Tujina

Na prenatrpanem čolnu so jo zmečkali do smrti: 'Nisem je mogel zaščititi'

Pariz, 02. 05. 2024 14.59 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Smrti sedemletne hčere si Ahmed Alhashimi ne bo nikoli odpustil. S solzami v očeh pripoveduje, kako je bilo morje edina rešitev, ki jo je imel. A prav na morju, med prečkanjem Rokavskega preliva, je Sara za vedno zaprla svoje oči. Na čolnu, ki bi jo moral popeljati v varen pristan, jo je namreč skupina moških zmečkala do smrti. "Nisem je mogel zaščititi. Tega si ne bom nikoli odpustil," pove njen oče.

Pred tednom dni, še prej, kot je zora obarvala temno nočno nebo, je 41-letni Ahmed Alhashimi med množico nagnetenih ljudi v majhnem čolnu kričal in prosil za pomoč. Od sebe je umikal trupla ter se skušal prebiti do tistega dela, kjer je bila stisnjena njegova sedemletna Sara. Sam prihaja iz Iraka, njegova hči pa se je rodila v Belgiji in večino svojega življenja preživela na Švedskem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Od mladega Sudanca, ki je bil del večje skupine, ki se je v zadnjem trenutku nagnetla na krov čolna, ko se je ta odmaknil od obale, je želel le, da se premakne, da deklico dvigne izpod ljudi. A moški ga je najprej ignoriral, nato pa mu je zagrozil. "Čas, ki je tekel, je bil kot smrt sama. Videli smo ljudi, ki so umirali, moškim pa je bilo popolnoma vseeno, ali stopijo na otroka ali na glavo nekoga drugega, mladega ali starega. Ljudje so se začeli dušiti," je za BBC povedal Ahmed.

"Sem gradbeni delavec. Močan sem. Vendar pa nisem mogel izvleči niti svoje noge. Ni čudno, da se tudi moja punčka ni mogla rešiti. Bila je pod našimi nogami," je dejal. V čolnu so bili takrat ujeti tudi Ahmadova žena Nour AlSaeed in še dva njuna druga otroka, 13-letna Rahaf in osemletni Hussam.

'V kotu čolna sem videl njeno glavico. Bila je vsa modra'

Za družino je bil to že četrti poskus prečkanja, odkar so na to območje prispeli pred dvema mesecema. Za prečkanje preliva so za odraslo osebo računali 1500 evrov in polovico manj za vsakega otroka, tihotapci pa so mu tokrat obljubili, da bo na njihov čoln lahko prišlo le 40 oseb. A nato jih je presenetila ločena skupina sudanskih migrantov.

Sedemletna deklica je bila dan pred potovanjem mirna. Čez noč so se skrili med sipinami severno od mesta. Nekaj pred 6. uro zjutraj je skupina napihnila čoln, nato pa so jim tihotapci ukazali, naj ga odnesejo na plažo in z njim stečejo proti morju, preden jih prestreže policija, ki je prišla na plažo. V bližini se je nato sprožil policijski solzivec in Sara je začela kričati. Kakšno minuto jo je zato oče na čolnu še držal na ramenih, nato pa jo je postavil na tla, da bi pri vkrcanju pomagal še hčeri Rahaf. Takrat je najmlajšo izgubil izpred oči.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šele kasneje, ko so jih francoski reševalci dosegli na morju in s čolna izkrcali nekaj od več kot 100 ljudi, je Ahmedu končno uspelo priti do Sarinega trupla. "V kotu čolna sem videl njeno glavico. Bila je vsa modra. Ko smo hčerko potegnili ven, je bila mrtva," je povedal.

V incidentu ob obali Francije je umrlo pet oseb, ki jih je pod seboj zmečkala množica. Tihotapci so se proti francoski policiji, ki je skušala preprečiti, da bi se skupina vkrcala na manjši čoln, borili z ognjemetom in palicami. Policija je v mraku uspela prijeti enega osumljenega tihotapca in nekaj migrantov, ki se niso uspeli vkrcati.

'Zmanjkalo mi je drugih možnosti'

Vse od tega nesrečnega jutra za družino, ki čaka na pokop Sarinega trupla, skrbijo francoske oblasti. Ahmed se zaveda, da je na družbenih omrežjih deležen hudih kritik, da ga ljudje obtožujejo, da je svojo družino izpostavljal nepotrebnemu tveganju.

"Nikoli si ne bom odpustil. Ampak morje je bila edina izbira, ki sem jo imel. Zmanjkalo mi je drugih možnosti. 14 let sem preživel v Evropi, ki me je zavračala," je povedal za britanski medij. Več let si je namreč neuspešno prizadeval, da bi si v Evropski uniji zagotovil stalno prebivališče. Irak je sicer zapustil zaradi grožnje tamkajšnjih milic. Belgija mu je prošnjo za azil na primer zavrnila z argumentom, da je njegovo rojstno mesto v Iraku uvrščeno na varno območje.

V čolnu je umrlo pet oseb, vključno s sedemletno deklico.
V čolnu je umrlo pet oseb, vključno s sedemletno deklico. FOTO: AP

Otroci so sicer zadnjih sedem let živeli pri sorodnikih na Švedskem, a pred kratkim je prejel obvestilo, da jih bodo skupaj z njim deportirali v Irak. "Če bi vedel, da obstaja en odstotek možnost, da lahko obdržim otroke v Belgiji, Franciji, na Švedskem ali Finskem, bi jih obdržal tam. Želel sem si le, da gredo moji otroci v šolo. Nobene druge pomoči nisem želel. Želel sem si le, da bi jih zaščitil, da bi zaščitil njihovo otroštvo in njihovo dostojanstvo," je povedal Ahmed.

Po smrti sedemletnice se je odzvala tudi njena učiteljica na Švedskem. "V šoli je imela veliko prijateljev. Ves čas so se igrali skupaj. Nato pa smo februarja slišali, da jo bodo kmalu izgnali," je povedala. Dodala je še, da je učila tudi druge otroke v družini in da je bila nad novico o deportaciji šokirana. "Žalosti me, da se je to zgodilo tako prijetni družini."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou