Tujina

Lufthanso zaradi diskriminacije potnikov oglobili za več kot 3,5 milijona evrov

New York, 18. 10. 2024 17.19 | Posodobljeno pred dvema minutama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško ministrstvo za promet je sporočilo, da so z globo v višini skoraj štiri milijone evrov kaznovali največjega nemškega letalskega prevoznika Lufthanso, ker naj bi vstop na letalo onemogočili skupini judovskih potnikov, odločitev pa naj bi bila diskriminatorna.

Incident se je zgodil maja leta 2022, ko je letalska družba 128 potnikom prepovedala vkrcanje na letalo, poroča CNN. Ministrstvo za promet je v odredbi zapisalo, da so potniki res nosili značilna oblačila, ki jih nosijo ortodoksni judovski moški in da je bilo zaradi neprimernega obnašanja peščice, vkrcanje prepovedano večji skupini ljudi. Po letu iz New Yorka v Frankfurt tako skupina več kot 100 ljudi,  na naslednji let do Budimpešte ni smela vstopiti.

A potniki naj bi bili diskriminatorno obravnavani, saj se med seboj niso poznali in naj ne bi potovali skupaj. Le skupina 60 ljudi naj bi se res vedla neprimerno in večkrat ignorirala opozorila stevardes in drugega osebja. Navedli so, da naj bi moški ovirali stevardese pri strežbi hrane in pijače v ekonomskem razredu ter povzročali nevšečnosti tudi drugim potnikom. S posadko pa so se prepirali tudi glede nošenja mask. 

Letalska družba je v sporočilu za javnost zapisala, da je bil incident posledica nesrečnega zaporedja slabe komunikacije in napačnih razlag in presoj v procesu odločanja. In pa da se, čeprav je dejanje vredno obžalovanja, ne strinjajo z ugotovitvami ministrstva, da so ravnali diskriminatorno. Dodali pa so tudi, da so v celotnem postopku odločanja o incidentu sodelovali z ministrstvom. 

 Lufthansa
Lufthansa FOTO: AP

Zapisali so tudi, da letalski prevoznik sodeluje z judovskimi skupinami, kot je ameriški judovski odbor, kar jim pomaga pri oblikovanju programa usposabljanja svojih zaposlenih za obravnavo antisemitizma in diskriminacije.

Kot je sporočilo ministrstvo je globa, ki so jo izrekli v torek največja, ki so jo izrekli zaradi kršenja državljanskih pravic. "Nihče ne bi smel biti diskriminiran med letom in ta ukrep je jasno sporočilo letalski industriji, da smo pripravljeni ukrepati , kadarkoli bi bile kršene državljanske pravice potnikov," je v izjavi zapisal ameriški minister za promet Pete Buttigieg.

"Lufthansa si sicer prizadeva zastopati dobro voljo, strpnost, raznolikost in sprejemanje," so pri družbi zaključili v sporočilu za javnost.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.