Tujina

Med gledanjem finala odjeknila eksplozija, ubitih več ljudi

Mogadiš, 15. 07. 2024 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V somalijski prestolnici Mogadiš je pred priljubljeno kavarno, kjer se je zbrala množica, da bi spremljala finale evropskega prvenstva v nogometu, odjeknila bomba. V eksploziji je bilo ubitih najmanj devet ljudi, še 20 pa jih je bilo ranjenih. Bomba je bila nameščena v avtomobil, ki je bil parkiran pred kavarno.

V nedeljo zvečer se je kot drugod po svetu v Mogadišu v priljubljeni kavarni zbrala množica nogometnih navdušencev, da bi spremljali finale evropskega prvenstva med Španijo in Anglijo. A njihovo veselje in sproščenost nista trajala veliko časa. Med prvim polčasom je namreč eksplodiral avtomobil bomba, ki je bil parkiran pred kavarno.

Med napadom je bila kavarna polna ljudi, predvsem mlajših, nekateri so bili tudi zunaj in spremljali tekmo na pločniku. "Med prvim polčasom smo zaslišali glasno, grozljivo eksplozijo. Vsi smo se odločali, kako se čim prej rešiti," je dejal eden od preživelih za BBC. "Videl sem poškodovane ljudi, ki so kričali na pomoč, in druge, ki niso vedeli, kaj storiti."

 Eksplozija je uničila več avtomobilov in poškodovala več okoliških stavb.

Odgovornost za napad je že prevzela džihadistična skupina Al Šabab, ki je del skupine Al Kaida. Kot so sporočili, naj bi bil cilj eksplozije kraj, kjer se ponoči srečujejo varnostni in vladni uslužbenci. Kavarna je namreč blizu vile Somalia, uradne predsedniške rezidence. 

Ni prvič, da je ta skupina izvedla napad v prestolnici ali drugih mestih v Somaliji, v zadnjih 17 letih so bili kar pogosti. A v zadnjih nekaj mesecih je zaradi nenehne ofenzive somalijskih varnostnih sil proti skupini, ki še vedno nadzoruje velik del države, prišlo do zatišja. 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
15. 07. 2024 12.21
+9
Kolonializem vam ni bil všeč, vam bo zdaj terorizem bolj?