Tujina

Med izraelskim napadom umrli trije novinarji: 'Spali so v posteljah'

Bejrut, 25. 10. 2024 15.16 | Posodobljeno pred 25 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V izraelskem zračnem napadu so bili ubiti trije medijski delavci, ki so ravno v času napada spali v penzionu na jugovzhodu Libanona. Ubita sta bila snemalec in tehnik televizije Al-Mayadeen s sedežem v Bejrutu ter snemalec, ki je delal za televizijo Al-Manar libanonske skupine Hezbolah.

Okoli tretje ure zjutraj je bilo območje v Libanonu, kjer je razporejenih več penzionov za turiste, ki so v zadnjem času služili bolj kot postojanke za različne medije, prekrito z ruševinami in prahom. Avtomobili z oznako "PRESS" so bili prevrnjeni in razbiti. 

Napad izraelskih sil pa je terjal tudi tri življenja, izraelska vojska pa pred napadom ni izdala nobenih opozoril, poroča AP.

Med ubitimi sta bila dva delavca televizije Al-Mayadeen, v začetku tedna pa je bila na obrobju južnega predmestja Bejruta napadena prav pisarna te televizije. Tretji delavec je bil snemalec televizije Al-Manar, obe televiziji pa naj bi bili močni povezani s Hezbolahom.

Dopisnik Al Jazeere, Imran Khan, ki je bil med novinarji v penzionih, je povedal, da se je napad zgodil brez opozorila. "To so bili ljudje, ki so po dolgih dneh poročanja o konfliktu spali v svojih posteljah," je zapisal na družbenih omrežjih in dodal, da on in njegova ekipa niso bili poškodovani.

Napad v regiji Hasbaja, ki je bila sicer doslej obvarovana pred izraelskimi zračnimi napadi na druge dele južnega Libanona, so obsodili že mnogi uradniki, novinarji in druge skupine. Televizijske ekipe so namreč na območje prispele le zato, ker so menile, da je tam varnejše, potem ko je Izrael odredil evakuacijo mesta južneje, iz katerega so prej poročali.

"Menimo, da gre za neposreden napad, katerega cilj je odstraniti novinarje z juga," je dejala Elsy Moufarrej, koordinatorka Sindikata alternativnega tiska v Libanonu. "Želijo preprečiti, da bi bili novinarji prisotni na jugu Libanona."  

Tudi libanonski minister za informiranje Ziad Makary je potrdil, da so bili medijski delavci ubiti, ker so poročali o "izraelskih zločinih". "To je umor, ki je bil premišljen in načrtovan, saj je bilo na lokaciji prisotnih 18 novinarjev, ki so predstavljali sedem medijskih ustanov," je zapisal v objavi na X.

Ubiti medijski delavci so zadnji na seznamu novinarjev, snemalcev ali drugih tehnikov, ki so v zadnjem letu umrli v Gazi in Libanonu. Odbor za zaščito novinarjev je v začetku meseca navedel, da je bilo skupno ubitih najmanj 128 novinarjev in medijskih delavcev, od katerih so bili vsi razen petih Palestinci. Smrt mnogih novinarjev je sprožila mednarodne proteste skupin za zaščito novinarjev in strokovnjakov Združenih narodov, čeprav Izrael trdi, da novinarjev ne cilja namerno.

Novembra 2023 sta bila v napadu brezpilotnega letala ubita dva novinarja televizije Al-Mayadeen. Mesec dni prej je bil v izraelskem obstreljevanju na jugu Libanona ubit Reutersov snemalec Issam Abdallah, drugi novinarji francoske mednarodne tiskovne agencije Agence France-Presse in katarske televizije Al-Jazeera pa so bili ranjeni. In ta teden je Izrael obtožil novinarje, ki delajo za Al Jazeero, da so člani različnih militantnih skupin. Katarska televizija je sicer te trditve zavrnila in jih označila za "očiten poskus utišanja preostalih novinarjev v regiji". 

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8