Tujina

Množica skrajnežev vdrla v hotel, poškodovanih 10 policistov, eden nezavesten

Rotherham, 04. 08. 2024 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Veliki Britaniji že več dni vztrajajo nasilni protesti, a britanski mediji zdaj poročajo o pravem kaosu. Množica desničarskih skrajnežev je namreč vdrla v hotel v Rotherhamu. Posredovali so policisti, vendar pa so se nasilneži nato spravili še nadnje. Poškodovanih jih je najmanj 10. V hotelu, v katerem naj bi bili nameščeni prosilci za azil, so metali kose lesa, stole in druge predmete, razbili so okna, najmanj enega policista pa so morali kolegi zaradi poškodb odnesti s prizorišča. Britanski premier pa je skrajnežem obljubil: "Zagotavljam vam, da boste obžalovali, da ste sodelovali v teh izgredih."

Izgredi desničarskih skrajnežev so v angleškem mestu Rotherham dosegli novo stopnjo kaosa. Izgredniki so namreč po poročanju Sky Newsa vdrli v hotel Holiday Inn. Kot poroča britanski medij, naj bi hotel uporabljali za nastanitev migrantov, vendar pa ni znano, ali je bil v času vdora v poslopju kateri od prosilcev za azil.

Interventna policija je množici skušala preprečiti vdor v hotel, a so ob tem tudi sami postali tarča napadov skrajnežev. Slednji so namreč v policiste in hotel metali stole in več drugih predmetov ter na poslopju razbili več oken in steklena vrata. Pri vhodu so celo zanetili požar, ki pa so ga varnostne službe pozneje pogasile.

Poškodovanih je najmanj 10 policistov, vključno s policistom, ki je ostal po napadu izgrednikov nezavesten. 

Kljub vsemu so si britanski varnostni organi prizadevali, da bi izgrednikom preprečili vdor v hotel, a so bili naposled pri tem neuspešni. Ob tem je več moških napadlo tudi policijske avtomobile, med drugim s policijskim ščitom, ki so ga uspeli izmakniti policistu.

Nasilne demonstracije tudi v Middlesbroughu

Skupina demonstrantov, med katerimi je bilo nekaj tudi zamaskiranih, pa je v Middlesbroughu metala opeke in druge predmete v policiste, ki so posredovali ob nemiru. Protestniki so proti policistom s ščiti potiskali goreče zabojnike; cesta pa je bila tako posuta s kadečimi se smetmi.

Clevelandska policija je sporočila, da je bilo od začetka protesta v Middlesbroughu okoli 14. ure opravljenih "več aretacij". Več kot 300 ljudi je namreč po mestu korakalo s transparenti in vzklikalo: "Želimo svojo državo nazaj."

Nekateri so na cesto podrli železne stebričke, da policijska vozila niso mogla priti mimo, eden od protestnikov pa si je drznil sesti na pokrov policijskega avtomobila.

Več podjetij, vključno z McDonaldsom, je zaradi na stotine izgrednikov preventivno zaklenilo svoja vrata.

'Obžalovali boste, da ste sodelovali v teh izgredih. To je obljuba'

Britanski premier Keir Starmer je dal policiji "polno podporo", da sprejme vse potrebne ukrepe za odziv na skrajneže, ki skušajo sejati sovraštvo. V nedeljo je na novinarski konferenci dejal, da bodo tisti, ki so sodelovali v nasilju, to obžalovali in da se bodo soočili z zakoni.

"Policija bo aretirala ljudi, posamezniki bodo pridržani, sledile bodo obtožbe in obsodbe," je obljubil Stramer. "Zagotavljam vam, da boste obžalovali, da ste sodelovali v teh izgredih. Ne glede na to, ali ste sodelovali neposredno ali pa ste sovraštvo zgolj širili na spletu," je dejal.

Poudaril je namreč, da tu ne gre za organiziran protest, temveč za golo razbojništvo, ki "nima mesta na naših ulicah ali na spletu". Podobno je dejala notranja ministrica Yvette Cooper, ki je prav tako obljubila, da bodo ljudje, vpleteni v nemire, "plačali ceno".

Kot poročajo britanski mediji, je bilo zaradi nemirov, ki so izbruhnili po smrti treh mladih deklet v plesnem studiu v Southportu, aretiranih več kot 100 ljudi.