Tujina

Lani s strelskim napadom grozil po spletu, letos v šoli ubil štiri osebe

Atlanta, 05. 09. 2024 07.19 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

14-letni fant, ki je v strelskem napadu na svoji srednji šoli v sredo v ameriški zvezni državi Georgia ubil štiri osebe, je bil lani na zagovoru pri preiskovalcih FBI zaradi anonimnih spletnih groženj. Takrat je najstnik zanikal, da je avtor ustrahovalnih objav, v sredo pa so pod njegovimi streli na srednji šoli umrli dva učitelja in dva dijaka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policija je 14-letnika preiskovala že lani
    02:59
    Iz 24UR: Policija je 14-letnika preiskovala že lani
  • Iz SVETA: Nov strelski pohod v ZDA
    02:34
    Iz SVETA: Nov strelski pohod v ZDA

 

Napadalec je v strelskem napadu uporabil polavtomatsko puško, FBI pa je lokalno policijo lani opozoril, da so prejeli spletne namige o potencialnem strelskem napadu v eni od šol na neznani lokaciji ob neznanem času. V 24 urah so ugotovili, da grožnje izvirajo iz Georgie, je na novinarski konferenci povedal direktor preiskovalnega urada v Georgii Chris Hosey.

FBI je nato s fantom in njegovim očetom opravil razgovor, oče pa je zagotovil, da najstnik nima dostopa do lovskega orožja, ki ga imajo v hiši. Takrat 13-letni deček je zanikal, da je avtor spletnih groženj. Te so vsebovale slike orožja in grožnje s streljanjem na šoli. Preiskovalci so šole takrat vseeno opozorili, naj spremljajo dogajanje. 

"Takratna situacija še ni bila razlog, da bi fanta aretirali ali da bi na lokalni ali morda celo na nacionalni ravni kakor koli ukrepali," so po sredinem napadu pojasnili pripadniki FBI.

Zapustil pouk in se vrnil s pištolo

V sredo pa je osumljenec v strelskem napadu na svoji srednji šoli ubil štiri osebe, od tega dva učitelja in dva 14-letna dijaka. Še osem dijakov in en učitelj je ranjenih. Dijake so sicer evakuirali na stadion, 14-letnika, ki mu bodo sodili kot odrasli osebi, pa so aretirali v kampusu. 

Dijake so evakuirali na stadion.
Dijake so evakuirali na stadion. FOTO: AP

Strelski napad se je zgodil ob 10.20 po lokalnem času. Policija je bila na kraju le nekaj minut pozneje, najstniški napadalec pa se je policiji predal. Policija ga je zaslišala, prav tako je osumljenec že govoril s preiskovalci. 

Motiv za napad še ni znan, prav tako ne, ali je imel napadalec žrtve izbrane, poroča BBC.

Ena od dijakinj je za CNN povedala, da je 14-letnik med učno uro zapustil učilnico in se pozneje vrnil. Ker so se vrata učilnice avtomatsko zaklenila, je potrkal. Ena od dijakinj je videla, da ima s seboj pištolo, zato mu vrat učilnice niso odprli, napadalec pa je nato odšel v sosednjo učilnico, kjer je sejal smrt. 

"Vstala sem in začela teči. Sprožil je vsaj deset strelov," je povedala ena od prič. Ena od učiteljic je med napadom vrata učilnice skušala zaščititi z mizami. Gre za že 23. strelski napad v ZDA letos, skupaj so zahtevali 11 smrtnih žrtev in 38 poškodovanih. 

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
05. 09. 2024 10.59
+1
@wolfman "Ke podn od države!" ---------- Malo spominjaš na tisto jugozgodbo o tem kako je juga super in oh in sploh, a hkrati polovica jugosov gasterarbajtirala v nemčiji in domov pošiljala denar, v trenutku ko je juga dovolila potovanja v tujino je druga polovica juge pograbila vse na trgovskih policah po Trstu, Celovcu in drugje. Na vsaki športni prireditvi v tujini so morali imeti športnike na očeh, da ne bi prebegnili na gnili Zahod. In migracijski tok je šel vedno iz "domačega raja" na Zahod in nikoli obratno. Ampak domače vrle politike to ni prepričalo, pionirčkom so pa od malega dalje prali glavo s partizani in Nemci in stranko eno in edino najboljšo.
JohannDoe
05. 09. 2024 11.05
+3
Na koncu dneva pa Nika hodi v Ameriko po denar in Amerika daje Niki denar, da z njim ustvarja mnoge lepe projekte po svojem "domačem raju" in potuje po svetu, ne obratno... Torej ne pošilja Slovenija Ameriki denar ali svetuje kako furat gospodarstvo, reformirat zdravstvo, kupovat računalnike in podobno. Bi si mislil, da bi se Američani radi učili od svoje uspešnejše države prijateljice in se prebili kako mesto višje po gdp per capita.
komarec
05. 09. 2024 11.41
-1
Pure
05. 09. 2024 12.01
+2
johan ima vsaj argument....kontra ga nimate ker je sam dejstva povedal
Wolfman
05. 09. 2024 10.45
-2
Ke podn od države! in koliko ljudi povrh žrtev bo še hudo travmatičnih!
detect
05. 09. 2024 10.32
-1
ah pač Amerika sanj in priložnosti.
JohannDoe
05. 09. 2024 10.52
+4
Amerika v zadnjih desetletjih postaja vedno manj dežela sanj in priložnosti, hkrati pa vedno bolj dežela družbenih eksperimentov. Kakorkoli že, Amerika je zgolj pilotski projekt za Evropo in ostali Zahod. Zdej bi ti moralo bit to že jasno, tud tvoj balonček bo počil.
JohannDoe
05. 09. 2024 10.32
+7
Napisal bom jasno in odkrito, da je po številnih raziskavah glavni faktor, ki spodbudi nove rizične posameznike, da posnemajo predhodnike in tudi sami zagrešijo tak napad, senzacionalistično, obširno in oportuno poročanje medijev o teh dogodkih in storilcih. Tega si nisem izmislil jaz. O tem razmišljajo tudi v Ameriki, priporočam malo googla. Številne ameriške organizacije, ki se ukvarjajo s tem fenomenom, priporočajo da se o storilcih in dejanjih poroča čim manj in zgolj faktografsko in tisto, kar je nujno, storilca pa naj ne bi omenjali niti po imenu. Ampak katera sla in kateri lobi je razlog, da se v tem nič ne spremeni, bom pustil razmišljat vsakega pri sebi.
Wolfman
05. 09. 2024 10.22
-2
ZDA napihujejo in blatijo Ruse za trenutno največje teroriste, a doma v ZDA imajo nepredstavljiv otroški terorizem na pohodu, in praktično nobeden otrok v šoli ni več varen.
JohannDoe
05. 09. 2024 10.19
+8
@reality "težava je v kontroli kdo lahko ima orožje" ---------- Težava je v tem da se ljudje počutijo zavržene, nezadovoljne in da jim popkultura normalizira nasilje in kri od zore do zore. Filmi že dolgo niso več dovolj hard core za ekskluzivo. Sedaj so špica zabavljaštva resnični dogodki in ponavljanje in opisovanje v detajle (po številnih raziskavah glavni faktor, ki prepriča nove množične napadalce da posnemajo in sami storijo podoben napad).
JohannDoe
05. 09. 2024 10.11
+9
@reality Kdo je rekel, da ni pobojev? Povsod kjer so ljudje nezadovoljni in prepuščeni sami sebi in mediji gojijo kulturo naslajanja, nasilja in krvi, imajo poboje. Amerika zgolj prednjači v tem. V kulturi, prepuščenosti in nasilju. Ampak bistveno vprašanje je kdo pravi, da v Evropi ni pobojev? Evropejci si namreč na vse možne načine pomagamo, da bi jih imeli. Mi pri nas se moramo pa vprašat koliko časa bomo še živeli v iluziji, da s tem nimamo nič in da živimo v balončku. Kdaj pride trenutek, ko bodo naši mediji začeli poročat o napadih v Evropi namesto, da za našo "zabavo" brskajo po ameriških smeteh?
JohannDoe
05. 09. 2024 10.13
+5
Rusija ima in je imela take množične poboje. Kaj pa sedaj? Bomo zbežali na Mars ali bomo odprli oči pa se uprli individualizaciji in banalizaciji družbe in posameznika?
Jimi1
05. 09. 2024 10.06
+8
Vsak ki meni da pri nas ni orožja naj gre poslusati na dolenjsko pred novim letom ali ob času porok... Doživel bo kulturni šok z to kulturno nadgradnjo...
Z O V
05. 09. 2024 09.57
-1
JohannDoe
05. 09. 2024 09.59
+8
Ne provociraj. Živimo v Ameriki že dolgo.
JohannDoe
05. 09. 2024 09.55
+2
Hvala bogu, da moteni, zavrženi in radikalizirani pri nas nimajo kje dobit idej. V številnih stvareh, o katerih ne razmišljamo veliko, smo že na istem oziroma enaki kot Amerika v zadnjih 50 letih. Kamor gre bik gre tudi štrik. Manjka edino ena dobra reklama in par let podrobnih izobraževanj.
JohannDoe
05. 09. 2024 09.59
+2
Da pa zadevo pospešimo pa po iniciativi Amerike uvažamo še motene, zavržene in radikalizirane iz okolij in kultur, kjer je v 22. stoletju dojemanje rezanja glav in sekanja udov v rangu našega srednjega veka.
Jimi1
05. 09. 2024 09.55
+3
Amerika naših sanj... Od fentanila životarijo po ulicah in orožja koliko si zaželijo... Vladavina zombijev in tolp...
jafalical
05. 09. 2024 09.37
+7
Kdo sta starsa,kaksna je vzgoja starsev bila?Ne govorim en mesec, dva ampak do 12 leta, ker potem se kazejo "rezultati".Mati,oce, zrela ne dozorela vlogi starsa, skupal ali pa locena? Vse je v vzgoji.Veckrat slisano locena starsa, otroka vsak na svoj nacin podkupujeta, da bi otroku prekrila realno sliko o sebi,svojih napakah in otrok, brez zadolzitev, brez obveznosti, brez vzgoje o spostovanju kogarkoli, brez sportnega kakrsnega koli udejstvovanja,poslusanja raznih prepirov doma,brez kontrolee, enostavno "gnije"pred ocmi starsev,...in si po svoje razlaga vse kar mu pade na pamet, ker mu ni imel vsa leta prej kdo razlagat, ga ucit,se ukvarjati z njim,ga pripravljati na zivljenje....Otrok pa asocialen, brez empatije,brez realne slike o vsem...Zalostno!!
GMajky
05. 09. 2024 10.15
+2
sicer ugibas, ampak ja, tut taki so. so pa se tut precej hujsi, pa ne grejo morit po solah! ta osebek je brez kancka empatije. in taki nimajo prostora v civilizaciji!!!
awontuwej
05. 09. 2024 09.36
-4
"Oborožite se!" pravi Janez (po možnosti nabavite orožje preko njega)
JohannDoe
05. 09. 2024 10.01
+3
Svetla Evropa ima velik problem z množičnimi napadi z avtomobili in noži. Obojega imajo tvoji sosedje na pretek. Se že kaj treseš?
Pure
05. 09. 2024 12.02
+1
Romi imajo 5 kosov ilegalno na osebo pa nihče nič..zakaj mi ne bi smeli met legalno? dej ne se sramotit blokovc
bu?e24 1
05. 09. 2024 09.34
+3
Naj poberejo vojake iz svojih baz po svetu i jih dajo pred šole svoje bojo več pomagal
PegySue
05. 09. 2024 09.29
+5
Otroke namesto na šolsko letovanje na morje,na enotedenske "počitnice" na zaprti oddelek v zapor.Tam bi morali biti zaščiteni a seznanjeni s tem,kaj se tam dogaja in kako to izgleda. Vem,da je moj predlog povsem neuresničljiv,a mislim,da bi marsikoga odvrnilo od tovrstnih dejanj. Druge rešitve ne vidim,glede na to,da ima praktično skoraj vsako drugo gospodinjstvo doma orožje.
Reality check
05. 09. 2024 09.25
+7
ni težava v orožju… poglej npr švico in tudi slovenijo. imamo kar precej orožja. težava je v kontroli kdo lahko ima orožje, izredno preprost dostop do streliva, praktično nič izobraževanja o varnosti orožja, orožje lahko imajo pod vzglavnikom če želijo…
JAZsemTI
05. 09. 2024 09.20
+4
Kaj pa lahko pričakuješ v državi s 5 kosi orožja na prebivalca?!
Reality check
05. 09. 2024 09.27
+9
kanada in švica ima veċ orožja na osebo kot ZDA, pa ni pobojev…. težava je drugje, tudi v mentaliteti…
JohannDoe
05. 09. 2024 10.22
+1
Res? Po vseh "nadgradnjah" po svetu in po Evropi, ki bi ti morale odpreti oči, še vedno lajnaš zaciklan v tej zgodbi?
Planetmiru
05. 09. 2024 09.16
+1
To je Amerika, ki ji zvesto sledimo !! Naš vzor, naš ideal, naše sanje (no, sebe izključujem, ker imam že dolgo odprte oči)
BAJADERA
05. 09. 2024 09.50
+3
aha, ti slediš kitajski, kjer se pobijajo z noži.
Planetmiru
05. 09. 2024 09.53
+3
Bajadera, če ne sledim Ameriko, ne pomeni, da sledim Kitajski. Tako pač zadeve razumejo tulipani, kot si ti
pingvinislo5
05. 09. 2024 09.03
+3
Če bi otrokom dali orožje, bi lahko streljali nazaj in ne bi bilo toliko žrtev. (sarkazem)
awontuwej
05. 09. 2024 09.37
-1
jutri_pa_res
05. 09. 2024 09.00
+10
Pri nas 14 letniku praktično ne moremo nič, čeprav so to danes večinoma že 1,8 m visoki 80 kg možje...Tudi v Srbiji so tistega, ki je pobil 10 sošolcev, lahko le dali v zaprto psihiatrično ustanovo, do nadaljnega (upam da za vedno) in obsodili njegove starše. Tu moramo nujno spremeniti zakonodajo in mejo za polno odgovornost spustiti od 18 na 16 let, za mladoletno pa s 14 na 12-13 let. Sedaj imamo tako, da se mladoletniku, ki je bil ob storitvi kaznivega dejanja že star štirinajst let, pa še ni bil star šestnajst let (mlajši mladoletnik), smejo izreči le vzgojni ukrepi.
Hugh_Mungus
05. 09. 2024 09.16
+0
Model... Tudi mi smo bili pri 14 letih že "veliki", a bistvo je v glavi. Možgani se razvijajo in spreminjajo še celo po 20. letu. Te ideje, da sodijo otroku kot odraslemu, so absurd in koristi le raji. Težave z nasiljem so kompleksne in jih je potrebno reševat na družbenem in kulturnem nivoju, ker je pa to počasen in dolgotrajen proces, in bi vsi radi rešitve takoj zdaj, se potem oblast poslužuje takih represivnih prijemov.
Planetmiru
05. 09. 2024 09.21
+2
Tisti trenutek, ko vse rešitve pričakujem v zakonih, ko moramo prepovedovati, na cestah postavljati "ležeče policaje", v mestih na pločnikih stebričke, na vhodih v šole varnostnike, obenem pa omogočati dostop do orožja, je KONEC z nami. In ja, kot vse kaže, je naša civilizacija v zatonu. Mislim, da ni treba biti pesimist, da bi to opazil.
odlekiran
05. 09. 2024 09.27
+3