Tujina

Macron več kot dva meseca po volitvah imenoval novo vlado

Pariz , 22. 09. 2024 10.20 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.K.
Komentarji
5

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po več kot dveh mesecih od parlamentarnih volitev imenoval člane nove vlade pod vodstvom premierja Michela Barnierja. Nova vlada predstavlja premik v desno, kar je v državi sprožilo tudi nekaj protestov podpornikov levice, češ da sestava ne odraža rezultatov julijskih volitev.

Bolj desno usmerjenost med drugim nakazuje imenovanje nekdanjega vodje republikancev v senatu Bruna Retailleauja na položaj notranjega ministra. Retailleau je znan predvsem po svojih strogih stališčih glede migracij. Edini član nove vlade, ki prihaja z bolj levega političnega pola, pa je nekdanji član socialistov Didier Migaud, ki je prevzel vodenje ministrstva za pravosodje.

Novi finančni minister je postal 33-letni Antoine Armand iz Macronove stranke Preporod, ki je doslej vodil parlamentarni odbor za gospodarske zadeve.

Volitve v Franciji
Volitve v Franciji FOTO: AP

V novi vladi je tudi nekaj že znanih obrazov. Tako Sebastien Lecornu ostaja minister za obrambo, Rachida Dati ministrica za kulturo, dosedanji državni sekretar za evropske zadeve Jean-Noel Barrot iz vrst sredinskega Demokratičnega gibanja (MoDem) pa prevzema zunanje ministrstvo.

Sestavljanje kabineta, v katerem je 39 članov, se je izkazalo za trd oreh in je vodilo v kar nekaj napetosti med Macronom in Barnierjem.

Opozicijski levi politiki so medtem že napovedali glasovanje o nezaupnici proti novi vladi. Na julijskih predčasnih volitvah je namreč zmagalo zavezništvo Nova ljudska fronta (NFP), vendar je Macron zavrnil njihovo kandidatko za sestavo vlade.

Med prvimi nalogami Barnierja bo oblikovanje proračuna za prihodnje leto, pri čemer je ta teden finančno stanje države že označil za zelo resno. Prva seja nove vlade je napovedana za ponedeljek. Prvi Barnierjev govor v parlamentu pa bo 1. oktobra.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
22. 09. 2024 11.44
Kako je Francija bolj demokratična, pri nas to nikoli ne bi bilo možno
proofreader
22. 09. 2024 11.23
+0
V Sloveniji lahko spremljamo, kako so skrajni levičarji nesposobni. Delajo samo škodo.
Lion90
22. 09. 2024 11.22
-1
Koncno se folk srecala pamaet! Samo ce cistka migracij resi eu
Lion90
22. 09. 2024 11.22
+1
Skrajni levicarji spet jokajo
enajstdvanajst1
22. 09. 2024 10.59
+3
v franciji so se spametovali pri nas še ne....