Tujina

'To je tisto, kar si želim': popolnoma zdravi, a živijo kot invalidi

Oslo/Frankfurt na Majni, 08. 11. 2022 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Telesna okvara, ki to ni. In morda zveni absurdno, a gre za popolnoma zdrave ljudi, ki čutijo željo po telesni okvari. Takih je vedno več, psihologi pa pojasnjujejo, da gre za resnično motnjo, ki je imenovana motnja identitete telesne integritete.

53-letna Jørund Viktoria Alme, višja analitičarka za kredite iz Osla, nima prav nobenih telesnih okvar, vendar se identificira kot invalidna oseba. Prvotno je bila rojena v moškem telesu, a so bile njene sanje od nekdaj, da bi bila ženska, paralizirana od pasu navzdol. Te misli in želje je razvijala že od petega leta naprej, sprožile pa so jih določene situacije, kot je bila na primer, ko je sošolec prišel v šolo z longeto na nogi in na berglah.

Zdaj teče peto leto, odkar uporablja invalidski voziček. Podporo ji nudi njena partnerica Agnes in njuna dva sinova. "Skupaj smo šle skozi ta proces. Agnes je bila fantastična," je pojasnila Jørund Viktoria. 

Pravi, da je doživela veliko prelomnico, ko je končno sedla v invalidski voziček. Norvežanka meni, da si zdaj lahko privošči več počitka ter svoj čas porabi za druge stvari. Ljudje, kot je Norvežanka, ki prostovoljno sedijo na invalidskem vozičku, se imenujejo tudi "pretendenti". Pretvarjajo se, da so invalidi, tako da zvežejo eno nogo, hodijo z berglami ali se usedejo v invalidski voziček.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Karsten iz Frankfurta na Majni ima podoben primer. Odličen nogometaš in odličnega zdravja, ampak njegova želja ni uresničena. Rad bi namreč bil paraplegik. Tudi on se večkrat prostovoljno usede na invalidski voziček in smatra amputiranost ali paraplegijo kot del svoje identitete. Sicer zaenkrat še ni nič ukrenil glede tega, bi si pa dal prerezati hrbtenjačo, če bi našel kirurga, ki bi bil to pripravljen storiti. Ima pa pogoj, in sicer, da so stranski učinki, kot sta impotenca in inkontinenca, popolnoma izključeni in da do njiju ne more priti. Že kot otroka so Karstena namreč navduševale hendikepirane osebe. Ko je postajal starejši, je radovednost postala obsedenost. "Zdi se mi erotično, kako se ljudje na invalidskih vozičkih, ki so paraplegiki, premikajo na nek eleganten način," je dejal. 

Karsten ne začetku ni vedel, kako naj se s tem sploh spopada, poroča Der Spiegel. Šele ko je na spletu naletel na forume, kjer so si pretendenti iz Nemčije in preostalega sveta izmenjevali ideje, je vedel, da ni edini, ki tako čuti. "Ko sem opazil, da jih je še več, sem bil prepričan: to je tisto, kar si želim," je dejal Nemec. Pri 20 letih je končno prvič uporabil invalidski voziček in se počutil odlično.

Invalidski voziček
Invalidski voziček FOTO: Thinkstock

Vplivnica na platformi YouTube Izzy Kornblau, ki tudi sama trpi za tem in je o tem zelo odprta na svojem kanalu, je objavila dolg video o ljudeh, ki trpijo za BIID. Pravi, da je bila, ko je prvič začela raziskovati motnjo identitete telesne integritete, skeptična in zamerljiva. Potem, ko je izvedela več o ljudeh z BIID, je bolje razumela. Ljudje, ki trpijo za BIID resnično nočejo biti invalidi za zabavo, temveč imajo motnjo, bolezen.

Psihologi v ZDA so se fenomena BIID zavedali že v sedemdesetih letih, ko je moška revija "Penthouse" natisnila pisma bralcev, ki so poročali o svojih fantazijah o amputaciji.

Izraz motnja identitete telesne integritete (BIID) opisuje izjemno redek pojav oseb, ki želijo amputacijo enega ali več zdravih udov ali ki želijo paralizo. Nekatere od teh oseb se pohabijo same, drugi prosijo kirurge za amputacijo ali prerez hrbtenjače. Psihologi in zdravniki ta pojav razlagajo na precej različne načine. 

Osebe s tovrstno motnjo primerjajo željo po amputaciji z željo transseksualcev po kirurški spremembi spola. 

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miškolin1890
08. 11. 2022 21.51
+7
A če se jaz identificiram kot američan, mi pripada USA potni list in državljanstvo?
kepar11
08. 11. 2022 21.06
+6
Bog pomagaj kam smo prisli, dober primer kako se je svet izrodil..menda tudi ce pride otrok ki mijavka ali laja se ga po novih standardim mora sprejeti normalno ker pac kao naj bi bilo normalno...bog nam pomagaj..pogresam stare case ko je bil dec dec
sh4dyl4dy
08. 11. 2022 20.36
+16
Ok, dost interneta za danes! 🤯
sloZebra
08. 11. 2022 20.31
+24
To je norčevanje iz tistih, ki jih je res doletela nesreča ...
dark horse
08. 11. 2022 21.04
+7
Mukec
08. 11. 2022 20.29
+12
Tole gre vse skupaj...
Samo.Jst
08. 11. 2022 20.27
+10
Če se kdo hoče furat okol z vozičkom, naj se, sam naj nikoli in pod nobenim pogojem dobi statusa invalida!
Darjan Milinkovi?
08. 11. 2022 20.24
+11
Dajte spet aktivirat ustanove za duševno bolne ljudi...ne pa da doživljamo take neumnosti...jaz se identificiram kot vaše visočanstvo, torej s čim drugim me ne naslavlja, ker me boste žalili.
Sokril
08. 11. 2022 20.15
+18
Torej če se jaz identificiram kot 68 letnik, grem lahko v penzijo?
pope p
08. 11. 2022 20.12
+1
tko po domace jst bi dal nogo za invalidno penzijo komot. 800-900 eur na mesec za nogo yes pls bol bral knjige učil jezike igral kitaro pisal poezijo. kje se lahko prijavim ?
pope p
08. 11. 2022 20.14
+0
Michel Franco HD
08. 11. 2022 20.22
+7
Dej nehi no!! Že tko nesreča ne počiva,in lahko prehitro pride!!!
PanterSLO
08. 11. 2022 20.03
+14
Začnite jim zaračunavat pa bojo hitr zdravi.
NeeeeeeY
08. 11. 2022 19.43
+12
Lep primer, kaj so dejansko trans osebe
jazpatipažidanamarela
08. 11. 2022 19.28
+12
Morda to izhaja iz tega, da si oseba predstavlja že iz otroških let, da je življenje invalida boljše, bolj udobno, da ima okoli sebe ljudi, ki se ukvarjajo z njim in podobno. Tako kot si moški misli, da je življenje ženske lažje in obratno, da ženska misli, da je življenje moškega lažje. Ta romantična podoba se verjetno pojavi, ko je oseba v stiski in se ne znajde v svojem življenju in si želi biti v koži koga drugega.
muceli
08. 11. 2022 20.15
+3
rusalka ris
08. 11. 2022 19.15
+22
Take in drugačne motnje obstajajo že od nekdaj. Nič posebnega. Posebno pa je to, da danes mediji pišejo o tem. Motnje ki prizadenejo zelo zelo malo ljudi se poskuša normalizirati in postaviti v ospredje. Različne vrste deviantnosti se predstavlja kot nekaj normalnega. Vsekakor se strinjam s sprejemanjem vseh ljudi, moti pa me poveličevanje motenj. Kaj ko bi se raje ukvarjali s tem kako postati dober človek, kako vzdrževati človečnost v teh zblojenih časih. Spodbujati sodelovanje in sočutje, jih postaviti nad tekmovalnost itd.
Michel Franco HD
08. 11. 2022 20.24
+4
AxisDeus
08. 11. 2022 19.14
+7
Drugače se mi danes film Avatar zdi preroški. Ni več teles, podoba je umetno ustvarjena, resnično pa to, kar je v glavi ...
bor99
08. 11. 2022 20.00
+3
AxisDeus
08. 11. 2022 19.10
+21
Danes so motnje nova normalnost, če nobene nimaš, si čuden. Vsi so izgoreli, anksiozni, se ne najdejo v svojem telesu, se ne identificirajo s spolom, itd, skratka, skoraj nobenega več ne poznaš, ki bi zase rekel ej, človek, jaz pa imam vse kar rabim. Jaz sem res do pred kratkega mislil, da sem jaz eden takih, ampak pismo, od toliko jamranja, kot sem ga slišal zadnjih par let okrog najbolj trivialnih problemov, se res vprašam, če se kolektivno ne zastrupljamo. Kdor ima pet minut časa, jamra, še celo otroci v vrtcu. Kdo nas je na to navadil?
muceli
08. 11. 2022 20.45
+9
Ja to je masoven odmik od nekdaj normalnega razmišljanja v novo "normalnost". Smo imeli s prijatelji debato in smo družno prišli do zaključka, da je naša bivša država oziroma takratni sistem (poleg obilo neumnosti seveda) znal nekaj zelo dobro. Vzpodbujalo se je pozitivno mišljenje, govorilo se je samo o uspehih. Če jih ni bilo, se jih je umetno ustvarilo (uspehe). Takratni mediji so objavljali pozitivne novice s področja gospodarstva, športa... Črne kronike je bilo zgolj za vzorec. Poleg tega proslave z navdihujočimi govori, parade, pa veselice na vsakem koraku ... skratka, želeni so bili ponos, veselje, tovarištvo ... Danes pa so v medijih povsem drugačne novice. Samo današnje udarne novice na tem portalu je potrebno pregledat, pa je vse jasno. V naslovih se nahajajo besede, ki nam porajajo negativne občutke ... "razgrajal, zaklenjena, napaka, umrl, obsojen, reševali, ustrahovanje, podražili, divjal ..." V manjšini so prispevki prežeti z pozitivnimi novicami. Sem pa nekje zasledil, da je nesrečen človek boljši potrošnik in obratno srečen in zadovoljen človek ne potrebuje dosti materialnih dobrin. Se pravi, da smo v današnjem svetu "boljši" če več potrošimo. Sreča in notranje zadovoljstvo so pač nezaželeni "prvini". Bolj ko "jamramo", bolj zastrupljamo nas in našo okolico in manj srečni in zadovoljni smo. Smo pa kot taki primerni člani današnje družbe in predvsem odlični potrošniki, saj nam vendar povsod vsiljujejo idejo, da se srečo da kupiti. Povsod, s krediti in lizingi ... predvsem pa takoj. Pa vendar smo tako kot posamezniki, tako kot družba, vedno bolj nezadovoljni, nesrečni, anksiozni ... Saj lahko samo komentarje na tem portalu preberemo, pa nam je lahko jasno "kje" smo. Pa lep večer.
giovanni2
08. 11. 2022 19.05
+7
A če se jaz identificiram kot invalid, bom lahko kupil avto brez davka in parkiral na mestih za invalide? Namreč, tisti moški, ki se identificarjo kot ženske, lahjo hodijo v ženske garderobe. A ni to enako?
ho?emVšolo
08. 11. 2022 19.04
+1
BIID smo imeli na Turjaku z motorno žago.
giovanni2
08. 11. 2022 19.02
+10
Zanimivo. Če si zdrav, in se identificiraš kot invalidna oseba, je to resnična motnja. Če si moški, in se identificiraš kot ženska (ali obratno) je to tvoja pravica.
Millady
08. 11. 2022 18.58
+19
Največji invalidi so tisti, ki vsiljujejo takšne in podobne zgodbe, katerih namen nam navadnim ni povsem jasen. Zakaj se zadnje čase vse obrača na glavo, norme, običaji, pogled na svet. Kar je bilo včeraj narobe je danes pravilno, in obratno. Najhujše je, da se o tem pojavu javno ne sme debatirati...
SigmaP40
08. 11. 2022 18.47
+12
In kaj če resnično pristanejo na inv. vozičku...??