Tujina

Na predsedniških volitvah v Šrilanki zmagal vodja marksistične stranke

Kolombo, 22. 09. 2024 16.26 | Posodobljeno pred 17 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na predsedniških volitvah v Šrilanki je zmagal vodja marksistične Ljudske osvobodilne fronte (JVP) Anura Kumara Dissanayaka, ki je prejel nekaj več kot 42 odstotkov glasov, je danes sporočila volilna komisija otoške države. Aktualni predsednik Ranil Wickremesinghe je zasedel tretje mesto. Novi predsednik naj bi prisegel v ponedeljek.

Šrilanški volivci so 55-letnemu vodji JVP Anuru Kumaru Dissanayaki namenili dobrih 42 odstotkov glasov. Drugo mesto je s slabimi 33 odstotki glasov zasedel vodja glavne opozicijske stranke v državi, sredinske Združene moči ljudstva (SJB), Sajith Premadas, tretji pa je bil aktualni predsednik Ranil Wickremesinghe z nekaj več kot 17-odstotno podporo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Anura Kumara Dissanayaka
Anura Kumara Dissanayaka FOTO: AP

Še pred objavo uradnih izidov je zunanji minister Ali Sabry na družbenih omrežjih Dissanayaka razglasil za zmagovalca. "Čeprav sem močno podpiral predsednika Ranila Wickremesingheja, so se prebivalci Šrilanke odločili in v celoti spoštujem njihov mandat za Anuro Kumara Dissanayaka," je zapisal.

Sobotne volitve so bile sicer prve po protestih zaradi gospodarske krize v državi, ki so julija 2022 pospešili odhod tedanjega predsednika Gotabaye Rajapakse.

Po njegovem odstopu je bil na predsedniški položaj imenovan Wickremesinghe, ki mu je po nemirih uspelo znova vzpostaviti red. Spričo krize so nato sprejeli nepriljubljen varčevalni načrt Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

myomy
22. 09. 2024 17.33
Komunizem je prihodnost.