Tujina

Mora biti Zahod pripravljen na boj s 'smrtonosno četverico'?

London, 24. 07. 2024 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Velika Britanija mora biti pripravljena na vojno v treh letih in podvojiti svojo vojsko, saj se grožnje Rusije, Kitajske, Irana in Severne Koreje vse bolj povečujejo, opozarja novi poveljnik britanske vojske. Novinarjem je dejal, da se Zahod sooča s "preobratom" in da bi konflikt, ki bi vključeval vsaj eno od zgoraj naštetih držav, lahko povzročil "pomembno detonacijo" na geopolitičnem prizorišču.

General Sir Roly Walker, načelnik generalštaba je zaskrbljen. Tako zelo zaskrbljen, da je prepričan, da morajo tako Združeno kraljestvo kot zavezniki biti povsem pripravljeni na boj v roku treh let. Gre za oceno, ki temelji na sovražnosti Kitajske do Tajvana, jedrskih ambicijah Irana in militarizaciji Rusije, ki je postala jasna z invazijo na Ukrajino.

A Walker ima velike ambicije, prepričan je namreč, da bi lahko britanska vojska v samo treh letih "podvojila svojo moč, do konca desetletja pa celo potrojila". In to ne z dodatnimi sredstvi, temveč z uporabo tehnologije in tehnik, razvitih na ukrajinskih bojiščih, kot so brezpilotna letala in umetna inteligenca, piše Guardian. A vendar je britanska vojska zdaj konkretno oslabljena, Ukrajini je podarila tanke, rakete, artilerijo in velike količine streliva. Laburistična vlada se je sicer zavezala, da bo obrambne izdatke s sedanje ravni povečala, vendar še ne vedo točno, kdaj.

Britanska vojska
Britanska vojska FOTO: AP

Medsebojna odvisnost med Rusijo, Kitajsko, Iranom in Severno Korejo se namreč povečuje, pravi Walker, kar se je nazadnje pokazalo v Ukrajini. Iran in Severna Koreja sta denimo ruski vojski nabavila orožje, Kitajska pa komponente za pomoč vojaškim prizadevanjem.

"Težava je v tem, da je obvladovanje vsake krize, ki vključuje katero od teh držav, veliko, veliko težke, saj se medsebojno podpirajo z orožjem, komponentami in obveščevalnimi podatki," je opozoril. Prepričan je namreč, da bi lahko iz te vojne Rusija odšla jezna in maščevalna zaradi vse podpore, ki jo je deležna Ukrajina. Tako bi lahko predstavljala veliko grožnjo sprva evropskim državam, nato pa še ZDA. 

Sicer nismo "na poti v vojno" vendar moramo vseeno "odvrniti" vsak poskus, je dodal. In ne samo Walker, zaskrbljen je tudi nekdanji generalni sekretar Nata George Robinson, ki je dejal, da se soočamo s "smrtonosno četverico", kar kaže, da države resno gledajo na Kitajsko, Rusijo, Iran in Severno Korejo.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA