Tujina

Milanović obljublja: Spletk in tajnih dogovorov v mojem mandatu ne bo

Zagreb, 06. 01. 2020 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Nikoli nisem bil človek velikih obljub in nerealnih pričakovanj. Tudi kot predsednik bom ostal tak, kakršen sem bil med kampanjo," je dejal novoizvoljeni hrvaški predsednik Zoran Milanović in državljane pozval, naj bodo "enotni v različnosti". Grabar-Kitarovićeva je svoj govor obarvala v domoljubje in napovedala dokončanje doktorata ter "dopust, ki ga pet let ni imela". Oba sta prekinila žvižge svojih podpornikov ob omembi nasprotnikovih imen.

Več videovsebin
  • Slavje Zorana Milanovića
    00:37
    Slavje Zorana Milanovića
  • Poraz Kolinde Grabar-Kitarović
    00:42
    Poraz Kolinde Grabar-Kitarović
  • Iz 24UR: Zoran Milanović na čelu Hrvaške
    04:29
    Iz 24UR: Zoran Milanović na čelu Hrvaške
  • Iz 24UR: Za boljše odnose s Slovenijo
    02:56
    Iz 24UR: Za boljše odnose s Slovenijo
  • Iz 24UR: Kdo je Zoran Milanović?
    03:12
    Iz 24UR: Kdo je Zoran Milanović?
  • Iz SVETA: Milanović novi hrvaški predsednik
    04:57
    Iz SVETA: Milanović novi hrvaški predsednik
  • Iz SVETA: Kaj bo s Kolindo Grabar Kitarović?
    02:50
    Iz SVETA: Kaj bo s Kolindo Grabar Kitarović?

"Dobrodošli v Tvornici zmage – kjer sem vam obljubil, da se bomo videli!" je po objavi rezultatov, ki so pokazali, da so ga hrvaški državljani izbrali za novega predsednika svojim privržencem dejal nekdanji predsednik hrvaške vlade in SDP Zoran Milanović. Na oder v znanem zagrebškem koncertnem prostoru Tvornica kulture je stopil v spremstvu svoje soproge, zdravnice Sanje Musić Milanović.

Zahvalil se je svojim volivcem in vsem, ki so šli na volišča, pa tudi svoji protikandidatki Kolindi Grabar-Kitarović. Žvižge, ki so pospremili omembo njenega imena, je prekinil. "Ne bomo delali tega! Imeli smo tako situacijo pred petimi leti – in nikoli več!" je bil oster.

Zoran Milanović napoveduje, da ne bo izdal zaupanja, ki so mu ga izkazali volivci.
Zoran Milanović napoveduje, da ne bo izdal zaupanja, ki so mu ga izkazali volivci. FOTO: Bobo

Povedal je, da je bila kampanja dolga in naporna ter se opravičil, če je tekom nje koga prizadel, saj da to ni bilo namerno. Sporočil je, da bo ostal tak, kakršen je bil v kampanji, da se nič ne bo spremenilo, ter da ne bo izdal zaupanja, ki so mu ga izkazali volivci.

Izpostavil je, da bo sledil ustavnim pooblastilom ter sodeloval z vsako hrvaško vlado, kot se spodobi v večstrankarski parlamentarni demokraciji. Kot je dodal, ni treba pričakovati njegovih nerealnih obljub, kot jih ni bilo niti med njegovim vodenjem hrvaške vlade. Obljubil je, da v njegovem mandatu ne bo spletk in tajnih dogovorov.

Dejal je, da se zaveda, da so na Hrvaškem ljudje, ki se ne morejo sprijazniti z njegovo zmago, a kot je dodal, je s tem treba živeti, ker je Hrvatov premalo, da bi se delili na ta način. "Štiri milijone nas išče svoj prostor pod soncem v Evropi. Trenutno to ne poteka tako, kot smo pričakovali, a obstaja upanje. Nimam iluzije v veleoblast, vem, kaj predsednik lahko in česa ne sme. Ne bo spletk in ne bo tajnih dogovorov. Vse stranke bodo zame formalno enake. Mi smo parlamentarna demokracija. To mogoče ni popolno, ampak boljšega nimamo."

Zatrdil je, da hrvaških državljanov ne bo delil. "Nekih stvari ni treba izreči, nekatere se morajo izreči drugače. Včasih sem znal škoditi ljudem. Moralno. A se tega nisem zavedal. Naj vedo, da to ni bilo namerno. Bodimo enotni v različnosti," je še pozval. "Če je tesna, a poštena zmaga prinesla malo vere v to družbo, sem srečen človek in se veselim," je sklenil in svojim podpornikom zaželel, naj se zabavajo "po pameti".

Grabar-Kitarovićeva svoj govor obarvala z domoljubjem

Grabar-Kitarovićeva je na oder v zagrebškem poslovnem poslopju City Plaza stopila v spremstvu soproga Jakova Kitarovića in podpornikov, med katerimi je bil tudi predsednik HDZ Andrej Plenković, svoje volivce pa je nagovorila z besedilom iz pesmi, ki je odmevala pred njenim prihodom na oder. "Naj bog čuva mojo Hrvaško," je dejala, nato pa cel govor izpeljala s poudarkom na domoljubju.

Na robu solz se je najprej zahvalila svoji družini in Plenkoviću za podporo. Zahvalila se je vsem, ki so volili zanjo, pa tudi vsem, ki so opravili svojo državljansko dolžnost ter se podali na volišča. "Očitno bi morala biti več med ljudmi, jim bolje prisluhniti. Hrvaška je izbrala, Zoran Milanović bo predsednik naslednjih pet let!" je dejala in mu čestitala za zmago. Ob omembi njegovega imena je tudi ona morala pomiriti izraze nezadovoljstva svojih privržencev.

Grabar-Kitarovićeva je priznala poraz z besedami, da bi očitno morala biti več med ljudmi in jim bolje prisluhniti.
Grabar-Kitarovićeva je priznala poraz z besedami, da bi očitno morala biti več med ljudmi in jim bolje prisluhniti. FOTO: AP

Takoj mu je ponudila roko sprave in izrazila upanje, da bo prenos oblasti potekal civilizirano, saj Hrvaška potrebuje stabilnost. Predlagala je, da bi se z Milanovićem dobila še pred uradnim prenosom oblasti, ki bo predvidoma februarja.

"Ne bom vračala z nizkimi udarci. Ostala bom zvesta sebi – nikoli nisem in nikoli ne bom rekla nič slabega za moje predhodnike ali moje naslednike," je zatrdila in dodala, da je bila Hrvaška ustvarjena s krvjo in je danes negovana z ljubeznijo.

Pozvala je k enotnosti v državi. "Ne verjemite lažnim novicam in tistim, ki gledajo samo na lastne interese. Cenite ljudi, ki se razdajajo za to državo. Stopite skupaj, ne ustvarjajte ideoloških razlik. Upam, da se bomo vsi lahko strinjali glede skupnih vrednot in da bomo končno začeli ustvarjati moderno, tolerantno, vključujočo Hrvaško, v kateri ne bo laži in nihče ne bo prizadel nikogar," je dejala in dodala, da si morajo še naprej prizadevati za pot v EU in Nato.

Milanoviću je čestitala še enkrat in mu zaželela uspeh, saj "gre za naše otroke". Napovedala je, da bo po predaji dolžnosti ostala na Hrvaškem in da jo čaka dokončanje doktorata. "Ne čudite pa se, če se bom že jutri odpravila na 10- do 15-dnevni dopust, ki ga nisem imela pet let," je še dodala v smehu. Vsem hrvaškim državljanom je zaželela mir in vse dobro ter jim ob Thompsonovi pesmi Lijepa li si zaželela, naj se zabavajo.

Skoraj 105.000 več glasov

Petletni mandat Grabar-Kitarovićeve poteče 18. februarja.

Milanović je v drugem krogu hrvaških predsedniških volitev Grabar-Kitarovićevo premagal za 104.901 glas. Zmagal je v štirih največjih hrvaških mestih, Zagrebu, Splitu, Reki in Osijeku, kot tudi v vrsti drugih mest, predvsem na severozahodu države in v hrvaški Istri. Volitve so pokazale, da tokrat ne bodo odločilni glasovi hrvaških volivcev iz drugih držav, čeprav je Grabar-Kitarovićeva dobila več deset tisoč glasov predvsem v Bosni in Hercegovini in Nemčiji, v katerih živi največ Hrvatov z volilno pravico. V Sloveniji je Milanović dobili 169 glasov, Grabar-Kitarovićeva pa 101, je objavila hrvaška volilna komisija.

Volilna udeležba je bila skoraj 55-odstotna, kar je nekoliko več kot v prvem krogu predsedniških volitev 22. decembra, ko je bil Milanović relativni zmagovalec s tremi odstotki prednosti pred Grabar-Kitarovićevo.

KOMENTARJI (376)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
06. 01. 2020 15.45
-19
Stonicknega sem pa kar ornk ruknil po smrku, ker se ne more sprijazniti, da je odkrit v svojih svinjarijah.
Brabus
06. 01. 2020 15.31
Malo se je " ogojijo".
dule100
06. 01. 2020 15.23
-4
Pazi "braća" so zmagali! Piranski zaliv je naš!
Dark Knight
06. 01. 2020 15.23
+12
Kako je si mi že včeraj rekel en izmed srebrnih nickov @ poneumljanje? Aja, ko mački stopiš na rep zacvili. In srebrni na veliko cvili, pod vsemi njegovimi nicki. :)))))
srebrnibreg
06. 01. 2020 15.30
-16
Stonickni kar sanjaj. Jatz sem svoje glede svojih nickov napisal tu javno in, če ti kaj ni jasno povej, da se zmenimo z uredništvom in gremo tja pa naj vse nicke od ene IP številke javno objavijo. Moje dovoljenje imajo takoj vendar skupaj s tvojimi. Zato ti je brez veze, da lažeš in zavajaš, ker ti nihče ne verjame. Si pač svečkarski obupanec pa še prebran si. Sedaj pa hočeš kot vedno svoje svinjarije obesiti na mene. POZABI.
srebrnibreg
06. 01. 2020 15.44
-15
Ti kar bodi siguren vendar tako kot lažeš in ponarejaš druge stvari tako lahko tudi lažeš in se sprenevedaš o mojih namišljenih nickih. To ti je tudi vse. Prebran si.
Dark Knight
06. 01. 2020 15.21
+8
Ejga brake, a zaj me misliš pa provocirati z spreminjanjem mojega nicka v nekaj balkanskega. Ma si bogi. :) sicer pa to meji na rasi.zem, te bo Fajonova po riti :)
Brakedirt
06. 01. 2020 15.26
-13
dörk, turskega lepo prosimpa ne da si komunajz uzaljen?
Brakedirt
06. 01. 2020 15.31
-9
bos sel ti tudi sedaj v eu jokat, kot tvoj komunajzl jovan? saj ves, rasizem pa to hahahaha
Dark Knight
06. 01. 2020 15.11
+12
Srebrni rabi malo več kot minutko za preklapljanje med profili :).
Brakedirt
06. 01. 2020 15.15
-11
srebrnibreg
06. 01. 2020 15.18
-16
Kaj ne poveš stonickni obsedenec. Pod katerim pa sem pisal med tem časom?
Brakedirt
06. 01. 2020 15.19
-9
v stoparici imas tudi komunisticne zmaj baterije?
Dark Knight
06. 01. 2020 15.20
+8
Brakedirt
06. 01. 2020 15.24
-9
dörk, plus si si pozabil stisniti. si zbegan?
Dark Knight
06. 01. 2020 15.10
+8
Vse to levičarsko obupno lajanje spodaj dokazuje, da imam prav :). Tudi toliko nimajo teli patroni pik, da bi vedeli kdaj je pametno odnehati :)))))
Dark Knight
06. 01. 2020 15.09
+9
Pa kaj je stonickini srebrni, me takoj pogrešate, eni nismo socialarji kot ppvprečen levičar, tudi lenuhi ne, imamo življenja in si ne moremo privoščiti celodnevnega vsakodnevnega dežuranja :)
Dark Knight
06. 01. 2020 15.07
+11
Ajga srebrni, kje so vsi tisti silni dokazi o ponarejanju? Še kar nič bismo videli :) hahahahhha
Dark Knight
06. 01. 2020 15.07
+2
Brakedirt
06. 01. 2020 15.11
-9
durk, zakaj sam sebi das plus? so ti to na rdeci trstenjakovi tako narocili?
Brakedirt
06. 01. 2020 15.12
-11
se opravicujem, dörk. tako kot döner hahahahahahaha
srebrnibreg
06. 01. 2020 15.14
-15
Vprašaj brakedirta in piljana kako smo pred kratkim zraven gledali na portalu kako spreminjaš nick v drugega, prebrali smo tudi odgovore pod enim nickom na moje vprašanje čeprav si svoje prvo mnenje v sklopu napisal pod drugim nickom, vidimo tudi to, da tako rekoč ni nihče na portalu ti si pa natolčeš ducat plusov v minuti ali dveh... Norčuješ si ti lahko iz svojih svečkarjev ne iz mene, ker bi ti še marsikaj lahko napisal vendar ni za javnost. Vse je vidno na kompu.
Dark Knight
06. 01. 2020 15.20
+7
Bravo srebrni, tvoje druge nicke naj sprašujem kako ste me kao dobili pri ponarejanju. Ma ti si res sam še za v zaprtega. :).
Dark Knight
06. 01. 2020 15.06
+8
Poneumljanje, brake, piljan , srebrni: en in isti posebnež :)
Brakedirt
06. 01. 2020 15.08
-10
si se spet resetiral? kdo ti je kriv, ce pa se vedno uporabljas tiste komunisticne zmaj baterije.
Dark Knight
06. 01. 2020 14.45
+11
Taktika srebrnega: vse druge non stop obtoževati operiranja pod več nicki in ponarejanja minusov, da se prekrije njegovo lastno ponarejanje :). Čisto po komunistični, če laž dovolj ponavljaš postane resnica :)
poneumljanje
06. 01. 2020 14.49
-13
Ti kar nakladaj isti si kot vaša stranka, zavajanje, laži, leplenje, žaljenje, ni , da ni, vsega ste sposobni! Kaj se sploh buniš, a te resnica boli, peče, srebrni ima prav, manipulatorji ste kakor vedno !
Brakedirt
06. 01. 2020 14.50
-9
kaj si se razpistolil s temi svojimi lazmi. nimas drugega, kot podtikati svojo nesposobnost drugim.
poneumljanje
06. 01. 2020 14.53
-14
Brake: A si videl, tabletko je vzel, zdaj pa akcija naprej !
srebrnibreg
06. 01. 2020 14.54
-14
srebrni samo piše to kar vidi in druge ozavešča o tvoji svinjariji na tem portalu. Sprijazni se, da si prebran in to bom ponavlajal v nedogled dokler boš te svinjarije počel. Preveč očitno je to videno o čem jaz pišem tako, da nikogar ne farbaj in se ne izgovarjaj.
Brakedirt
06. 01. 2020 14.58
-11
kaksno tabletko neki? sprejemnik v glavi ima prostora za 3 poste, ce jih je vec zablokira in se mora ponovno zagnati. durk, pridi k meni, ti vstavim nove varta baterije, da se mi ne bos tukaj zatikal cel vecer.
Dark Knight
06. 01. 2020 14.42
+9
Kako mali in bogi moraš biti, da zmago nekega politika na hrvaškem smatraš kot osebno zmago nad nekega našega Janeza, pa še to samo zato ker je v "sorodni" stranki. Kajne brake, srebrni, poneumljanje in še tistih par? :)
srebrnibreg
06. 01. 2020 14.46
-14
Kje sem pa to napisal, da je to zmaga nad nekim Janezom?
Brakedirt
06. 01. 2020 14.47
-8
samo tebe sem cakal durk. daj mi povej, ali si ti spremljal naso csu konferenco danes?
Dark Knight
06. 01. 2020 14.48
+6
Zakaj pa potem nonstop trstenjakovo omenjate levaki spodaj? Daj ne vleči se ven in ne delaj pamtetnega srebrni, ker nisi, to stalno dokazuješ. Brake, ti pa sploh nisi vreden ničesar. :)
poneumljanje
06. 01. 2020 14.51
-12
Res si mali in bogi, prav smiliš se mi. Daj napiši naslov, imam zdravnika soseda, ti bom zrihtal kakšno pomirjevalo !
Brakedirt
06. 01. 2020 14.53
-7
kako sem srecen, ko mi kaj takega rece nesposoben komunajz iz rdece trstenjakove.
Brakedirt
06. 01. 2020 14.35
-11
durk,durk, halo,halo..... a je ta tudi ze z jovanom v zagrebu?
poneumljanje
06. 01. 2020 14.39
-17
Preveč ste ga razkrinkali, zdaj je šel po tablete !
KAPIBARA
06. 01. 2020 14.35
-2
Laže ! Tako kot so vsi naši vse obljubljali, od tega pa samo nove rabota !
srebrnibreg
06. 01. 2020 14.31
-12
Stonickni obupanec pa nima druge ideje kako bi se skril pred sramoto, da so njegovi tudi na Hrvaškem dobili po pokvarjeni tintari kot, da piše neumnosti.
Brakedirt
06. 01. 2020 14.27
-9
vidim da so nesposobnega svetovalca iz trstenjakove le odpoklicali, namesto njega pa poslali kamionsko stevardeso durka. nobene prave razlike med njima, tale zadnji komunajz je za odtenek malo bolj zaljiv, sicer sem pa tega pri njih ze navajen. sedaj bom lahko primerjal, kateri hitreje laze in tece.
srebrnibreg
06. 01. 2020 14.32
-13
Saj je že pod drugim nickom od enih svojih stoterih.
Brakedirt
06. 01. 2020 14.34
-7
rad bi ga kulturno raztegnil cez njemu neznane kraje....
srebrnibreg
06. 01. 2020 14.39
-13
Brake- temu se je enostavno odpeljalo. Čudno pa mi je, da mu ta portal dovoljuje vse njegove svinjarije in početje na njem. Ta portal si je prisvojil kot svoj propagandni stroj na katerem bluzi pod stoterimi nicki in ponareja do onemoglosti tako sebi pluse in ostalim minuse. Samo, da bi dokazal kako dosti je janšistov in kako dosti pristašev ima. Dejansko je pa velika ničla.
Dark Knight
06. 01. 2020 14.43
+4
Srebrni, saj ti verjamejo no, vseh 16 levih fanatikov na tem portalu ti verjame :).
srebrnibreg
06. 01. 2020 14.54
-11
Če je kdo fanatik na tem portalu si to edino ti. Dobro veš zakaj.
mallonge
06. 01. 2020 14.24
-3
Tipični lopov z juga!
poneumljanje
06. 01. 2020 14.31
-13
Imaš prav, tvoj idol dosmrtni predsednik je pa res. Samo pazi, ker je maščevalen !
mallonge
06. 01. 2020 14.24
-1
Tipični lopov z juga!
srebrnibreg
06. 01. 2020 14.30
-13
Dark Knight
06. 01. 2020 14.10
+8
Vsi levaki , razen poneumljanja in piljana, ki bolj pozno vstajata, že od ranega jutra dežurni na portalu. Pa ponedeljek. Sami socialni brezdelni lenuhi. In seveda klasično jokanje o ponarejenih minusih. Kt pokvarjen gramofon :)
poneumljanje
06. 01. 2020 14.23
-12
Stonicni ,ko boš oddelal 41,5 let dela in dobil solidno pokojnino kakor jaz, se mi javi, pokvarjeno žaljivo bitje, samo žalit znaš
srebrnibreg
06. 01. 2020 14.24
-9
Farbaj ti stare mame s svečami v rokah ne nas. Nimamo vsi stotine nickov kot ti in nobenega drugega dela kot ti in si na tem portalu cele dneve kot plačanec sds sekte. Si eden navaden pokvarjeni lažnivi, manipulantski, ponarejevalski svečkarski blaznež pod stoterimi nicki.
poneumljanje
06. 01. 2020 14.26
-12
Očitno si ti danes ob 14 uri vstal, zato sebe oceni, ali si res zaslužiš socialca !
Dark Knight
06. 01. 2020 14.28
+3
Srebrni, ti enostavno nisi diht. Kot sem rekel, delat se spravte, saj se lahko tudi ljudje s posebnimi potrebami kot ti zaposlijo, ni nobene ovire, razen lastne lenobe :)
Dark Knight
06. 01. 2020 14.03
+8
Lol, tale model poneumljanje je živi dokaz, da bi morali otrokom prepovedati dostop do spleta :).
poneumljanje
06. 01. 2020 14.08
-12
Stonicni, a so ti tabletke popustile, vzemi malo več, ali pa na ugenco !
Dark Knight
06. 01. 2020 14.13
+7
poneumljanje
06. 01. 2020 14.24
-11
Ne sodi drugih po sebi socalc si lahko le ti, jaz ne morem bit več, žaljivec žaljivi !
poneumljanje
06. 01. 2020 14.25
-12
srebrnibreg
06. 01. 2020 14.26
-12
Glej ga blazneža fehtarskega stonicknega kako si upa nekomu pisati, da je socialar. Sam pa cele dneve pod stoterimi nicki preži na članke in komentarje, da potem lahko ponareja pluse in minuse.