Tujina

Na Cipru vročinski val ne popušča: živo srebro nad 40 stopinj Celzija

Nikozija, 07. 06. 2024 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
2

Na Cipru že več dni vztrajajo visoke temperature, ki čez dan presegajo 40 stopinj Celzija, ponoči pa se spustijo do malo pod 30 stopinj. Glede na napovedi vremenoslovcev bodo visoke temperature vztrajale še do prihodnjega tedna.

Otok se z vročino spopada od ponedeljka. V prestolnici Nikozija za danes napovedujejo 44 stopinj Celzija.

V zadnjih dneh se je živo srebro čez dan povzpelo preko 40 stopinj Celzija, ponoči pa se ni bistveno spustilo in vztrajalo malo pod 30 stopinjami. To pa je nevarno, saj se telo zaradi vročine med spanjem ne more spočiti, svarijo zdravniki.

Vročinski val na Cipru
Vročinski val na Cipru FOTO: AP

Ministrstvo za delo je odredilo, da je treba čez dan ustaviti vsa dela na prostem. Zaradi intenzivne uporabe klimatskih naprav pa je poraba električne energije v četrtek dosegla zgornjo mejo energetske zmogljivosti otoka. Zaradi tega so v četrtek na omrežje ponovno priključili elektrarno, ki je bila v vzdrževanju. V šolah pa so v četrtek zaradi neznosnih temperatur prekinili pouk.

Ministrstvo za zdravje svetuje prebivalcem in predvsem turistom, naj nosijo svetla oblačila, pijejo veliko tekočin in ostajajo v senci.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragica Cegler
07. 06. 2024 18.09
-3
Kaj so to na Cipru sami obarvani?
exdetektiv
08. 06. 2024 10.03
+0