Tujina

Madžarski pozivniki, 20 gramov eksploziva in simultana detonacija

Beirut, 18. 09. 2024 10.23 | Posodobljeno pred 5 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V., K.H., STA
Komentarji
278

12 ljudi je bilo ubitih v eksplozijah pozivnikov širom Libanona in Sirije, več kot tri tisoč ranjenih. Hezbolah priznava, da so pozivniki pripadali različnim enotam organizacije in institucijam ter da je med ubitimi osem njegovih članov. Za napadom naj bi stala izraelska tajna služba. Kako je, domnevno Mosad, sploh izvedel tako obsežen napad in od kod so prišli pozivniki? Tajvansko podjetje in njegov poslovni partner na Madžarskem sta zavrnila navedbe, da sta izdelala pozivnike.

Sedaj je že znano, da so v rokah in žepih članov Hezbolaha eksplodirali pozivniki AR-924, modela, ki ga sicer proizvaja tajvansko tehnološko podjetje Gold Apollo. Toda v Tajvanu sedaj zanikajo, da so izdelali pozivnike, ki so v torek množično eksplodirali v Libanonu in Siriji. Poleg osmih članov Hezbolaha je umrla tudi 10-letna deklica. V Golden Apollu pravijo, da je pozivnike izdelalo evropsko podjetje BAC prek licenčne pogodbe. 

Ostanki pozivnika
Ostanki pozivnika FOTO: Telegram

Tajvansko ministrstvo za gospodarstvo je sporočilo, da nima podatkov o neposrednem izvozu naprav v Libanon in da so bili pozivniki morda spremenjeni po izdelavi. Tajvansko ministrstvo za zunanje zadeve se še ni odzvalo na prošnjo za komentar Al Jazeere. New York Times in Reuters pa sta s sklicevanjem na neimenovane uradnike poročala, da so izraelske tajne službe pred dobavami v pozivnike vstavile manjše količine eksplozivnega materiala. Izrael se na navedbe o vpletenosti (še) ni odzval.

Ji-Čern Lju, profesor na Nacionalni tajvanski univerzi za znanost in tehnologijo, je dejal, da je bil nad novico "šokiran" in da so ljudje na otoku zaskrbljeni. "Čeprav je Tajvan zelo blizu ZDA v vseh pogledih, ne verjamem, da bi bilo katero koli podjetje v Tajvanu vpleteno v smrtonosni napad, kot je ta, glede na to, da je Tajvan odprta družba in popolna demokracija. To je preprosto nemogoče in nepredstavljivo," je povedal za Al Jazeero.

Tajvansko in madžarsko podjetje zanikata izdelavo pozivnikov, ki so eksplodirali v Libanonu

Tajvansko podjetje Gold Apollo je zavrnilo očitke, da je proizvedlo pozivnike. "To niso naši izdelki od začetka do konca. Kako lahko proizvajamo izdelke, ki niso naši," je dejal vodja podjetja Hsu Čing-kuang. Pri tem je pojasnil, da so vzpostavili dolgotrajno partnerstvo z madžarskim podjetjem BAC Consulting, ki lahko uporablja njihovo blagovno znamko in model pozivnika, ki je zaokrožil po medijih.

Danes so v številnih mestih v Libanonu odjeknile nove eksplozije. Tokrat naj bi eksplodirali radijski sprejemniki. 

Direktorica madžarskega podjetja Cristiana Barsony-Arcidiacono je za ameriško televizijo NBC potrdila sodelovanje z Gold Apollo, ampak zavrnila, da so izdelali sporne pozivnike. "Ne izdelujem pozivnikov. Sem samo posrednik. Mislim, da ste se zmotili," je dejala po telefonu.

Glede na javno dostopne podatke je Barsony-Arcidiacono edina zaposlena pri podjetju, ki je bilo ustanovljeno leta 2022. Podjetje ima letni prihodek okoli 210 milijonov forintov (532.000 evrov) in dobiček okoli 18 milijonov forintov. Podjetje ima registriran naslov v predmestju Budimpešte.

Zaradi očitkov zoper Gold Apollo je tajvansko tožilstvo uvedlo preiskavo. Zagotovili so, da bodo ukrepali v skladu z zakonom, če bodo odkrili nezakonitosti.

Tajvansko ministrstvo za gospodarstvo pa je v izjavi pojasnilo, da imajo pozivniki, ki jih podjetje izdeluje, manjše vgrajene baterije, ki nimajo zadostne kapacitete za eksplozijo ali povzročitev telesnih poškodb. Glede na poročanje medijev in fotografij, ki so jih prejeli, dvomijo, da gre za izdelek tajvanskega podjetja. Prav tako nimajo nobene evidence, da bi podjetje izvažalo v Libanon.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs pa je na omrežju X zapisal, da je podjetje trgovinski posrednik brez proizvodne ali operativne lokacije na Madžarskem. "Navedene naprave še nikoli niso bile na Madžarskem," je še zagotovil.

Do 20 gramov eksploziva in simultana detonacija

Po navedbah The New York Timesa so pozivniki najprej oddali signal, kar je uporabnike privedlo do tega, da so napravo približali obrazu. Tako je storil tudi iranski veleposlanik v Libanonu, ki je po navedbah časnika izgubil eno oko. Po pisanju svetovnih medijev naj bi izraelska tajna služba v pet tisoč pozivnikov, ki so bili dobavljeni v Libanon in Sirijo, namestila do 20 gramov eksploziva ter nato simultano sprožila njihovo detonacijo.

Po poročanju agencije Reuters naj bi operacijo odobrili na zasedanju izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanjahuja s člani kabineta in predstavniki varnostnih služb.

Hezbolah v regiji predstavlja močno orožje v rokah iranskih geopolitičnih ambicij.
Hezbolah v regiji predstavlja močno orožje v rokah iranskih geopolitičnih ambicij. FOTO: AP

Obsodbe in pozivi k deeskalaciji napetosti v regiji

Več držav je danes po eksplozijah pozivnikov v Libanonu pozvalo k deeskalaciji napetosti v regiji. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je razmere označil za zaskrbljujoče in posvaril pred zaostrovanjem razmer, kar bi lahko imelo hude posledice za regijo in širše.

"Čeprav se zdi, da so bili napadi ciljno usmerjeni, so imeli veliko, neselektivno kolateralno škodo med civilisti. Med žrtvami so bili tudi otroci. Menim, da so te razmere zelo zaskrbljujoče. Lahko samo obsodim napade, ki ogrožajo varnost in stabilnost Libanona ter povečujejo nevarnost zaostrovanja v regiji," je izjavil Borrell.

Dodal je še, da EU vse zainteresirane strani poziva, naj preprečijo popolno vojno, ki bi imela hude posledice za celotno regijo in širše, so sporočili iz evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem v luči eksplozij pozivnikov v Libanonu dejal, da civilnih objektov ne bi smeli uporabljati kot orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Ta dogodek potrjuje, da v Libanonu obstaja resna nevarnost dramatične eskalacije – in storiti je treba vse, da to preprečimo," je dodal.

Tudi Velika Britanija in Belgija sta pozvali k deeskalaciji napetosti v regiji. "Gre za brutalno stopnjevanje nasilja," je dejala podpredsednica belgijske vlade Petra De Sutter in dodala, da je potrebna mednarodna preiskava.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je medtem obsodila dogajanje v Libanonu. "Ostro obsojamo napad brez primere na prijateljski Libanon in njegove državljane, ki predstavlja grobo kršitev njegove suverenosti in resen izziv mednarodnemu pravu z uporabo nekonvencionalnega orožja," je nadaljevala in vse vpletene strani pozvala k zadržanosti.

"To, kar se je zgodilo, ne glede na to, za kaj gre, vsekakor vodi k stopnjevanju napetosti," pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v telefonskem pogovoru z libanonskim premierjem Nadžibom Mikatijem izrazil žalost zaradi eksplozij. Opozoril je, da so poskusi Izraela, da bi vojno v Gazi razširil na širšo regijo, nevarni. Egiptovski predsednik Abdel Fattah al Sisi pa je izjavil, da Kairo obsoja vsakršne poskuse eskalacije v regiji, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Zgodovina Izraela in šiitskega gibanja Hezbolah je dolga, izbruh konflikta po 7. oktobru lani pa je znova obudil praktično vojno stanje med Tel Avivom in proiransko organizacijo. Zaradi izraelske invazije na Gazo je Hezbolah sprožil več raketnih napadov na sever Izraela, kar je privedlo do civilnih žrtev in evakuacije prebivalstva. Izraelske oblasti so zato večkrat napovedale, da je začetek vojaške operacije proti Hezbolahu neizbežen. V vojaškem smislu je Hezbolah sicer precej večji zalogaj od Hamasa, saj ima več pripadnikov in boljšo oborožitev. 

 

Hezbolah številne zahodne države, med njimi tudi EU, prepoznavajo kot teroristično organizacijo. To je v času vlade Janeza Janše, decembra 2020, storila tudi Slovenija. Hezbolah je sicer politična stranka, ki skupaj z zavezniki tvori vladno večino v libanonskem parlamentu, poleg svojega militantnega krila (Džihadistični svet) pa ima v državi številne civilne uslužbence in več strankarskih medijev. Zato zaradi vpliva organizacije mnogi pravijo, da gre za državo v državi.