Tujina

V Franciji aretirali prvega moža Telegrama, Rusi zahtevajo pojasnila

Pariz, 25. 08. 2024 07.49 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoska policija je na letališču v bližini Pariza aretirala francosko-ruskega milijarderja, soustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Telegrama Pavla Durova, in sicer zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z njegovo aplikacijo za sporočanje Telegram. "Dovolj je Telegramove nekaznovanosti," je dejal eden od preiskovalcev, ob tem pa izrazil presenečenje nad tem, da je Durov sploh prišel v Francijo, saj je vedel, da ga iščejo. Na pridržanje so se že odzvale ruske oblasti in v Rusiji živeči ameriški žvižgač Edward Snowden.

Francoske oblasti so 39-letnega Pavla Durova aretirale na letališču Le Bourget severno od francoske prestolnice, potem ko je s svojim zasebnim letalom prispel iz azerbajdžanskega Bakuja. 

BFMTV poroča, da so ga iskali na podlagi francoskega naloga za aretacijo, češ da ni sprejel zadostnih ukrepov za omejevanje kriminalnega delovanja na platformi, zaradi česar so le-to uporabljali za pranje denarja, trgovino z drogami in deljenje pedofilskih vsebin.

Že danes naj bi se pojavil na sodišču, na podlagi neimenovanih virov še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pavel Durov
Pavel Durov FOTO: Profimedia

Francoski urad OFMIN, ki se ukvarja s preprečevanjem nasilja nad mladoletniki, je zanj izdal nalog za aretacijo zaradi domnevnega omogočanja kaznivih dejanj, vključno z goljufijami, trgovino z drogami, spletnim ustrahovanjem, organiziranim kriminalom in spodbujanjem terorizma.

"Dovolj je Telegramove nekaznovanosti," je dejal eden od preiskovalcev, ob tem pa izrazil presenečenje nad tem, da je Durov sploh prišel v Francijo, saj je vedel, da ga iščejo.

Odziv Rusije in žvižgača Snowdna

Na Durovo pridržanje sta se odzvala rusko veleposlaništvo v Parizu in zunanje ministrstvo v Moskvi. "Od francoskih organov smo takoj zahtevali, da pojasnijo razloge za pridržanje, in zahtevali zaščito njegovih pravic ter odobritev konzularnega dostopa. Francoska stran zaenkrat zavrača sodelovanje v tej zadevi," izjavo veleposlaništva povzema AFP.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je potrdila, da je Moskva zaprosila za konzularni dostop do Durova, in ocenila, da zaradi njegovega francoskega državljanstva "Francija meni, da je to njegovo glavno državljanstvo". Durov ima namreč poleg ruskega tudi francosko državljanstvo in državljanstvo Združenih arabskih emiratov, kjer je bival zadnjih nekaj let.

Na aretacijo Durova se je na omrežju X odzval tudi v Rusiji živeči žvižgač Snowden. "Durova aretacija je napad na temeljni človekovi pravici do govora in združevanja. Presenečen in globoko žalosten sem, da se je Macron spustil na raven jemanja talcev kot sredstva za dostop do zasebnih komunikacij. S tem ne ponižuje le Francije, ampak ves svet," je zapisal.

Kdo je Pavel Durov?

Durov je znan kot ruski Mark Zuckerberg, ker je pri 22 letih ustvaril Vkontakte, največje rusko družbeno omrežje. Njegovo premoženje revija Forbes ocenjuje na 15,5 milijarde ameriških dolarjev (slabih 14 milijard evrov).

Aprila je v enem svojih redkih intervjujev povedal, da je zamisel o aplikaciji za šifrirano sporočanje dobil zaradi pritiskov ruske vlade na rusko družbeno omrežje VK. Tega je leta 2006 ustvaril skupaj s tremi sodelavci, leta 2014 pa je prodal svoj delež v podjetju in zapustil Rusijo. Tako odločitev je sprejel, ker ni hotel sodelovati z rusko tajno službo in ji posredovati šifriranih podatkov svojih prvih uporabnikov.

Durov je Telegram, ki se za Facebookom, YouTubom, WhatsAppom, Instagramom, TikTokom in Wechatom uvršča med glavne platforme družbenih medijev, ustanovil leta 2013. Aplikacijo za šifrirano sporočanje je predstavljal kot alternativo velikim platformam v lasti ZDA, ki so bile deležne številnih kritik zaradi komercialnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov, navaja AFP. Sam se je na drugi strani zavezal, da nikoli ne bo razkril nobenih podatkov o svojih uporabnikih.

Po odhodu iz Rusije se je poskušal ustaliti v Berlinu, Londonu, Singapurju in San Franciscu, na koncu pa se je odločil za Dubaj. Njegovo podjetje s sedežem v Združenih arabskih emiratih se je uspelo izogibati regulacijam, ki so jih v zadnjem času - zlasti v Evropi - vse pogosteje deležne velike spletne platforme. Telegram je imel julija letos več kot 950 milijonov aktivnih uporabnikov.

Vse, odkar se je začela rusko-ukrajinska vojna, je Telegram postal kritičen vir informacij in tudi veliko dezinformacij, povezanih s konfliktom.

V Rusiji rojeni milijarder podjetnik in ustanovitelj Telegrama Pavel Durov je razkril, da ima več kot 100 bioloških otrok. Na fotografiji je oglas, ki prodaja "genski material Pavla Durova". Platforma je oglas odstranila v 24 urah po objavi.
V Rusiji rojeni milijarder podjetnik in ustanovitelj Telegrama Pavel Durov je razkril, da ima več kot 100 bioloških otrok. Na fotografiji je oglas, ki prodaja "genski material Pavla Durova". Platforma je oglas odstranila v 24 urah po objavi. FOTO: Profimeda

Trdi, da je oče več kot 100 otrokom

V nedavni objavi na Telegramu je Durov zapisal, da je z darovanjem sperme zaplodil nič manj kot 100 otrok v 12 državah. "Pravkar sem izvedel, da imam več kot 100 bioloških otrok. Kako je to mogoče za nekoga, ki ni bil nikoli poročen in raje živi sam?" je zapisal.

Nato je pojasnil, da ga je pred 15 leti bližnji prijatelj, ki je imel v zakonu težave pri zanositvi, prosil, naj jima donira spermo. Na kliniki, kamor je šel, so mu povedali, da je "vrhunski darovalec" in da bi lahko njegove donacije pomagale parom po vsem svetu.

"Koncept se je zdel dovolj nezaslišan, da me je prepričal, da privolim v darovanje sperme," je še dodal.

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pešec
26. 08. 2024 09.01
Je že 26 organizacij za človekove pravice protestiralo, kot so takoj ko je Rusija pred leti vložila obtožbo proti njemu. Niso ga aretirali. Lahko smo srečni ker imamo demopracijo
Stauffenberg
26. 08. 2024 08.13
+2
Zahodna plutokracija ima težave, vseh medijev pač ne more kupiti.
Dimnikar84
26. 08. 2024 08.07
+3
Napad na svodobo govora
slavaukrajini
26. 08. 2024 08.06
-5
V Ukrajino z njim.....da mu Ukrajinci zglihajo tiste radijatorcke
nestabilen
25. 08. 2024 21.05
+6
Oglasil se je Elon Musk in zahteva da se Pavel Durov takoj izpusti.Kaksno komedijo so naredili Francozi.Kaj je Pavel rekel ?? Oglejte si intervju z Tucker Carlsonom.
Zmaga Ukrajini...
25. 08. 2024 21.49
-9
mask je rekel, da se durovića izpusti? hahahaha.... In ne hvala, tega rusofilića zblojenega pa prav gotovo nihče normalen ne bo gledal.
Moncsa
26. 08. 2024 08.34
+3
Durov je bil izgnan tudi iz Rusije, ker tudi Rusom ni hotel izdati informacij. Osel.
Bagzii
25. 08. 2024 20.46
+7
Telegram, edina platforma pomkateri pride v javnost sicer ogromno propagande (Ukr in Ruske) vsekakor pa preveč resnice po okusu Zahoda, kjer je sprejelmljiva zgolj ukrajinsko zahodna propaganda (to kar dnevno spremljamo v medijih) to je težava Telegrama
Zmaga Ukrajini...
25. 08. 2024 21.58
-4
"...preveč resnice po okusu Zahoda" ? Kaj pa, če je to prava resnica? A ti ne pove precej že samo podatek, da se putler sploh ne oglaša v zvezi z ukrajinsko kontraofenzivo v Kursku? Prevedeno po rusofilsko to pomeni, da to sploh ne obstaja, a ne? Če o tem ne pišejo moskovitski propagandisti, tega ni. Torej naftni depo v regiji Rostov ne gori že sedmi dan,... Ukrajinci niso z neptunom uničili zadnjega še delujočega moskovitskega trajekta v Kerški ožini,... ukrajinska kontraofenziva v regiji Kursk, Belgorod in Brjansk ne obstaja, četudi je sam guverner Kurska ob začetku izjavil, da je potrebno evakuirati 133.000 ljudi,... itd., itd. Kajpak je vse to le "zahodna propaganda", ker moskovitska resnica je popolnoma drugačna in bolj pisana na kožo moskvićem.
pešec
26. 08. 2024 09.03
+1
Na pol ovca
25. 08. 2024 20.41
+6
Kakšna dvojna merila da boli ko so tega aretirali v Rusij2018 i ker ni želel dati informacij o isis teror. celici v Rusiji ki je komunicirala na telegramu so bili v zraku in polni obsodb vsi zahodni mediji in raznorazne uahodne človekoljubne organizacije.... danes ob aretaciji v parizu an podlagi naloga za aretacijo izdan 15 min pred pristankom njegovega letala od teh ni slišati niti pip
Racional-ec
25. 08. 2024 20.14
-3
Ze ko ga vidis tako nasminkanega ruskega Kena ti je vse jasno…lahko bi z Murkom v duetu nastopal, deluje mi da bi se ujela 😂
avgust.
25. 08. 2024 19.33
+8
Kot je rekel Carlson "Tema se hitro spušča na nekdanji svobodni svet. Opozorilo lastnikom platform, ki se uprejo cenzuri po nareku zahodnih vlad in obveščevalnih agencij". Pa ravno Francija, ki je veljala za steber demokracije in svobode. Res je, kar pravi Carlson. Je pa zanimivo še nekaj - totalna feminizacija zahodne politike. Po Merklovi so največjea aktualna imena zahodne politike Von der Layen , Giorgia Meloni, Le Pen in če zmaga še Kamala Harris,...
jedupančpil
25. 08. 2024 19.42
+5
Monster_cat
25. 08. 2024 20.03
+6
ptuj.si
25. 08. 2024 19.20
-5
Zakaj pa rabijo Rusi pojasnilo? Saj ni več njihov državljan.
marjanovic.drazen
25. 08. 2024 19.17
+1
Durov je ustanovil V kontakte in mu je Putin zaplenu ko je postal bogat. KGB-FSB mu je uletel v hiso brez razloga. Zaradi straha je sel v Ameriko in okoli po svetu in ustanovil Telegram. Ni problem v njemu ampak v Telegramu kjer ni cenzure in lahko vsak otrok vidi kar ne bi smel
jedupančpil
25. 08. 2024 19.43
-1
Na pol ovca
25. 08. 2024 20.43
+2
glej ti ex dunajskega kojušarja sedaj nato konjušarja spet lažeš
Monster_cat
25. 08. 2024 19.02
+5
Geštel pa od belga pustega mesa in pa tune...
slayer2
25. 08. 2024 18.56
+6
Zahod prav išče,da jih dobi po buči,samo potem bo prepozno!!!
Zmaga Ukrajini...
25. 08. 2024 18.58
-7
marjanovic.drazen
25. 08. 2024 19.18
+1
Durov je zbezal iz Rusije zaradi Putina. Zdej se Rusija dela neumno
3320.
25. 08. 2024 19.41
+1
Ja, in kam je zbežal, na bolje, ni videt.
slavaukrajini
26. 08. 2024 08.09
-1
NeXadileC
25. 08. 2024 18.45
+5
Tole se bolj zd iz trte zvit napad na prostomisleče ljudi, povsod.
LedenaGora
25. 08. 2024 18.38
-3
Glede na kakšne oglase ima Telegram in kako zelo dostopno je vse tam, je zadnji čas, da naredijo temu konec. Kdorkoli je kdaj imel aplikacijo telegram v o čem govorim. Preostali pa si jo prvo naložite in potem komentirajte pa predlagam, da si jo tudi izbrišete, takga dostopa nepotrebujete.
LedenaGora
25. 08. 2024 18.40
+0
Tam se neda niti skupine narest brez, da bi potem preplavilo ogromno ljudi, ki bojo prodajali droge spolne usluge...
Mukec
25. 08. 2024 18.36
+6
Haha, in potem pravijo, da je pri nas svoboda hovora 🤣
Rudar
25. 08. 2024 18.40
-3
Robi nima jajc.
25. 08. 2024 18.51
+0
Jožajoža
25. 08. 2024 18.34
+4
Janšizem je ZLOOOOO
marjanovic.drazen
25. 08. 2024 19.18
-7
štrekeljc
25. 08. 2024 19.25
+6
P1800
25. 08. 2024 18.08
+8
Povezovanje Durova z Rusijo je nesmisel nekoga, ki praznoglavo natovcuje, vse kar ga povezuje z Rusijo je izvor, nimam intersesa pametovat, vse je že davno znano, praznoglavi seveda ne vidijo kje tiči problem, no če ne prej bodo spoznali, ko v EU ne bodo mogli več kje komentirat , verjetno niti na tem portalu ne, če ne bo skladno z agendo, aja Jenkiji tako daleč nikdar ne bodo šli, raje se bodo naslajsli od daleč kako deluje njihov projekt v tvorbi imena EU, Musk pa zdej ve da se mora EU izogniti v dolgem loku
StricKozamurnik
25. 08. 2024 18.08
+12
Naj živi cenzura, le, da je demokratična. Ave cenzor!!!
Zgubica Ukrajini...
25. 08. 2024 18.39
+5
r h
25. 08. 2024 17.34
+3
Sami človeški iz.....i.