Tujina

Na Islandiji zopet izbruhnil vulkan, evakuirali so Grindavik

Grindavik, 29. 05. 2024 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na polotoku Reykjanes na jugozahodu Islandije je po podatkih tamkajšnjega meteorološkega urada zopet izbruhnil vulkan, kmalu zatem pa so oblasti zopet evakuirale bližnje mesto Grindavik. Objekte so evakuirali tudi v bližnjem geotermalnem zdravilišču Modra laguna, največji islandski turistični znamenitosti.

"V bližini Sundhnúkagígarja, severno od Grindavika, se je začel izbruh," je islandski meteorološki urad sporočil danes, skoraj tri tedne po koncu prejšnjega izbruha, ki se je začel 16. marca. 

Pred izbruhom je bila izmerjena "intenzivna potresna dejavnost," meteorološki urad pa je poročal tudi o staljeni kamnini, ki se je nabrala v magmatski komori pod mestom Svartsengi, kjer se nahaja elektrarna, ki oskrbuje z elektriko in vodo približno 30.000 prebivalcev. Elektrarno so evakuirali že lani decembra, od takrat je večinoma vodena na daljavo. Za njeno zaščito so bile zgrajene pregrade.

V ponedeljek zvečer je meteorološki urad po poročanju Guardiana, sporočil, da je bilo samo v zadnjih sedmih dneh izmerjenih približno 400 potresov. 

Izbruhi vulkana na Islandiji niso nič novega, so pa novost za polotok Reykjanes, zato vulkanologi menijo, da se je v regiji začelo novo obdobje seizmične dejavnosti. 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skinwalker
29. 05. 2024 19.56
Ta novica je enaka kod da porocate da v puscavi ni dezevalo 100 let