljan in sprejet. V Slo pa ni te tradicije in vam je umetno vsiljena
SlobodaNE
18. 06. 2024 12.34
+5