Tujina

Morilec njene hčere bi moral ždeti v zaporu, a se kot vojak bori v Ukrajini

Moskva, 28. 06. 2023 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi umora nekdanjega dekleta bi moral v zaporni koloniji prestajati 17-letno zaporno kazen. A nenadoma je mati umorjene na spletu zagledala njegovo fotografijo v vojaški uniformi. Po poizvedovanju je družina pokojne izvedela, da so Vladislava Kanjusa aprila res izpustili na prostost, saj je pristal na sodelovanje v bojih v Ukrajini.

Vladislav Kanjus
Vladislav Kanjus FOTO: Profimedia

Vladislav Kanjus je leta 2020 brutalno umoril svoje nekdanje dekle Vero Pehtelevo. 23-letnico je več ur posiljeval in pretepal, in čeprav so sosedje poklicali oblasti, pa se policija ni odzvala. Po smrti dekleta so preiskovalci na njenem telesu odkrili 111 poškodb.

Zločin, za katerega je sodišče 26-letnega Kanjusa po poročanju Meduze julija 2022 obsodilo na 17 let zapora v zaporni koloniji, je storilec izvedel kmalu potem, ko se je študentka iz Kemerova odločila zapustiti nasilnega partnerja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav bi moral biti torej morilec 23-letnice zaklenjen za rešetkami, pa je mama pokojne spomladi med brskanjem po družbenih omrežjih zasledila fotografijo Kanjusa v vojaški uniformi in z orožjem v roki. Družina žrtve se je zaradi tega obrnila na zvezne službe za prestajanje zaporne kazni in naposled izvedela, da je bil morilec 28. aprila letos resnično izpuščen iz zapora. Pristal je namreč na sodelovanje v bojih v Ukrajini.

Kot je dejala zagovornica človekovih pravic Aljona Popova, je bil Kanjus pred pritožbeno obravnavo, ko se je namesto tega raje odločil za vojno. Pojasnila je tudi, da mu je ta odločitev omogočila pomilostitev brez pritožbenega postopka.

Vera Pehteleva
Vera Pehteleva FOTO: Profimedia

Mati umorjenega dekleta je zaradi izpustitve Kanjusa pretresena. Prepričana je namreč, da bo lahko obsojenec zdaj zlahka prestopil mejo in se maščeval vsem, ki so na sodišču pričali proti njemu.

Novačenje zapornikov je bilo sicer znana praksa zasebne ruske vojske Wagner. Jevgenij Prigožin je prejšnji mesec dejal, da je v Ukrajini umrlo okoli 10.000 od 50.000 rekrutiranih zapornikov. Bili so namreč v prvih bojnih črtah krvave bitke za Bahmut. "Imel sem 50.000 zapornikov, 20 odstotkov jih je umrlo," je takrat dejal Prigožin.