Tujina

Medtem ko se skrivajo pred ruskimi bombami, njihove kreacije razstavljajo v New Yorku

New York, 26. 02. 2022 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
0

Znašli so se sredi vojne vihre, ne vedo kaj prinaša jutri, zavedajo pa se, da njihove kreacije presegajo okvire vojne. Medtem ko se ukrajinski modni oblikovalci pred streli in raketami skrivajo v kleteh in zakloniščih, pa so njihove modne kose na ogled postavili v New Yorku.

V New Yorku so razstavili in dali v prodajo dela šestih ukrajinskih modnih oblikovalcev, ki se trenutno nahajajo v oblegani Ukrajini. "Kachorovska je trenutno v središču Kijeva," je dejala strateginja za svetovne modne blagovne znamke Jen Sidary. "Z družino se trenutno skriva v nekem zaklonišču," je dodala. 

Drugi oblikovalec, Frolov, je poskušal pobegniti na varno tako kot na tisoče drugih Ukrajincev, vendar so mu oblasti preprečile, da zapusti državo. "Do poljske meje, ki mu običajno vzame šest ur vožnje, je sedaj potreboval 25 ur. Žal pa so sporočili, da moški stari med 18 in 60 let ne morejo zapustiti države, zato se še z nekaterimi drugimi skriva," je dejala Sidarijeva. 

Projekt promocije ukrajinskih modnih oblikovalcev je Sidarijeva zagnala že lani, saj so se napetosti v Ukrajini začele že takrat stopnjevati. Vedela je, da bo to pravi čas za pomoč oblikovalcem. "Sprva je šlo za predstavitev, ozaveščanje in pridobivanje naročil kupcev. Sedaj ko je Ukrajino napadla soseda, pa je ta projekt postal prava misija." 

Njena pomočnica Alina Bairamova se je rodila v Kijevu, njena družina je še vedno v prestolnici. Strokovnjakinja za blagovno znamko in trženje je Sidaryjevi pomagala pri projektu in prevajanju. Pravi, da zadnje dni težko zaspi, saj je njena družina sredi vojne vihre. "Ena od večjih eksplozij je odjeknila pred nekaj minutami le streljaj stran od mamine hiše," je dejala Bairamova. Meni, da je pomembno, da svetovna skupnost razume pomen ruske invazije. Prepričana je, da je Ukrajina samo začetek, agresija bi se lahko razširila na druge države. 

Pravita, da bosta še naprej pomagali svojim prijateljem in družini v Ukrajini. Sidaryjeva je dejala, da je z oblikovalci vsak dan v kontaktu, saj se "moram prepričati, da so na varnem"

pasica vojna v Ukrajini