Tujina

Lavrov: Ukrajinci sabotaže ne bi mogli izvesti sami. Ukaz je prišel iz ZDA

Baku/Moskva, 19. 08. 2024 17.59 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v izjavi za ruske medije izrazil prepričanje, da so ZDA naročile izvedbo sabotaž plinovodov Severni tok 1 in 2 septembra 2022. Rusija je sicer krivdo za eksplozije na plinovodih v Baltskem morju že večkrat pripisala Zahodu, trdi pa tudi, da Nemčija ne kaže veliko zanimanja za iskanje odgovornih za dogodek iz leta 2022.

Po poročanju The Guardiana se je Rusija pritožila nad nemško preiskavo sabotaž Severnega toka. Ob tem pa naj bi Moskva dejala, da Berlin ne kaže veliko zanimanja za iskanje odgovornih za dogodek iz leta 2022. Kot je dejal vodja evropskega oddelka na zunanjem ministrstvu Oleg Tjapkin, Moskva meni, da bodo nemške oblasti preiskavo zaključile predčasno, preden bodo torej identificirale tiste, ki stojijo za sabotažami.

Severni tok
Severni tok FOTO: Shutterstock

"Četudi so pri tem sodelovali Ukrajinci, tega ne bi mogli storiti sami. Jasno je, da je bil za izvedbo takšnega terorističnega napada potreben ukaz z vrha, kot pravijo. Vrh na Zahodu pa je seveda Washington," pa je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal za ruski časnik Izvestija med obiskom v Azerbajdžanu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na kritiko pa se je odzval tudi tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Sebastian Fischer, ki je zavrnil Tjapkinove trditve in dejal, da so nemški tožilci v stiku z ruskimi oblastmi, preiskava pa da še vedno poteka. "Izmenjujemo vse informacije, ki jih lahko. Tiste, s katerimi ne ogrožamo preiskave," je dejal novinarjem.

Lavrov se je odzval po tem, ko so nemški mediji minuli teden poročali, da je tožilstvo v Berlinu v povezavi s sabotažami plinovodov junija izdalo nalog za aretacijo ukrajinskega državljana, imenovanega kot Volodimir Z. Ta naj bi se nahajal na Poljskem, a naj bi se, preden bi ga lahko prijeli, v začetku julija vrnil v Ukrajino.

V okviru nemške preiskave eksplozij plinovodov naj bi identificirali še dva ukrajinska potapljača, toda nalogov za njuni aretaciji za zdaj niso izdali.

Ameriški časnik Wall Street Journal pa je kmalu zatem poročal, da je napade izvedla ukrajinska posadka, odobril pa naj bi jih takratni vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni. Po navedbah časnika naj bi operacijo najprej odobril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki jo je nato poskusil preklicati, vendar neuspešno. V Kijevu so navedbe odločno zavrnili kot popoln nesmisel.

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra 2022 potrdili štiri puščanja plina. Do dveh uhajanj je prišlo v švedskih, do dveh pa v danskih vodah.

Švedske in danske oblasti so v preiskavah ugotovile, da so puščanje povzročile podvodne eksplozije. Švedska je med preiskavo našla sledi eksploziva in potrdila, da so bile eksplozije namerna dejanja. Ukrajina je kmalu po sabotažah krivdo pripisala Rusiji, v Moskvi pa so odgovornost zanikali.

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
21. 08. 2024 17.04
+1
Domov naj zginejo in poberejo svojo šaro pa bo takoj mir...
asdfghjklč
20. 08. 2024 13.05
-3
A to je ta lavrov, ki grozi euju z vojno in se še potem čudi zakaj se oborožujemo? Kmetavzar ruski. Ovčice pa mu veselo ploskajo...
anatomija
20. 08. 2024 10.49
+0
Lavrov je Putinov dvorni norček
slavaukrajini
20. 08. 2024 16.00
+1
zof4
20. 08. 2024 10.12
+2
Točno tako.Potem se pa še sprenevedajo.
Zivo
20. 08. 2024 09.54
-1
Mare in Zguba, pred nekaj dnevi je Hollywoodska legenda Oliver Stone imel intervju s znanim švicarskim novinarjem o Putinovi zdravi pameti, propadu Evrope in norosti ZDA. Priporočam ogled in poslušanje vsem, ki bi radi poglobljeno vedeli, zakaj je do vojne prišlo.
marre
20. 08. 2024 10.05
+4
Uff še dobro.. Ker sem mislil, da si že omenil nekoga, ki ve o čem govori. Pač njegovo mnenje kaj čem.. V svobodnem svetu lahko za razliko od današnje Rusije vsak pove kaj si misli.. Če to storiš v Rusiji in da ni v skladu z vladnimi interesi, ti nekaj let kazenske kolonije ali direkt na prvo črto fronte ne uide..
Zmaga Ukrajini...
20. 08. 2024 10.31
-2
🤣🤣🤣 Ravno tu je problem te rusofilske "obveščenosti", ker poslušate same take, ki v tej zadevi nimajo blage veze, niti ni to njihova profesija. Oliver Stone je čisto ok režiser, ampak za vprašanja mednarodnih odnost je pa uporaben ravno tako, kot bi o tem spraševali Marico Hrdalo. Zato pravzaprav ne čudi, da ste rusofilići tako do konca zblojeni in skregani z realnostjo.
Zmaga Ukrajini...
20. 08. 2024 10.46
-3
marre
20. 08. 2024 09.33
+2
Hahaha pa kdo še kaj verjame temu pudlju.. Nekoč spoštovan diplomat, danes se mu smejejo po svetu, ko trosi Kremeljske nebuloze in propagandne pravljice.. Obstaja dobr posnetek, ko je v Indiji začel halucinirat, kako je Ukrajina napadla prva Rusijo in se mu komplet dvorana smeje v ksiht.. Očitno se je spozabil, da ni v Rusiji ali Severni Koreji in je takoj zamenjal temo hahaha.. V zgodovino boš odšel kot klovn in nič drugega.
Zmaga Ukrajini...
20. 08. 2024 09.40
+1
Ja, se spomnim. Začel je plozat o tem, da se moskovija brani, cela dvorana pa v smeh.🤣🤣🤣
marre
20. 08. 2024 09.42
+3
Stavek se je začel z Rusija je bila napadena in se samo brani.. In nato salve smeha.. Takoj zatem sprememba teme..
Zivo
20. 08. 2024 09.52
-2
Salve smeha??? Kaj pa, ko je Biden predstvil Zelenskega s tem, da ga je poimenoval Putin, m ali pa, ko je kamalo imenoval trump ipd. Ali ni bil smešen Scholz, ko mu je Biden povedal, da bodo ZDA zminirale plinovod, Scholz se je samo bebavo nasmihal. Teh komičnih situacij, ki jih je ustvaril Zahod kar mrgli. Kako so se smejali, ko je Macron rekel , da bo poslal v Ukrajino svojo vojsko.
marre
20. 08. 2024 10.07
+3
Demenca Bidna nima nič s stem, kdaj je Biden povedal Scholzu, da bodo ZDA razstrelile plinovod ne vem, verjetno to veste sam posebej izbrani Kremeljski boti, Macron je omenil možnost, da bo v primeru velikih težav za Ukrajino, Francija lahko poslala nekaj enot, predvsem tujska legija itd.. Malo manj zavajanja in laži in polresnic pa bo..
Zivo
20. 08. 2024 10.13
-2
Seveda demenca nima nič s tem (je pa lepo, da si priznal, da je Biden dementen). Kar se tiče laži in izkrivljanja resnice so na Zahodu prvaki, dosti boljši od Goebbelsa in taki pranznoglavci, kot sta vidva, temu verjamejo, Res sta smešna.
marre
20. 08. 2024 10.28
+3
Seveda medijske laži, zavajanja, vzemanja stvari iz konteksta prihajajo tudi iz zahoda.. Samo na zahodu lahko preveriš še druge medije, za razliko od Rusije, kjer imaš samo državne in samo eno resnico in eno realnost.. In moraš bit res možgansko mrtev, da živiš ko bubreg v loju na zahodu z vsemi pravicami in dostopi do informacij in še vedno verjet ruskim propagandnim pravljicam in lažem.. Praktično rastlina..
Zivo
20. 08. 2024 11.27
+0
Saj pravim, Smešen si. Jaz črpam novice samo iz Zahodnih medijev. Rusko ne znam, znam pa angleško in italijansko. Poslušam prof Sachsa, prof Mearsheimerja, ZDA CIA analitike in profi vojako kot je Douglas McGregor (enkrat tudi svetovalec predsedika za varnost). Poslušam kulturinike kot je svetovno znani režiser Oliver Stone z mnogimi izkušnjami, poslušam Švicarje v podkastu ''Neutrality Studies'' poslušam Nemci iz Schillerjevega instituta, nemšeke vojake in obveščevalce. Vse kar napišem pride iz njihovih virov in neiz Rusije. Edino kar sem poslušal in videl iz Rusije je bil intervju Tucker - Putin. Kdo pa tebe informira? Aja CIA, Zelenski itd. Smešen simarre
bilabong 2
20. 08. 2024 08.32
-1
Ja to sta ukrajinska Bobi in Tedi.
Diavolo 666
20. 08. 2024 08.32
+5
Konec poletja in zopet se odpira tema "plin" 😂😂
Zivo
20. 08. 2024 08.26
-1
Ta zahodna antiruska propaganda, je včasih prav smešna. Zdaj nas hočejo prepričati, da je skupina pijancev izvedla največji teroristični napad v Evropi. Da so ti pijanci po pijanski noči sklenili, da bodo razrušili plinovod v najbolj monitiranem morju na svetu. Baltsko morje obkroža 8 držav in vse nadzirajo dogajanja v tem morju, In vse te države niso bile sposobne odkriti skupine pijancev, res zelo smešno. Hm .. mogoče je Biden vedel za to skupino pijancev, ko je jasno povedal, da ZDA imajo sredstva in poznajo način kako porušiti plinovod. Verjetno je sodelovala pri pijančevanju tudi Ursula, ker je potem tako vehamentno trdila, da so plinovod minirali Rusi, no ja Rusi so krivi, ker delajo dobro vodko.
marre
20. 08. 2024 09.35
+1
V končni fazi sploh ni pomembno.. Putler se je 24.2 odloču, da po teh ceveh ne bo nikol tekl nič.. Zdej je v bistvu sam vprašanje, kdaj se bo ta zarjavel in neuporaben želez odstranu iz morja, da ne bo onesnaževal še naprej..
Zmaga Ukrajini...
20. 08. 2024 09.38
-2
Smešen si, ker ti nikakor in nikoli ne more prebiti, da gre za OČITNO putlerjevo propagando. Morda bi lahko prosil kakšnega fantka, ki obiskuje vsaj 1. razred OŠ, da ti nariše.
Zivo
20. 08. 2024 09.48
-2
Zguba in marre, jaz samo povzemam (na komični način) to kar pišejo Zahodni mediji. Če bi se Putin odločil, da ne bo teklo nič, bi enostvno zaprl pipico, a ne? Ne vem, kdo je Putler, vem pa, da je ta ''propaganda'' o skupini pijanih prišla iz Zahoda iz zaveznic Ukrajine ZDA in Nemčije. Vidva pa očitno bereta in se informirata samo iz ''sovjetskih'' medijev. Res sta smešna. Enaka kot tista skupina pijancev , ki je minirala plinovod.
Zmaga Ukrajini...
19. 08. 2024 21.59
+0
Saj je pa tale dolgofaci lavrov revež po svoje. Ko je putler razglasil specijalno vojno operacijo, dejansko on ni nič vedel o tem, in mu je faca takrat še malce bolj dol padla. Stubb (sedanji finski predsednik) mu je takrat pisal sms in ga prosil naj vendar ustavi to norijo, ... naj naredi vse, da prepreči to tragedijo,... pa je lavrov takoj odpisal nazaj - za koga, komu na čast; von der Leynovi, Bidnu? Toliko o cinizmu tega modela,... ki mu gotovo ne more biti dobro - kot mnogi bogati moskviči ima veliko premoženja na zahodu,... ki je takim modelom kajpak zaseženo, poleg tega ima tudi družinske člane na zahodu, ...
Zivo
20. 08. 2024 08.13
+0
Lavrov je največji gentelmen med zunanjimi ministri vseh držav. Je zelo široko razgledan, odlično govori angleško in zelo dobro pozna mednarodno politiko. Lavrov je mnogo krat prosil ZDA in EU, da ustavijo NATO. S Putinom sta naredila nov varnostni načrt za Evropo in svet, ki so ga ZDA in potem po ukazu ZDA tudi NATO gladko zavrnili brez komentarjev mimo vseh načel diplomacije in gentelmenskega obnašanja. Zadnjič je bil varnostni načrt za Evropo s strani Rusije predlagan Decembra leta 2021 se pravi pred začetkom specialne operacije. V načrtu je bila poudarjena NEVTRALNOST Ukrajine. Rusi so po 2. SV zahtevali in dosegli, da je Avstrija postala nevtralna. Kaj je narobe s nevtralnostjo? Nič. Avstrija ima še danes koristi od tega in ravno tako bi jih imela Ukrajina in cela EU in cel svet. Ampak ne, ZDA zaradi svojih geostrateških interesov in hegemonizma ta načrt gladko, skoraj brez komentarja zavrnejo. Pred tem so podpirale Ukrajino, da ne spoštuje sporazumov Minsk 1 in 2, za katere je Merklova in Holland jasno povedala, da so bila prevara. Taka prevara bi vsakemu raztegnila obraz.
Zmaga Ukrajini...
20. 08. 2024 09.35
-2
"...mnogo krat prosil ZDA in EU, da ustavijo NATO"😭😭😭 Oh, ti zlobni NATO, ki je tako nagnal strah v kosti moskvičev. Kaj je plozal ta dolgofaci moskvič, ni več pomembno. Časi, ko bi še lahko kaj spremenil in se izkazal, so pač minili. Tudi sicer NATO svaljkate sem in tja samo še rusofilići, ki vam nikakor ne prebije, da NATO sploh ni bil in tudi ni mogel biti razlog. Navsezadnje se je v določenem času celo putler sam hotel priključiti v NATO. Poleg tega nikjer pisno - v nobeni pogodbi NATO ni zavezan, da ne sme sprejemati novih članic. Četudi se je morda kdaj kdo pogovarjal o tej temi, so take stvari brezvezne, ker niso obvezujoče in ne pomenijo ničesar. Pomeni samo črka na papirju - torej pogodba. Ukrajina je bila in je samostojna in suverena država, ki si sama določa svojo usodo, pa če je to rusofilićem in moskvićem prav ali ne. Tudi glede nevtralnosti se raje ne blamiraj, ker tvoj sestavek kaže, da nimaš niti najmanjšega pojma kaj nevtralnost sploh je in kako doseči to, da nevtralnost neke države prizna tudi mednarodna skupnost. Poleg tega pa vprašanje, če ne bi bilo za Ukrajino boljša nevtralnost, ker bi to pomenilo, da si lahko brez težav nabavlja orožje in opremo in ne bi bila "gola in bosa", ko jo je napadel nacist putler. Vsaj tega se menda zavedaš, da je nevtralnost precej draga zadeva, saj to pomeni, da morajo vse orožje in opremo ter urjenje vojakov države prevzeti same nase. Zato se malce pozanimaj kolikšni so obrambni proračuni nevtralnih držav kot sta npr. Švica in Avstrija. Skratka, dihurček,... smešiš se s temi kretenizmi. Kakor tudi z navedbami, da sta putler in lavrov "naredila nov varnostni načrt za Evropo in svet", in potem jokaš, ker ga niti Evropa, niti svet nista sprejela. A je vse ok s tabo? Si sploh zdrav? Vsaj to menda razumeš, da ti doma pri sebi lahko urejaš kar hočeš in kakor hočeš,... ko pa se gre za urejanje širše "geolokacije", se bo treba pa pogovarjat in ne vsiljevat drugim svojih tez in potem užaljeno jokcati, ko jih drugi akterji nočejo sprejeti.
marre
20. 08. 2024 09.41
+0
Se sploh zavedaš kakšne bedarije trosiš? Putin bo delal varnostni načrt za Evropo? Pa kje ti živiš? O tem načrtu katerem ti tle že par dni haluciniraš, se reče ULTIMAT, kjer je Putin zahteval umik NATA iz vseh držav, oziroma vračanje stanja iz leta 1997... Sploh si ne upam pomislt, kaj bi to pomenilo za recimo Baltske države ali v bistvu za komplet vzhodno Evropo. Če že neki pišeš napiš vsa dejstva in ne sam neke polresnice in vse olepšano.. Bil je ULTIMAT in ne predlog.. Poznaš razliko? Kar se pa Lavrova tiče, ka model je super pudl in fino tolče čez zahod in to pred Aplovim računalnikom, z najnovešo Aplovo uro, Iphonom in dizajnerskimi oblačili zahodnih oblikovalcev.. Kot slika iz Indonezije lepo kaže.. Tolk o načelnosti knedelj en..
Banion
19. 08. 2024 21.42
-2
ko sos hoteli nemci malo po svoje s o se takoj odkrile napake na njihovih avtomobilih kar kih je stalo kar nekaj miljonov samo v ameriki in drugje jim ni bilo treba plačati do sedaj a če bodo spet kaj po svoje bodo amiji takoj sprožili akcijo da bodo morali plačevati po celem svetu
M_teoretik
19. 08. 2024 21.36
+7
Ma je študentov na kupu, kot, da ja cela moskovska univerza tle gor!?
Projekt 2026
19. 08. 2024 21.35
+1
Brez vsakega dvoma je to delo Američanov in je napad na EU.
OvcjiPastir
19. 08. 2024 21.29
+4
Vidim nižje da @SREBRNIDREK. spet deli minuse pod tisočerimi nicki in ni naključje da se to stalno dogaja ko se on gor pojavi.
Windlass
19. 08. 2024 21.28
+0
Spet so vsi drugi krivi, z izjemo tistega, ki je vojno dejansko začel.
Windlass
19. 08. 2024 21.25
+4
PR kampanja za odvranje pozornosti od Kurska je kar močna. Na sosednjem portalu RTV pravzaprav dopuščajo praktično le pro-ruske komentarje, vse ostalo se niti ne objavi, če pa že, te proruske jokice takoj prijavijo moderatorju in že najdejo nek izgovor zakaj se te mora izbrisati. Sramota.
300 let do specialista
19. 08. 2024 21.22
+7
ZDA pa ne, oni le izvažajo "demokracijo" in "kaznujejo samodržve", da bi oni škodili komu, nikakor, sploh pa ne prijateljem z vzhoda, ti ti Sergej, kako lahko obtožuješ angelčke iz ZDA ???
nacionale
19. 08. 2024 21.20
-4
Sergej se sreca da mate plin in nafto drugega itak ne znate narest....no razen raket ...
ne rabimo predsednika
19. 08. 2024 21.59
+2
pa njegova hči raje drugje živi kot v Rusiji
M_teoretik
19. 08. 2024 21.15
-4
Lažrov je tud kost nemškega nedobavljanja Ukrajini vrgu. Pol so pa zagrizli kot piranje!?
koral45
19. 08. 2024 21.14
+2
Ko terorist druge obtožuje terorizma, civilni avion z prek 300 žrtvami, padci skozi okno , Prigožin in lahko bi naštevali v nedogled.