Tujina

'Množični' napad z droni sprožil požar, Rusi odredili evakuacijo

Toropets, 18. 09. 2024 06.41 | Posodobljeno pred 22 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ruski regiji Tver je bila odrejena delna evakuacija. Lokalni ruski guverner Igor Rudenja je sporočil, da so se za ta ukrep odločili potem, ko je "množični" napad brezpilotnih letal v regiji sprožil požar. Ni pa še razkril, ali je napad terjal tudi smrtne žrtve.

Guverner ruske regije Tver Igor Rudenja je dejal, da skušajo službe za nujne primere v mestu Toropets požar, ki je vzplamtel po domnevnem ukrajinskem napadu z droni, lokalizirati. Čeprav mestne oblasti trdijo, da so razmere v Toropetsu pod nadzorom, so se kljub temu odločili za delno evakuacijo prebivalcev.

Avtobusi so bili tako zgodaj zjutraj že pripravljeni za odhod, poroča BBC. Ni sicer znano, koliko ljudi od 13.000 prebivalcev mesta bodo evakuirali.

Ruski državni mediji poročajo, da bodo regionalne šole in vrtci danes ostali zaprti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na spletu so se sicer pojavili posnetki, ki naj bi v mestu prikazovali močno eksplozijo, a BBC ob tem poudarja, da posnetki niso preverjeni. Prav tako še niso uspeli potrditi niti poročil, da naj bi bilo v napadu zadeto skladišče orožja.

Mesto Toropets se nahaja približno 380 kilometrov severozahodno od ruske prestolnice in približno 470 kilometrov severno od meje z Ukrajino. Na tem območju je na satelitskih posnetkih "toplotne vire" zaznala tudi vesoljska agencija Nasa. Z območja regije Tver so poročali celo o potresu majhne magnitude.

O nočnih napadih so poročali tudi v regijah Brjansk, Kursk, Orjol, Smolensk in Belgorod. Lokalni uradniki so dejali, da so sestrelili 54 brezpilotnih letal. Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je povedal, da so bili v "napadu brezpilotnika na minibus" v mestu Šebekino ranjeni štirje civilisti.

Ukrajina poročil o domnevnih napadih za zdaj še ni komentirala. Medij ob tem poudarja, da trditev niso mogli neodvisno preveriti.