Tujina

Mladoletni strelec na sodišču: Za strelski pohod sta kriva moja starša

Beograd, 08. 10. 2024 15.33 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od grozljivega strelskega pohoda na beograjski osnovni šoli je minilo skoraj leto in pol, na sodišču pa je sedaj prvič pričal tudi 14-letni osumljenec pokola na OŠ Vladislava Ribnikarja. Na posebnem sodišču je mladoletni strelec dejal, da sta za njegovo odločitev za strelski pohod v resnici kriva njegova starša.

Sojenje za strelski pokol na Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v okolici Beograda, ki se je odvilo maja lani, je stopilo v novo fazo. Na sodišču je namreč pričal tudi 14-letni osumljenec za smrt desetih ljudi, poročajo srbski mediji. Pod njegovimi streli je takrat padlo devet učencev in varnostnik na šoli. Kaj je osumljenec povedal pred sodnikom?

Deček je 3. maja lani vzel dve očetovi pištoli, ju skril v nahrbtnik ter se odpravil v šolo. Kot je pričal, se masaker ne bi mogel zgoditi, če ne bi imel dostopa do očetovega orožja. Krivdo pa je naprtil tudi mami.

Policistka pred OŠ Vladimirja Ribnikarja v Beogradu
Policistka pred OŠ Vladimirja Ribnikarja v Beogradu FOTO: AP

"Dejal je, da je za smrt njegovih sošolcev v resnici kriva njegova mama," je za Telegraf.rs povedal eden od prisotnih v sodni dvorani. Ta naj bi namreč nad sinom vršila ogromno pritiska ter od njega neprestano zahtevala, da je v vsem najboljši. Ko njenih pričakovanj ni dosegel, se je razjezila ter ga zmerjala. Vse to naj bi rezultiralo v odločitvi najstnika, da na beograjski šoli izvede pokol.

14-letniku je med pričanjem postalo slabo, po besedah Telegrafovega vira je namreč njegov obraz postal rdeč, zaradi česar mu je zdravnik na sodišču izmeril krvni pritisk. Sojenje se je nato nadaljevalo.

Osumljenca so danes prvič odpeljali iz otroške psihiatrične ustanove, kjer se nahaja vse od aretacije. To je bil tudi njegov prvi nastop na sodišču, kjer je stopil pred družine umorjenih otrok. Doslej je sicer že pričal pred višjim državnim tožilstvom v Beogradu, ko je govoril prek videopovezave.

Naslednja obravnava je razpisana za 17. oktober, ko naj bi se nadaljevalo zaslišanje 14-letnika.