Tujina

Kriva, da je soseda smrtno okužila s koronavirusom

Dunaj, 14. 09. 2024 15.37 | Posodobljeno pred 3 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijko so spoznali za krivo, da je leta 2021 svojega soseda okužila s koronavirusom, kar je bilo za žrtev usodno. "Smilite se mi, saj sem prepričan, da se je to že zgodilo. A imate to nesrečo, da je strokovnjak skoraj z absolutno gotovostjo ugotovil, da gre za okužbo, ki je prišla od vas," je obtoženi na sodišču dejal sodnik. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Avstrijski mediji poročajo, da je sodnik 54-letni Avstrijki v četrtek dosodil štiri mesece pogojne zaporne kazni in globo v višini 800 evrov. Na sodišču so jo namreč spoznali za krivo povzročitve smrti iz malomarnosti, povzema portal The Independent.

Testiranje na novi koronavirus
Testiranje na novi koronavirus FOTO: Adobe Stock

Okuženi sosed je imel raka, pozneje pa je umrl zaradi pljučnice, ki jo je povzročil koronavirus. Virološko poročilo je pokazalo, da se DNK virusa ujema s pokojnikom in 54-letno žensko. To dokazuje, da je virus na pokojnega "skoraj 100-odstotno" prenesla obtoženka, je sodišču povedal izvedenec.

"Osebno se mi smilite. Takšen razvoj dogodkov se je verjetno zgodil že stokrat," je v četrtek obtoženi dejal sodnik. "A vi imate to nesrečo, da je strokovnjak skoraj z absolutno gotovostjo ugotovil, da gre za okužbo, ki je prišla od vas," je dodal.

Družina pogojnega je na sodišču povedala, da je prišlo do stika med žrtvijo in obtoženo na stopnišču stavbe, v kateri sta živela. Stik se je zgodil, ko je 54-letnica že vedela, da ima covid-19. A obtožena je srečanje zanikala, češ da je bila preveč bolna, da bi vstala iz postelje. Dodala je, da je bila prepričana, da ima le bronhitis, ki da ga običajno dobi vsako leto.

Toda zdravnik obtožene je policiji povedal, da je bila ženska pozitivna na hitrem testu. Prav tako je dejal, da mu je po testiranju povedala, da se zaradi pozitivnega rezultata ne bo zaprla med štiri stene in izolirala.