Tujina

Na Otoku preiskujejo sumljive smrti več kot 2000 bolnikov z duševnimi težavami

Essex, 09. 09. 2024 16.43 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Veliki Britaniji se je začela dolgo pričakovana javna preiskava smrti več kot 2000 bolnikov z duševnimi težavami, ki so skrivnostno umrli v bolnišnici v Essexu. Predsednica preiskovalnega odbora je povedala, da število bolnikov, ki so v zadnjih 24 letih nenadno umrli, dejansko presega 2000. Odvetnica, ki zastopa številne od družin pa je povedala, da so bolniki preden so umrli poročali o fizičnih in spolnih zlorabah.

Predsednica preiskovalnega odbora, baronica Lampard, je pohvalila "pogum in moč" družin umrlih in dodala, da brez njihove predanosti in neutrudne kampanje danes verjetno ne bi začenjali tako obsežne preiskave. 

Preiskava bo preučevala smrti bolnikov s težavami v duševnem zdravju v 24-letnem obdobju do konca leta 2023. Pred začetkom zaslišanja so družine pred stavbo v Chelmsfordu, kjer poteka preiskava, namestile transparente in plakate s slikami svojih ljubljenih, ki so umrli. Preden so vstopili v zgradbo, so imeli minuto molka, poroča Sky News. 

Družine umrlih pred stavbo v Chelmsfordu
Družine umrlih pred stavbo v Chelmsfordu FOTO: Profimedia

 

Preiskavo so sicer pred časom že skušali začeti, a so naleteli na težavo, saj niso imeli dovolj pravne moči, da bi priče prisilili k pričanju. Nova javna preiskava pa ima to zakonsko možnost, kar pomeni, da je zavrnitev pričanja kaznivo dejanje. Družine umrlih so k temu že dolgo pozivale, saj želijo, da se zasliši zaposlene britanskega javnega zdravstvenega sistema (NHS), ki so delali v enotah, kjer so umrli njihovi bližnji. 

Zaslišanja bodo predvidoma potekala naslednji dve leti. 

Grozljive zgodbe: 'Le nekaj dni pred smrtjo je klical domov in povedal, da je bil posiljen'

Svojci so za medije v okviru svoje kampanje že večkrat delili srce parajoče zgodbe in pristojne pozivale, naj odgovorijo na njihova vprašanja. "Želim vedeti, kaj se je zgodilo z mojim sinom," je pozvala denimo Melanie Leahy. Njen 20-letni sin Matthew je umrl le osem dni po tem, ko so ga pripeljali v oddelek za duševno zdravje v Essexu.

Zdravstveno osebje v varovani enoti za duševno zdravje v Chelmsfordu naj bi ugotovilo, da se nenadoma ne odziva in poklicali mamo. Ta je prihitela v bolnišnico, a žal prepozno. Spominja se, da je vstopila v sobo in videla sina, ki je v modri bolnišnični halji ležal na vozičku. "Želela sem ga samo prijeti in ga spraviti spet k življenju," je povedala.

Osebje naj bi ji nato reklo: "Ne dotikajte se ga, to je kraj zločina". "Odpeljali so me v stransko sobo in vprašali, kakšen pogreb sem načrtovala zanj. Načrtovala sem njegov 21. rojstni dan, ne pogreba," je povedala. 

Melanie Leahy s fotografijo njenega pokojnega 20-letnega sin Matthewa
Melanie Leahy s fotografijo njenega pokojnega 20-letnega sin Matthewa FOTO: Profimedia

Kmalu po sinovi smrti se ji je začelo dozdevati, da to, kar so ji v bolnišnici povedali, ne drži. Hkrati niso odgovorili na vprašanja glede resne obtožbe, ki jo je njen sin podal le nekaj dni pred smrtjo. Matthew je namreč poklical očeta in mu povedal, da je bil posiljen. Nato je poklical policijo, na posnetku pa je slišati, kako je operaterki povedal, da je "bil posiljen in da zdravniki tega nočejo priznati". Policija je tudi obiskala enoto, vendar pa nikogar niso aretirali. 

Preiskava njegove smrti je nato pokazala, da je umrl po "nizu številnih napak", osebje pa je celo ponaredilo njegov načrt oskrbe. 

Odvetnica družin: 'Obtožbe o fizični in spolni zlorabi so se pogosto pojavljale'

Med leti boja za odgovore se je gospa Leahy srečala s številnimi drugimi družinami, ki so prav tako izgubile svoje ljubljene, prav tako bolnike v Essexu.

Leta 2021 je bil Essex Partnership University NHS Foundation Trust tudi kaznovan z globo v višini 1,5 milijona funtov (1,8 milijona evrov) zaradi napak pri oskrbi, ki so povzročile smrt 11 bolnikov. Priznali so krivdo za kršitve varnost, kar pomeni, da niso "preprečili samomorov". Od takrat je število preiskovanih smrti samo še naraščalo.

Odvetnica Priya Singh, ki zastopa na desetine družin, vpletenih v preiskavo, pravi, da so podrobnosti o primerih grozljive. "Obtožbe o fizični in spolni zlorabi se pojavljajo zelo, zelo velikokrat," je povedala za Sky News in dodala, da ne gre zgolj za malomarnost, pač pa da gre za zlorabo. 

Prepričana je, da je ključnega pomena, da se med potekom nove preiskave pripravijo nacionalna priporočila za zaščito bolnikov z duševnim zdravjem po vsej državi. "To se vsekakor dogaja po vsej državi. Psihiatrična oskrba v tej državi trenutno skoraj ne ustreza namenu," je prepričana.

Direktor psihiatrične ustanove: 'Preiskovalcem bomo pomagali najti vse odgovore'

Paul Scott, izvršni direktor psihiatrične ustanove Essex Partnership University NHS Foundation Trust, je dejal: "Vemo, kako boleč bo ta čas za tiste, ki so izgubili ljubljene, in v mislih smo z njimi". 

"Še naprej bomo delali vse, kar je v naši moči, da bomo podprli baronico Lampard in njeno ekipo pri zagotavljanju odgovorov, ki jih iščejo bolniki, družine in negovalci," je še povedal. 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
10. 09. 2024 10.11
+1
Zahodna družba je le korak od propada... Po eni strani se legalno ubija duševne in druge bolnike po drugi szrani pa neomejeno odvaža osebke ki tu zgoraj nimajo nicesar iskati... Mi je dobesedno žal onih ki so tako ta svet zapustili... Program evtanazije se kot je videti po Hitlerju še vedno izvaja...
NeXadileC
09. 09. 2024 21.59
+1
Kdaj pa pridejo KOVID zločini na vrsto. Tudi Beovićka ima morda kaj za povedati?
NeXadileC
09. 09. 2024 21.57
+1
Post mortem? Sistem vedno šteka, le pri opresiji vodi.
McGregor---
09. 09. 2024 21.43
+2
Ah ne, pa ne v 🇬🇧, oni so civilizirani, imajo lepo kraljevo družino, o kateri se redno piše in narod brez genocidov v svoji zgodovini osvajanj,....
ZIPPO
09. 09. 2024 21.42
+2
24 let??? Grozljivo in žalostno. Človek človeku....
Ariaxx
09. 09. 2024 21.30
+4
V danasnjih casih!! V “civilizirani druzbi”? Šokirana sem. Grozljivo, nedopustno? Kam gremo kot druzba?
ŠTRAJK ZA VSE
09. 09. 2024 21.06
+4
Da posiliš duševno bolnega človeka, ti ne pripada drugega kot dosmrtni zapor. Ni drugega. Leta 1600 so bile v Evropi vislice, danes pa so dosmrtni zaporti....
Jon Bacek
09. 09. 2024 20.52
+3
Blue Dream
09. 09. 2024 20.21
+5
Kaki "človek" moraš to biti da zlorabiš osebo v težavah. Človek se ne rodiš človek postaneš.
a res je
09. 09. 2024 20.17
+8
Povsod kjer so v oskrbi nemočni ljudje, od otrok, psihično bolnih, bolnikov v bolnicah, do oskrbovancev v upokojenskih domovih, lahko prihaja do zlorab in osnova bi morala biti, da bi bile nameščene kamere.
Nace Štremljasti
09. 09. 2024 20.09
+5
kaj pa lahko pričakuješ od saksoncev dobrega nič
Blue Dream
09. 09. 2024 20.23
+3
bohinj je zakon
09. 09. 2024 20.02
+5
Britanci? Vsi smo presenečeni.
Grma53
09. 09. 2024 19.36
+3
Pri nas bi bili v taki situaciji čisto brez politikov