Tujina

Množica žrtev nesojenega tasta princese Diane: posilil več kot 65 žensk?

London, 10. 10. 2024 08.29 | Posodobljeno pred 4 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predator v Harrodsu. Tako je britanska medijska hiša naslovila dokumentarec o pokojnem egiptovskem poslovnežu in milijarderju, za katerega se je nekdaj domnevalo, da bi lahko postal tast priljubljene britanske princese Diane. A obtožbe o njegovih spolnih zlorabah segajo daleč onkraj londonske veleblagovnice Harrods in vse do leta 1977. Svojo zgodbo o spolnih zlorabah Mohameda al Fayeda je sedaj povedalo še dodatnih 65 žensk.

V stik z britansko medijsko hišo BBC je stopilo še 65 žensk, ki pokojnega egiptovskega poslovneža Mohameda al Fayeda obtožujejo spolnih zlorab. Njegove domnevne žrtve so razkrile nove podrobnosti o spolnem nadlegovanju, spolnih napadih in posilstvih.

Pričevanja segajo daleč onkraj britanske luksuzne veleblagovnice, čeprav je 37 od 65 prič v preteklosti resnično delalo prav v Harrodsu. Njegove žrtve naj bi tako postale tudi ženske, ki niso bile zaposlene le v njegovih podjetjih. Številne naj bi nesojeni tast princese Diane pod pretvezo zaposlil tudi na svojem domu ter jih nato spolno izkoriščal. Zlorabe pa naj bi se odvilaje tudi v njegovi vili v Oxtedu.

Mohamed al Fayed
Mohamed al Fayed FOTO: Profimedia

Ena od prvih obtožb sega še v čas preden je egiptovskemu poslovnežu z nakupom veleblagovnice Harrods uspel "veliki met". Leta 1977 oz. osem let preden je al Fayed postal znano ime v Združenem kraljestv naj bi namreč egiptovski poslovnež v Dubaju zalezoval in grozil eni od žensk, ki ga obtožujejo grozodejstev. Podobne zgodbe so pripovedovale tudi zaposlene v Harrodsu. Al Fayed naj bi se pri njih prek svoje varnostne ekipe posluževal podobnih taktik ustrahovanja.

Še ena domnevna žrtev je povedala, da je v zgodnjih 80 letih, ko je bila stara 21 let,delala v cvetličarni, ko jo je opatil eden od Al Fayedovega osebja. Po njenem pričevanju so jo takrat odpeljali v pariški hotel Ritz na domnevni razgovor za službo, ko naj bi jo poslovnež spolno napadel. Še eno pričevanje medtem prihaja kar s strani BBC-jeve vizažistke, ki je povedala, da jo je moški spolno napadel leta 1989 med intervjujem na njegovem domu v Parizu.

Prijavila se je za mesto varuške, nato je bila večkrat posiljena

Leta 1985 se je ena od domnevnih žrtev odzvala na oglas za zaposlitev za pozicijo varuške in guvernante v Surrey. Takrat je 19-letno dekle oddalo zahtevano vlogo in fotografijo, ob intervjuju za zaposlitev pa se ji je sicer zdelo najbolj nenavadno vprašanje, ali je v zvezi oz. če je bila kdaj v preteklosti v zvezi. "Ko sem odgovorila, da nisem, se je zdela oseba, ki me je intervjuvala, olajšana," je povedala.

Da gre za delo na dvorcu družine Al Fayed v Oxtedu, je ugotovila šele, ko so ji ponudili službo. Mati jo je takrat spodbudila, naj delo sprejme. "Takrat so me z limuzino odpeljali skozi impresivna vhodna vrata dvoca Barrow Green Cour. Spomnim se tudi dolgega dovoza do ogromne hiše," se je spominjala sogovornica. V notranjosti pa so jo odpeljali v majhno in slabo osvetljeno sobo z enojno posteljo, mizo in stacionarnim telefonom. Prav zvonenja slednjega ji je kasneje naganjalo strah v kosti, saj je pomenil klic Al Fayeda.

Kip Diane in Dodija Al Fayeda
Kip Diane in Dodija Al Fayeda FOTO: AP

V dvorec je prišla v pričakovanju, da bo tam videla otroke, a je našla le poslovneža. Takrat so se po njenih besedah začeli ponavljajoči spolni napadi. V petih dneh je otroke videla le dvakrat, a z njimi ni smela komuniciratu. Al Fayed pa jo je v tem času večkrat spolno napadel. Posilil jo je na različnih lokacijah na posestvu, tudi v njeni majhni sobici. Počutila se je ujeto: "Ko se enkrat znajdeš v hiši, ne moreš ven iz nje. Oditi bi moral namreč po dolgem dovozu in skozi velik vrata. Nekdo pa bi ti moral vrata odpreti."

Ko je nekega dne spakirala kovček in "delodajalcu" povedala, da želi oditi ter da ne razume, zakaj je sploj tam, jo je ta zavrnil. Dejal ji je, da bo "opis delovnega mesta sčasoma postal veliko bolj jasen". Obljubil ji je več denarja ter celo, da ji bo kupil hišo, a ko ga je ponovno zavrnila in ponovila željo, da odide, se je Al Fayed razjezil.

Po več dneh ji je vseeno dovolil, da odide, a eden od njegovih uslužbencev jo je posvaril, da ne sme nikomur povedati, kaj se je dogajalo na posestvu. "Izbrali so me za potencialno spolno partnerico oz. igračko za Al Fayeda. Zato tudi takšna vprašanja na intervjuju - želeli so ugotoviti, ali sem še vedno devica," pravi danes.

Za medij je spregovorilo več žensk, ki so pripovedovale podobno zgodbo. Da so bile zaposlene kot varuške, kiharice, služkinje, a kasneje so bile v zasebnih rezidencah Al Fayeda večkrat zlorabljene. Tudi one so povedale, da se je ob njihovem prihodu zdelo, da služba sploh ne obstaja.

'Sem bila morda prav jaz prva?

Spregovorila je tudi Sheenagh, ki se je odpovedala pravici do anonimnosti. Sprašuje se, ali je bila prav ona tista prva žrtev egiptovskega mogotca. Al Fayeda je pred 47 leti, ko je bila sama stara 25 let, spoznala med delom v banki v Dubaju. Njegovi obiski pa so takrat kmalu postali bolj redni in bolj osebni.

Mohamed al Fayed jo je začel spraševati o njenem osebnem življenju in njeni pretekli karieri, nato pa jo je povabil na sestanek za delo pri njem. Na pogovoru v njegovi pisarni pa ji je nato moški na rame položil roke, ki so se kmalu znašle tud na drugih delih njenega telesa. Ko je hotela pobegniti, ji je Al Fayed blokiral dostop do vrat, a ga je udarila in se uspela prebiti mimo njega. Takrat ji je dejal: "To boš morda še obžalovala."

 

Mogotec jo je za tem nenehno zalezoval: "Grožnja je bila pristona ves čas, na kar me je enkrat tudi opozoril. 'Rekel sem ti, da boš obžalovala. Si opazila, da mi ne moreš pobegniti?' mi je dejal." Med zalezovanjem pa jo je, kot trdi, večkrat tudi otipaval. "Molila sem, da bi njegovo početje opazil še kdo drug," se je spominjala.

Nato pa se je zdelo, da je Al Fayed nenadoma izginil. Kasneje je ugotovila, da je zapustil Dubaj in znova je lahko zadihala, o dogodkih pa je z možem spregovorila šele leta 2015, ko se je njegovo zdravje začelo slabšati. Kot je dejala, je bila to edina skrivnost med njima in želela mu jo je povedati še pred njegovo smrtjo.