Tujina

'Kriminalizacija posilstva v zakonu bi povzročila resne motnje v zakonskih zvezah'

New Delhi, 12. 10. 2024 16.21 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kriminalizacija posilstva v zakonu je v Indiji je postala vroča tema, saj vlada nasprotuje prizadevanjem za reformo zakona, ki dovoljuje prisilne spolne odnose znotraj zakona, če je žena starejša od 18 let. Indijski zakon iz kolonialne dobe tako še vedno ščiti zakonske partnerje pred kazenskimi sankcijami za posilstvo. Ta zakon ostaja ena izmed najspornejših zakonodaj v Indiji, kjer imajo že tako epidemijo posilstev.

Spolna zloraba
Spolna zloraba FOTO: Shutterstock

Medtem ko so zahodne države že zdavnaj reformirale svoje zakone in zakonsko posilstvo obravnavajo kot kaznivo dejanje, je Indija ena izmed približno 40 držav, kjer zakon še vedno ni bil spremenjen. 

Vlada, vključno z ministrstvom za notranje zadeve, pa, namesto, da bi ukrepala, trdi, da bi kriminalizacija imela "daljnosežne posledice za institucijo zakonske zveze" in bi bila preveč "stroga in nesorazmerna."

Pa čeprav bi takšna reforma predstavljala pomemben korak k enakopravnosti žensk in v boju proti spolnemu nasilju v državi, kjer je to ena največjih težav žensk. 

Aktivistka Mariam Dhawale je poudarila, da mora biti soglasje v zakonu obravnavano enako kot zunaj njega, saj je posilstvo še vedno nasilje, ne glede na zakonski status žrtve. Trenutna zakonodaja po njenem mnenju podpira normalizacijo spolnega nasilja znotraj zakonskih zvez.

Vlada je pred kratkim posodobila kazenski zakonik, vendar je določbo o zakonskem posilstvu ohranila. To je povzročilo ostre kritike iz različnih ženskih organizacij, ki poudarjajo, da zakon ženske postavlja v podrejen položaj v družbi in jih ne obravnava kot samostojne osebe.

Posilstvo v zakonu ni le pravno, temveč tudi kulturno vprašanje. Indijska družba je globoko patriarhalna, kar pogosto otežuje prepoznavanje in prijavljanje spolnega nasilja. Ženske, ki doživljajo posilstvo v zakonu, pogosto ne prijavljajo zločina, saj vedo, da jih zakon ne bo zaščitil. Poleg tega se ženske soočajo z družbeno stigmo in finančno odvisnostjo, kar jim še otežuje, da bi zapustile nasilna razmerja.

Tudi ko so na voljo zakonske zaščite, kot so prepovedi približevanja in zakoni o družinskem nasilju, se ženske pogosto soočajo z ovirami pri prijavi zlorabe.

Podporniki kriminalizacije verjamejo, da bi takšna sprememba žrtvam omogočila, da žrtve poiščejo pravno zaščito. Kljub temu je vlada skeptična in vztraja, da bi to povzročilo "resne motnje v zakonskih zvezah." Takšna stališča, menijo aktivisti, kažejo na globoko zakoreninjene patriarhalne vrednote, ki ohranjajo neenakost spolov in dopuščajo nasilje nad ženskami.

Indijsko vrhovno sodišče trenutno obravnava več pritožb in peticij glede zakonskega posilstva. Aktivisti upajo, da bo sodišče sprejelo odločitve, ki bodo spremenile pravni okvir in zaščitile ženske pred nasiljem v zakonskih zvezah. Vendar pa ostaja vprašanje, ali bo vlada sledila morebitni odločitvi sodišča in sprejela potrebne zakonodajne spremembe.

Dhawale - v nasprotju z mnenjem vlade - poudarja, da "svetost zakona ali harmonijo v domu dejansko moti moški, ki izvaja nasilje, ne pa ženska, ki prosi za pravico". 

Glavna skrb vlade in skupin za pravice moških je, da bo zakon o posilstvu v zakonu povzročil, da bodo ženske svoje može lažno obtožile posilstva.

Izkušnje iz drugih držav tega sicer ne podpirajo. 

V Indiji imajo sicer ogromno težav z normalizacijo posilstva. Statistični podatki kažejo, da je leta 2021 v Indiji vsak dan povprečno 86 žensk prijavilo posilstvo. Nacionalni urad za evidentiranje kriminala (NCRB) navaja, da je bilo leta 2021 zabeleženih približno 31.677 primerov posilstva, vendar strokovnjaki menijo, da je število neprijavljenih primerov še veliko večje.

Indija se je v zadnjem desetletju soočala z več odmevnimi primeri spolnega nasilja, kot je brutalno posilstvo in umor študentke na avtobusu v New Delhiju leta 2012, kar je sprožilo obsežne proteste in mednarodno pozornost. Kljub strožjim zakonom, sprejetim po tem incidentu, je spolno nasilje še vedno razširjeno.

Podatki NCRB prav tako kažejo, da so mladoletnice pogosto tarče spolnega nasilja. Leta 2021 je bilo približno 33 odstotkov vseh prijavljenih primerov posilstva povezanih z mladoletnimi žrtvami, kar izpostavlja problem varnosti otrok in ranljivih skupin v državi.

Neenakost spolov in patriarhalne norme močno vplivajo na to, kako družba dojema ženske, njihove pravice in njihovo telesno avtonomijo. V takšnem okolju je posilstvo pogosto banalizirano ali celo krivda preložena na žrtev.

Številne nevladne organizacije in aktivisti v Indiji so zato združili moči, da bi povečali ozaveščenost, izboljšali podporo žrtvam in pozvali k strožjemu pregonu storilcev. Zahtevajo tudi izboljšave v izobraževanju o spolni vzgoji, da bi prihodnje generacije imele boljše razumevanje privolitve in spoštovanja telesne avtonomije. Vseeno problem posilstva v Indiji ostaja globoko zakoreninjen v vzorcih, ki jih je težko spremeniti brez dolgoročnih sistemskih sprememb.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini..._
12. 10. 2024 19.10
Marija pomagaj,... kaj se temu folku dogaja. In to v državi, ki je z vidika duhovnosti človeka daleč nad vsemi drugimi. Očitno pa ne znajo urediti najbolj primarnih stvari tuzemskega življenja. Morda bi morale ženske svoje pravice bolj dobesedno vzeti same v roke. Treningi borilnih veščin, morda celo uporaba nunchakov, boksarjev in drugih pripomočkov bi utegnila biti koristna. Kakor tudi Rapex kondom. Brutalno, ampak zelo učinkovito. Kdor je moral to zadevo odstranjevati na urgenci in biti nato podvržen bolečemu zdravljenju, bo verjetno naslednjič bolje premislil s pravo glavo.