Tujina

'Necenzurirani' intervju: zamujali 40 minut, Trumpov glas pa kot iz risanke

Washington, 13. 08. 2024 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Intervju Elona Muska z republikanskim predsedniškim kandidatom ZDA Donaldom Trumpom so zaznamovale tehnične težave, ki jih je tehnološki velikan pripisal kibernetskemu napadu. Njun dvourni pogovor je bil prijateljski in nikoli nasprotujoč. Trump je ponovil že izrečene trditve, da Rusija ne bi napadla Ukrajine, če bi on ostal na položaju predsednika, ter hvalil avtoritarne vladarje. Pojasnil pa je tudi, zakaj meni, da mu je nezakonito priseljevanje rešilo življenje.

Pogovor z Donaldom Trumpom, za katerega je Elon Musk napovedal, da bo necenzuriran in namenjen "odprto mislečim neodvisnim volivcem", se je začel z več kot 40-minutno zamudo, saj so številni uporabniki težko pridobili dostop do prenosa v živo, na trenutke pa so imeli tudi težave z zvokom. 

Ko se je intervju končno začel, je X-ov števec pokazal 1,3 milijona registracij, nekdanji predsednik ZDA pa je občasno zvenel, kot bi šepetal. Nekateri poslušalci so komentirali, da je slišati kot junak iz risanke.

Trump in Musk
Trump in Musk FOTO: AP

Musk: Krivi so hekerji

Musk je za težave v objavi okrivil "obsežen napad DDOS na omrežje X". "Porazdeljeni napadi z zavrnitvijo storitev, t. i. napadi DDoS, so poskusi preobremenitve spletnega mesta, da bi bilo težko dostopno ali nedostopno," je pojasnil. Domnevni kibernetski napad je po njegovih besedah dokaz, da ljudje v ZDA nasprotujejo temu, kaj ima Trump za povedati.

Kaj je povzročilo tehnične težave ali kdo bi lahko stal za morebitnim domnevnim napadom, sicer še ni jasno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Napad DDoS pošlje zelo veliko signalov spletni tarči, da jo prekine," je za BBC pojasnil Anthony Lim, direktor Centra za strateški kibernetski prostor in mednarodne študije v Singapurju. "Malo verjetno je, da bi to vplivalo samo na eno storitev ali funkcijo na spletnem mestu." Po njegovih besedah je možno tudi, da bi veliko število ljudi, ki so poskušali poslušati pogovor, začasno onesposobilo storitev.

Musk je sicer sporočil, da je bil sistem pred njunim klepetom v živo testiran z osmimi milijoni sočasnih poslušalcev.

Kako je Musk obrnil ploščo

Odnos med Muskom in Trumpom se je z leti spreminjal. Musk, najbogatejši človek na svetu, ki je pred volitvami leta 2020 podpiral sedanjega predsednika, demokrata Joeja Bidna, je medtem prestopil v Trumpov tabor. V tokratnem intervjuju sta se dotaknila vrste tem, od poskusa atentata na Trumpa prejšnji mesec na volilnem shodu v Pensilvaniji do njegove želje, da bi ZDA dobile protiraketni obrambni sistem, kot ga ima Izrael, in problematike priseljevanja. 

Musk je uvodni del pogovora namenil hvaljenju njegovega poguma med poskusom atentata 13. julija v mestu Butler v Pensilvaniji, ko ga je krogla zadela v uho. Trump pa je napovedal, da se namerava na volilni shod v Butler vrniti oktobra. V nadaljevanju je ponovil že izrečene trditve, da Rusija ne bi napadla Ukrajine, če bi on ostal na položaju predsednika, pohvalil je ruskega predsednika Vladimirja Putina, kitajskega predsednika Ši Džinpinga in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, češ da gre za avtoritarne vladarje, ki so najboljši. 

Trump: Nezakonito priseljevanje mi je rešilo življenje

Trump je spregovoril tudi o Bidnovi odločitvi, da po katastrofalni razpravi in pritisku demokratov izstopi iz predsedniške tekme, kar je označil za "državni udar". Izrazil je ogorčenje, ker je na Bidnovo mesto prišla podpredsednica Kamala Harris. "Odkar se je vsa ta prevara začela, ni dala niti enega intervjuja," je dejal Trump, ki je po tej zamenjavi izgubil vso prednost v anketah. 

Kritiziral je njena pretekla dejanja in trdil, da je kriva za velik porast nezakonitih prehodov meje, saj je bila "zadolžena" za ameriško-mehiško mejo. Potarnal je nad priseljenci, ki v ZDA vstopajo brez dokumentov.

Hkrati pa je pojasnil, da mu je prav nezakonito priseljevanje "rešilo življenje".  Povedal je namreč, da je med shodom 13. julija obrnil glavo, da bi pogledal graf nezakonitega priseljevanja, kar mu je pomagalo izogniti se krogli in preživeti poskus atentata.

Poskus atentata na Donalda Trumpa
Poskus atentata na Donalda Trumpa FOTO: AP

Trumpova vrnitev na X

Njun pogovor je bil prijateljski in nikoli nasprotujoč si. Trump je Muska med drugim pohvalil zaradi načina, kako je odpuščal delavce v svojih podjetjih. Čeprav je bil v preteklosti skeptičen do električnih vozil in je obljubljal, da bo ukinil zvezne subvencije, je zdaj pohvalil proizvajalca avtomobilov Tesla, katerega lastnik je tudi Musk.

Ponedeljkov pogovor je hkrati pomenil Trumpovo vrnitev na omrežje X, platformo, s katere je bil odstranjen kmalu po nemirih in napadih na Kapitol 6. januarja 2021. Za zdaj sicer še ni jasno, ali bo Trump, ki zdaj objavlja na svojem spletnem mestu Truth Social, še naprej objavljal na X.

Proti koncu dvournega pogovora je Musk izrazil svojo podporo Trumpu in volivce pozval, naj podprejo kampanjo republikancev. "Za vznemirljivo, navdihujočo prihodnost, ki se je ljudje lahko veselijo in so optimistični ter navdušeni nad tem, kar se bo zgodilo," je dejal.

Povabil tudi Kamalo Harris

Musk sicer postaja vse bolj vpliven glas v ameriški politiki. Na omrežju X ima več kot 190 milijonov sledilcev in se redno spušča v politične polemike. Nedavno se je vključil tudi v nov politični odbor, ki podpira Trumpovo kampanjo.

Po pogovoru s Trumpom je Musk na X zapisal še: "Vesel bi bil, če bi na X Spaces gostil tudi Kamalo".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (380)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
13. 08. 2024 20.46
+3
v verginiji so skrajn olevi udrli v trampov sedeš kampanije. praktično nič o slabih zadevah od kamale in od njenega podpredsedniškega ... hmm tale waltz je čudak in nima nič z navadnimi ljudi.
dannyer
13. 08. 2024 19.49
+2
takšni napadi so kar pogosti. tudi na you tube. so problem. celo grozili so mu da naj ne ima ta pogovor zanimvo.
odpisani zasedli vlado
13. 08. 2024 18.39
+3
Onemogel oranžnolasec starček trump je prej trdil,da je Biden kateri je od njega starejši samo 3.leta prestar za predsednika.Sedaj pa je preusmeril njegovo blodilo in trdi,da je Kamala Haris premlada za predsednico.Temu klovnu res ni več pomoči.Hahahahahahaha
jank
13. 08. 2024 18.32
+3
Razočarani Musk, ker mu je sin postal hči, se je javil za volivca Trumpa, čeprav je bil prej pri demokratih, bolje, podpiral je Baidna. Vedno želi biti na pravi strani malhe. Kot kaže se je še enkrat več zmotil.
odpisani zasedli vlado
13. 08. 2024 18.25
+2
Hahahaha.Oranžnolasec starček trump se nikakor ne more sprijazniti,da bo po volitvah imel odvzem imunitete in se mu bo sodilo za prvih 36 kriminalnih dejanj kjer bo obsojen na zaporno kazen.Nato sledijo še ostala dejanja katera so mu vsa dokazana.Seveda se na vseh štirih z lažmi in zavajanjem bori,da bi spodkopal Kamalo kar pa mu ne uspeva in mu ne bo. Tako mu ostane samo adios oranžni amigos v svoj novi dom z rešetkami.Hahahahaha
jank
13. 08. 2024 17.52
+1
Ameriška imigranta Musk in Trump se borita proti priseljencem. Kako verodostojno in človekoljubno! Papež Frančišek ju ima rad!.
Mikl
13. 08. 2024 17.01
+5
Najboljši je bil pa Muskov meme .. ko je napisal da naj Thierry Breton ( EU komisionar, ki je zagrozil z cenzuro intervjuja ) naredi korak nazaj in si pokavsa lastni fris .. pa prosim da tole ostane ker ni žaljivo ... Thierry Breton je drugace od leta 2015 državljan Senegala, kjer je njegova evropska plača samo 5% obdavčena ... nam pa davke nabijao.. Musk je korak pred vsemi zato se ga bojijo kot hudič križa
Mikl
13. 08. 2024 17.03
+5
Njegova plača naj bi bila okoli 20.000€ ... kar se tiče državljanstva je pa vse preverjno in res .. zdaj veste kdo nas lupi
Stane Adami?
13. 08. 2024 16.04
+2
Pod Ličino pa ne moreš komtitar, sedaj ko vemo, da so petkove kolesarje organizirali kriminalci.
frenk707
13. 08. 2024 16.23
+0
ličina je bil janšev provokator, ki je dal policiji razloge za brutalno posredovanje,.... ne zavajaj janševec.
Mikl
13. 08. 2024 16.55
+0
odpisani zasedli vlado
13. 08. 2024 18.28
+2
Stane Adami?: Končno ga je doletela pravica v Prištini kjer so ga dobili z drogo.Da se "lićina" ukvarja z preprodajo droge se je v sloveniji vedelo a ga je naša nesposobna policija pustila kar pri miru in ni bila v stanju ukrepati.Upajmo,da ga ne izročijo v slovenijo,ker bo tukaj takoj na prostosti saj golobova perjad ne more brez belega prahu tako,da ga bo musarca nemudoma oprostila.
SlobodaNE
13. 08. 2024 15.45
-1
Janša, Janša so se drli tete in strici pred sodiščem. Narod opran s perwollom res
Magic-G-spot
13. 08. 2024 16.04
+6
Kako moras bit sele opran da 2 leti kolesaris za vlado ki ti potem dviguje loparcke pred zdrogiranimi levaki, ko pa jih izvolite pa Klakocarka na Dunaj Golob v Vatikan, Sarec, ki pa sploh ni bil izvoljen pa na ministrstvo za obrambo, da Bratuskove raje ne omenjam. Vse funkcije so zasedli taki, ki se zelijo znebit levakov.... to pa je pervol ultra.
biggbrader
13. 08. 2024 16.28
+3
Kulčki pa so piciklirali pol leta okoli sodišča in pretepali novinarje pod patronatom Lićine.
Belibog
13. 08. 2024 15.34
+3
Politične parazite v Bruslju je strah, ker je Trump podprl idejo Muska o "Government Efficiency Commission", ki bi temeljito pregledala vse vladne izdatke, saj jih skrbi, da bi tudi v EU prišlo do takih pobud, zato poskušajo z napadi na X in Muska omejiti svobodo govora.
SlobodaNE
13. 08. 2024 15.45
-3
O čem ti to? Kr neko desničarsko zamotavanje
štajerski janezek
13. 08. 2024 15.22
+4
Zasledil sem zanimiv intervju Hararija v katerem novinarju razlaga, da fe zmaga Trump je konec novega svetovnega reda. In WEF... pa ideje o svetovni vladi...
Belibog
13. 08. 2024 15.22
+8
Kljub poskusu cenzure Evropski komisiji ni uspelo ustaviti velikega intervjuja med Muskom in Trumpom.Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je namreč želel Elona Muska utišati oziroma Donalda Trumpa cenzurirati pred načrtovanim intervjujem. V pismu je zapisal, da ima obveznost, da prepreči širjenje škodljivih vsebin na platformi X. “Z velikim občinstvom pride večja odgovornost,” je zapisal na omrežju X.
visoki
13. 08. 2024 15.11
-3
dva populista ki kar nekaj nakladata
visoki
13. 08. 2024 15.05
-1
dva,ki ne vesta koliko otrok imata
SlobodaNE
13. 08. 2024 14.52
+0
Sredi poletja zaviti v črnih cunjah, po moje tem modelom ni jasno nič.
SlobodaNE
13. 08. 2024 14.46
+5
CNN komaj prebavlja trumpa kamelo pa do neba povzdigujejo. Vse te medije bi blo treba ukinit,
Magic-G-spot
13. 08. 2024 14.30
+1
Če bi 24ur podprli Trumpa in desnico bitudi kakšne oohvale leteke v komentarjih zdaj pa samo negativizem. Kritizira tako levica kot desnica.
Zmaga Ukrajini...
13. 08. 2024 14.40
-3
Zakaj bi podpirali trampa? Saj pa ni naloga medijev špilati agitpropagando politikov. Njihova naloga je javnosti poročati čim bolj neodvisno, realno, z upoštevanjem njihove temeljne naloge - zagotavljanje demokracije s tem, da so ljudje obveščeni s preverjenimi in realnimi novicami. Če je tramp butast, zakaj bi moral biti kdo drug kriv temu? A zato, ker pišejo o tem? Lej, če tip tega ne bi hotel, se pač ne bi smel potegovat za najvišje mesto v demokratični državi. Seveda je znano, da ima rad diktatorje in bi očitno rad tudi iz Amerike naredil diktaturo (kot tudi mask), vendar je zaenkrat še vedno demokracija in mora pač špilati po pravilih ameriške demokracije.
SlobodaNE
13. 08. 2024 14.46
+2
Ne mediji morajo čuvat priseljence pa njihovo vero. To je za fuul pomembno
E.Nigma
13. 08. 2024 14.58
+0
štajerski janezek
13. 08. 2024 14.59
+0
Zmaga... psiholog ni pomagal? Mogoce predpise vecji odmerek... nevem🤣🤣🤣
Magic-G-spot
13. 08. 2024 15.05
+1
Lepo ti piše kaj je povedal. Če bi on bil predsednik do vojne sploh nebi prišlo. A ti to navijaš za vojno? In še nekaj. Ne se slepit da pljuvajo po Trumpu ker so neodvisni saj niti enega članka ni, ku bi pooljuval Bidna pa sta se pod njegovo administracijo odprle dve novi fronti. Ti enostavno sploh neveš kaj želiš. Poslušaj govor Trunpa, ki ga je inel v ZN dobro oremusli in poten povej ali je butast. V dvorani je dobil velik aplavz. Ti bereš 24ur in si ustvarjaš sliko o Trum
Douglas Dietz
13. 08. 2024 18.46
Zakaj tako neodvisno ne poročajo o Kamali? Ne se smešit model
Zmaga Ukrajini...
13. 08. 2024 20.41
+1
rovtarjem pač ni pomoči. Če ni, pač ni... Pa kaj naj bi poročali o Kamali? Če veš kaj "zanimivega" o njej, kar z besedo na dan. Samo ne si izmišljevat, da ne boš deležen kakšne težke tožbe. Sicer pa ne vem zakaj se sploh silite brat in pisarit tule. Imate svoj medij - norotv, ki vam lahko servira novice "po želji". Grda Kamala, prečudovit tramp, moskovija zmaguje,...
Prijazna
13. 08. 2024 14.27
+1
V Sloveniji smo lahko zadovoljni, da imamo Robija in Tino.
M_teoretik
13. 08. 2024 14.26
-1
En dugmu v tazadnjo lezeta?
patogen
13. 08. 2024 14.20
+6
Za levičarja je Anis simbol uspešneža, ne pa Trump in Musk.
OvcjiPastir
13. 08. 2024 14.25
+0
Prijazna
13. 08. 2024 14.25
-1
patogen
13. 08. 2024 14.35
+1